AAMU

AAMU

Kleurrijke dot-paintings, schilderijen op boombast en verrassende installaties van moderne Aboriginal kunstenaars.  Kom naar het Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst (AAMU) en ontdek de Aboriginal kunst uit Australië. Het AAMU is het enige museum in Europa dat zich helemaal aan deze kunststroming wijdt en zit in hartje Utrecht. Helaas is recent bekend gemaakt dat het museum nog maar een half jaar openblijft en dan moet sluiten. 

KUNSTFANAATJES-PROOF?

Gratis entree voor kids t/m 3 jaar

 Speciale educatieruimte 

 Veel kinderactiviteiten

 Makkelijk bereikbaar met OV

INFORMATIE

AAMU
Oudegracht 176
3511 NP Utrecht
030 2380100
 info@aamu.nl

 Openingstijden

Dinsdag t/m zondag

11:00 tot 17:00 uur

Gesloten op Koningsdag, eerste kerstdag en nieuwjaarsdag.

 Entree

Volwassenen: € 9,00 / Kinderen: € 5,00 (t/m 3 jaar gratis).

Er zijn ook speciale familietickets en groepskortingen.

Als je slim bent, koop je natuurlijk een Museumkaart – dan kun je gratis naar binnen net als kinderen tot en met 18 jaar.

 

Bij grote tentoonstellingen vraagt het museum een toeslag van €2,50 euro voor het hele museum.

Bereikbaarheid
Het museum ligt in midden in het Museumkwartier in hartje Utrecht. Vanaf het Centraal Station is het maar 15 minuten lopen. Je kunt ook buslijn 2 nemen, deze stopt op het Domplein, vlak achter het museum. Als je met de auto komt, kunt je het beste parkeren in de Springweg parkeergarage. Vanaf daar is het maar een paar minuten lopen naar het museum.

 

Kunst en cultuur van de oorspronkelijke bewoners
Aboriginal kunst komt voort uit vijftigduizend jaar oude tradities, de cultuur is de oudste, nog levende op aarde. Ben je benieuwd naar de kleurrijke dot-paintings, schilderijen op boombast en verrassende kunstwerken van moderne Aboriginal kunstenaars? No worries mate, je hoeft hier niet helemaal voor naar Australië, want middenin hartje Utrecht vind je het AAMU – ofwel het museum voor hedendaagse Aboriginal kunst. Dit is het enige museum in Europa dat zich helemaal op deze kunststroming richt. Naast twee tijdelijke tentoonstellingen per jaar is op de tweede verdieping van het museum de vaste collectie te zien.

Kunstfanaatjes-proof?
Voor kinderen is het museum één groot avontuur, want waar anders kun je in Nederland een reis maken door Australië? Bij de balie kunnen ze een safarihesje huren met verschillende attributen. De spannende speurtocht bestaat uit kijk-, doe en luisteropdrachten. In de educatieve ruimte op de tweede verdieping van het museum is een kinderfilm over de Aboriginal cultuur te zien. Ook kun je hier knutselen of rustig een boekje lezen. Er zijn vaak creatieve workshops en speciale evenementen in het museum. Voor de leeftijdsgroep 0-4 jaar konden wij geen specifiek aanbod vinden op de website.

 

Hoewel het museum erg veel trappen heeft, is het toch goed toegankelijk voor rolstoelen en buggy’s. Er is een lift tussen de verdiepingen en bij iedere trap op een verdieping is een plateauliftje te vinden.

Hongerige maagjes
Helaas vind je in het museumcafé van het AAMU geen typisch Aboriginal lekkernijen. Wel kun je bij de koffie een lekkere Australian Homemade bonbon eten. Voor de kleintjes zijn er tosti’s, panini’s met een lekker glaasje melk of verse jus d’orange erbij. In de zomer is het goed vertoeven op het terras met uitzicht op de Domtoren. En vergeet niet naar het patroon van de vloer in het café en terras te kijken – het ontwerp hiervoor werd gemaakt door een kunstenaar genaamd Helicopter.

Shoppen
In de Art Shop kun je terecht voor schitterende kunstboeken, ansichten en Australische cadeaus en souvenirs. Wil je liever vanaf de bank Australische cadeaus aanschaffen? Dat kan: het museum heeft een uitgebreide online-shop!

Vinden jullie het ook zo jammer dat het AAMU de deuren moet sluiten? Laat hieronder een reactie achter!