READING

10 x kidsproof in het Gemeentemuseum Den Haag

10 x kidsproof in het Gemeentemuseum Den Haag

In het Gemeentemuseum Den Haag is genoeg te beleven voor kinderen. Maar welke kunstwerken zijn nu geschikt om samen met kleintjes te bekijken? Kunstfanaatjes zet ze graag voor je op een rij! 

Het is best spannend om met een kleintje naar het museum te gaan. Want waar in het museum kan je dreumes veilig ‘los’ lopen en je baby kruipen zonder dat er ineens een kwetsbaar en peperduur kunstwerk op de grond ligt. Of iets engs waar ze nachtmerries van kunnen krijgen. Hopla! Hier hebben we wat kunstwerken voor je op een rijtje gezet ter inspiratie – hoef je daar tenminste niet meer om te zweten. 

#1. Wall Drawing nr. 1017, nr. 1019, nr. 1020 en nr. 1021, 2002
Een mooie foto voor op Instagram? Dan moet je in de hal van het museum zijn, bij de kleurrijke muurschilderingen van Sol leWitt (1928-2007). Lukt het niet om je peuter te laten stilstaan? Lees dan hier onze 10 tips voor de perfecte foto van jouw kunstfanaatje in een museum. 

Ook de zwart-witte horizontale en verticale strepen in het trappenhuis zijn perfect als achtergrond voor een mooie foto. Sol leWitt was een van de belangrijkste naoorlogse Amerikaanse kunstenaars en wordt beschouwd als de grondlegger van de Minimal Art en de conceptuele kunst.  Interessant om te weten is dat meneer Le Witt de muurschilderingen niet zelf aanbracht; dat liet hij over aan zijn assistenten. De schildering werd gemaakt op basis van schematische instructievellen, die LeWitt per post, fax of soms zelfs telefonisch doorgaf. Het concept is hier dus eigenlijk het kunstwerk! 
Locatie: de hal van het museum

Sol LeWitt, Wall Drawing nr. 1017, nr. 1019, nr. 1020 en nr. 1021, 2002

#2. Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan (1942-1944)
Als er een werk is waar iedereen het Gemeentemuseum Den Haag mee associeert, is dat natuurlijk de Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan (1872-1944). Zijn laatste, onvoltooide meesterwerk. Bij dit speelse werk krijgen wij altijd zin om te dansen! Jij ook? Misschien wel heel leuk om samen met je kleine kunstfanaatje te doen. Wel uitkijken dat je nergens tegen aan botst! .

De beroemde Nederlandse kunstenaar was de allereerste die niet gewoon een landschap schilderde zoals hij het zag, maar met blokjes, lijntjes en vlakjes iets heel spannends maakte. We hebben ze zelf niet geteld, maar het schijnt dat de Victory Boogie Woogie opgebouwd is uit maar liefst 574 verschillende vlakken en vlakjes.! En tijdens onze Baby Museum Tour ontdekten we hoe dol de allerkleinsten zijn op Mondriaan’s werk! 
Locatie: normaliter in de vaste opstelling Mondriaan & De Stijl, t/m 24 september in de tentoonstelling ‘De Ontdekking van Mondriaan”

#3. Dance van Bridget Riley, 2016
Wow, als je het nieuwe venster van Bridget Riley (1931) dat zich op de Erezaal bevindt, goed bekijkt, kun je er vogels, vliegtuigen en zelfs dansers in zien. De Britse kunstenaar werkt op het platte vlak, maar door de duizelingwekkende lijnen lijkt het op te bollen, te vervormen of te golven. De Erezaal is een fijne plek, waar je ook even rustig op de houten bankjes kunt zitten, handig voor de vermoeide peuterbeentjes! Ook een aanrader is haar werk Two Reds with Violet uit 2008, door het felle contrast ook erg geschikt voor jonge kinderen. 
Locatie: Erezaal (trap naar boven, de ruimte tussen de twee tentoonstellingszalen)

#4. De Csarasdanseressen van Kirchner, 1908

De dans was een geliefd thema in het werk van kunstenaar Ernst Ludwig Kirchner (1880-1938). Hij hoorde bij een groep kunstenaars die zich Die Brücke noemde. De kleuren en vormen die zij gebruikten waren expressief: de kunstenaars gebruikten kleuren en vormen om uitdrukking te geven aan hun passie en gevoelens. Kijk bijvoorbeeld naar de sterke contrasten in het schilderij. Met kracht, expressie, felle kleuren richt het expressionisme zich vooral op het zo direct mogelijk weergeven van emoties. Het kleurrijke werk is een lust voor het oog voor jou & je kleine kunstfanaatjes!
Locatie: de vaste opstelling Ontdek het Moderne

#5. Heinrich van Campendonck, Het gele dier, 1914
Fantasiedieren, welk kind houdt hier niet van?  Eén van de topwerken uit de collectie expressionistische kunst van het museum is Het gele dier van Heinrich Campendonk (1889 – 1957). Zien we hier een stier of iets anders? Wilde beesten, zo werden ook de kunstenaars genoemd die aan het eind van de negentiende eeuw nieuw kleurgebruik in de kunst toepasten.  Zo ook Heinrich Campendonk.
Locatie: de vaste opstelling Ontdek het Moderne

#6. Kees van Dongen, Portret van Dolly, 1909
Je vader zou maar schilder zijn. Dit is de vierjarige Augusta “Dolly” van Dongen geschilderd door haar vader Kees van Dongen (1877-1968). Opvallend in het kleurrijke werk zijn de grote strikken in het haar, de lieve roze wangetjes en de kersenrode mond. Dolly is het favoriete model van haar vader, die als zij groter is, uitgroeit tot een beroemd kunstenaar. “Keessie”, zoals zijn dochter hem noemt, portretteert haar vaak in vertederende kleurrijke schilderijen waar de vaderliefde van afspat. Meer informatie: interview Dolly van Dongen (verkorte versie Arttube/Boijmans van Beuningen). 
Locatie: de vaste opstelling Ontdek het Moderne

Kees van Dongen, Portret van Dolly, 1909

#7. Egon Schiele, Portret van Edith (de vrouw van de kunstenaar), 1915
Zou dit het Haagse Meisje met de Parel zijn? Dan is het wel het bescheiden zusje. De Weense schilder Egon Schiele portretteerde zijn vrouw Edith hier, in 1915 vlak voor hun huwelijk. Edith draagt een gestreepte jurk, die zij van gordijnstof speciaal voor haar bruiloft maakte. Egon was een boefje wat vrouwen betreft, maar Edith leek hem te temmen. Ook zijn werk verandert. Drie jaar later, op 28 oktober 1918 overleed Edith aan de Spaanse griep en drie dagen later velde dezelfde ziekte ook Egon. Tip: lees het ontroerende kinderkunstboek Edith & Egon Schiele van Harriet van Reek. 
Locatie: in de vaste opstelling Ontdek het Moderne

Egon Schiele, Portret van Edith (de vrouw van de kunstenaar), 1915

#8. Louise Bourgeois, Clouds and caverns, 1982-1989
Een speels luchtlandschap met een mooie dieptewerking, waar van alles in te ontdekken is. De zachte kleuren en het feit dat het op de grond staat, maakt het heel kindvriendelijk. Maar pas op: hierdoor is misschien de verleiding om het aan te raken groot. Louise Bourgeois (1911 – 2010) werd wel de ‘grand dame’ van de moderne kunst genoemd. Pas op haar 71e breekt ze door met een grote overzichtstentoonstelling in het Museum of Modern Art in New York.
Locatie: in de vaste opstelling Ontdek het Moderne

#9. Het poppenhuis van Sara Rothé, circa 1745
Poppenhuizen zijn een serieuze zaak in de 17de en 18de eeuw. Rijke mensen spenderen soms evenveel geld aan deze kostbare hobby als aan hun eigen woning. Ook Sara Rothé,een kinderloze Amsterdamse koopmansvrouw en kunstverzamelaar, had het er maar druk mee. In 1743 startte zij op 44-jarige leeftijd met een groot poppenhuis in een speciaal daarvoor ontworpen kast. De meubeltjes liet zij maken door vakkundige ambachtslieden, zelf borduurde zij vloermatten en beddensprei. Dankzij Sara biedt het poppenhuis nu een prachtige blik terug in de tijd: we zien het huiselijke leven in de achttiende eeuw. Kinderen kunnen hier eindeloos naar kijken!

#10. Het Miniatuurmuseum in Wonderkamers
Voor de allerkleinsten zijn de Wonderkamers nog niet echt geschikt, voor hen is er het Miniatuurmuseum. De piepkleine kamertjes zijn ingericht als mini-museumzalen met kleine kunstwerken gemaakt door Andy Warhol, Yves Klein en Damien Hirst. En dankzij de Pepper’s ghost techniek zie je ook kleine mensjes rondlopen in de zalen.

Vanaf 4 jaar is de interactieve game in Wonderkamers leuk. Hierbij wordt je in tweetallen met een tablet (de Wondergids) door het labyrint van kamers gestuurd waarbij je kunt dansen met Mondriaan, verkleed op een catwalk mag lopen en het museum nabouwt. Uiteindelijk kun je met de verdiende punten kunstwerken uitzoeken en in je eigen zaaltje in het Miniatuurmuseum een tentoonstelling inrichten. Een klein voorproefje.
Locatie: in Wonderkamers, in de kelder van het museum.

Het Miniatuurmuseum in Wonderkamers. Fotografie: Thijs Wolzak

Wil je meer lezen over onze ervaringen in het Gemeentemuseum Den Haag ? Lees dan onze andere verslagen over dit museum. 

De inrichting van een museum is aan wisselingen onderhevig. De Kunstfanaatjes doen hun best om de website up-to-date te houden, het kan echter voorkomen dat een besproken kunstwerk niet te zien is.

Zijn er bij jouw kunstfanaatjes andere kunstwerken in het Gemeentemuseum Den Haag favoriet? Deel het met ons in een reactie!

 


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST