READING

10 tips om een museumbezoek met kinderen te overle...

10 tips om een museumbezoek met kinderen te overleven (en zelf ook plezier te hebben!)

#1. Leg uit wat een museum is 
Om je kinderen goed voorbereid in het museum te krijgen, is het belangrijk dat ze precies weten wat ze er kunnen verwachten. Wat is een museum eigenlijk precies? Ga erover met ze in gesprek, lees samen een kinderkunstboek zoals Nijntje in het Museum. Leg ze ook de museum-etiquette uit, maar maak ze vooral enthousiast. Een museumbezoek is tenslotte geen verplichting, maar een uitje om naar uit te kijken!

#2. Goede voorbereiding is het halve werk 
Wat betreft de praktische voorbereiding: pluis de route naar het museum uit, koop de tickets van tevoren en please doe jezelf een lol en ga op een rustige dag (wachtrijen zijn HEL met kinderen). Grote tassen zijn niet toegestaan dus wees slim en neem een klein tasje mee met de belangrijkste benodigdheden (geld, luier, flesje, speen & telefoon). En uiteraard helpen we je bij Kunstfanaatjes met deze voorbereiding door tips & trucs te delen. Zo ga je goed voorbereid op pad!

#3. Bring a partner-in-crime
HEEL belangrijk. Neem iemand mee! Iemand die kan meehelpen om je peuter aan z’n lurven te trekken als hij keihard richting een peperdure kunstinstallatie rent. Iemand met wie je een kopje koffie kunt drinken wanneer de baby slaapt. Echt heel handig! (en gezellig!).

#4. Basisbehoeften vervuld?
Wees er zeker van dat je kids goed gevoed zijn. Of geef ze vlak voordat je naar binnen gaat nog iets (gezonds) te snacken. Check bij Kunstfanaatjes of er een museumcafé is met een kidsproof menukaart. Neem een buggy of draagzak (voorzijde dragen, anders boze bewakers!) mee voor de uitgeputte kinderbeentjes. Geloof me: alles beter dan een uitgeput & hongerig kindje door het museum te moeten slepen!

#5. Museum-etiquette
Je kunt kinderen van jongs af aan leren om respect te hebben voor hun omgeving. Leg uit waarom je kunstwerken in het museum niet mag aanraken: een kunstwerk is heel kwetsbaar – het is uniek, duur en onvervangbaar. Wees niet zoals die ouders van wie het kind op een kunstwerk ging zitten en zij er lachend een foto van maakten. Je kunt spelenderwijs regels opstellen, zoals het handen-op-de-rug-spel of gewoon tegen ze gillen dat ze in dezelfde ruimte als jij moeten blijven. Dat laatste niet natuurlijk (duh het moet gezellig blijven). Zijn je kinderen luidruchtig? Speel geen politieagentje en zeg niet de hele tijd ‘sssshttt’. Vraag jezelf af: zijn ze zo druk omdat ze het zo leuk vinden, of zijn ze verveeld? Speel daarop in! En vergeet niet te vertellen wat allemaal wĂ©l mag in het museum!

#6. Houd het kort & krachtig
“Loop een museum in, bekijk 1 kunstwerk en ga dan weg om een ijsje met ze te eten” – las ik ergens. Dit is uiteraard wel een beetje overdreven, maar er zit een kern van waarheid in. De grootste fout die je als ouder kunt maken is er zoveel mogelijk in te willen ‘proppen’. Met extreme kunst-oververmoeidheid als gevolg. Zie je bezoek als een leuke start en niet als een complete tour over de belangrijkste stromingen binnen de kunstgeschiedenis. Houd het simpel & kort! Hoe groter de collectie van het museum is, hoe belangrijker het is om de focus te houden op een paar kunstwerken, of als kinderen iets ouder zijn op 1 tentoonstelling. Zelf houd ik altijd een uurtje aan met de dreumes, dan even wat drinken en weg! Zo blijft het leuk en heb je ook nog wat te zien de volgende keer dat je komt. Neem een Museumkaart of ga op dagen dat het gratis is, dan heb je ook niet het gevoel dat je voor dat uurtje geld over de balk hebt gegooid.

#7. Kijk door de ogen van een kind
Bekijk het museum door de ogen van het kind, en dwing een kind niet om door jouw ogen te kijken. Het zal je nog verrassen! Zo zijn niet enkel de ‘echte’ museumstukken interessant. Vooral bij kleintjes onder de 4 jaar. De draaideuren, vloer, plafonds, een brandblusser
 bekijk alles in het museum! Volg je kids. Als ze verveeld raken, druk of rusteloos: neem een pauze of ga weg! Willen ze een uur naar de brandslang staren, laat ze. Het doel van dit museumbezoek is om plezier te hebben!

#8. Speel & ontdek!
Naast een audiotour, speurtocht of interactieve rondleiding zijn er nog zoveel leuke activiteiten in een museum te bedenken. Maak indruk op je oudere kids en vertel een sappig verhaal. Let op: houdt het kort! Je hoeft geen wetenschappelijke kunsthistorische lezing te houden; een paar minuten Wikipedia doet al wonderen. (Vertel bijvoorbeeld dat Picasso al tekende op zijn zevende. Meer juicy stories vind je binnenkort op deze website. Een schetsboek en potloden of fotocamera (als dit van het museum mag, let op: afstand houden van het kunstwerk en niet flitsen!) doen ook wonderen. Zoekspelletjes zijn met kleintjes ook altijd leuk.

#9. Ga naar buiten!
De meeste musea hebben prachtige tuinen waar ook nog kunst te zien is, die je vaak ook nog eens mag aanraken. Ook doet even wat frisse lucht en rondrennen wonderen bij het energieniveau van je kinderen.

#10. Nazorg
Wat herinneren ze, willen ze nog een keer terug? Het museumbezoek blijft nóg beter hangen door er na het bezoek thuis nog over te praten, het gekochte kinderkunstboek voor te lezen en door er een creatieve activiteit aan te koppelen. Binnenkort kun je hier alle tips over vinden in de rubriek ‘Zelf doen’.

Heb je zelf nog tips om een museumbezoek tot een geslaagd uitje te maken? Laat het ons hieronder weten in een reactie!


  1. Master Blastert

    3 januari

    Het zou fijn zijn als kinderen ook rustig zijn in het museum. Dus niet rennen en gillen. En als ouders ook eens corrigerend optreden ipv alles maar toelaten en niet beledigd reageren als ze aangesproken worden door de beveiliging over het gedrag van hun kinderen omdat ze zelf niet ingrijpen. En als je adhd kinderen hebt kan je beter naar de speeltuin gaan.. eten en drinken in het museum is ook niet toegestaan, de kleine prinsjes en prinsesjes kunnen best even zonder voeding mama !

    • Brigitte Timmermans

      13 januari

      Wat vervelend dat u geen goede ervaringen heeft met kinderen in het museum! Zodra kinderen overlast veroorzaken, is het zeker belangrijk dat ouders ingrijpen. Maar het is zeker mogelijk om een leuk bezoek te hebben met kinderen, zonder dat andere museumbezoekers hier last van hebben. Daarom adviseer ik ouders ook om niet te lang te gaan, vanuit de ogen van het kind te kijken en ze goed te voeden van te voren 🙂