READING

Met het gezin naar de schatkamer van Gouda

Met het gezin naar de schatkamer van Gouda

Op een druilerige morgen gaan we op weg. Op naar de beroemde kaasstad om daar Museum Gouda te bezoeken. Wie? Ik (Willem), zij (mijn vrouw Marleen) en de kleine man (Tijn, 3 en een paar maanden). 

Het bezoek begint al goed bij entree van de beeldentuin van dit museum. We lopen onder de poort door en daar mag onze peuter al de eerste knop in drukken. De complimenten-knop wel te verstaan. Na één keer voordoen, gaat het eigenlijk vanzelf. Tijn blijft drukken en lol dat hij heeft! Dat heeft hij overigens in de gehele tuin. Lekker rondlopen, klauteren en kijken, een zeer positieve start.

Faciliteiten kidsproof? 
Nadat we ons ontdaan hebben van de jassen en tassen, werpen we een blik in het restaurant en de toilet. Het museumcafé oogt echt bijzonder leuk en zeer geschikt voor een goede high-tea met vrienden en vriendinnen. Maar we zien het niet zitten om daar met zijn drieën een kop koffie te drinken. Er kan gewoon simpelweg te veel stuk worden gemaakt aan serviezen, mooie vazen en chique stoelen. Dit is natuurlijk geen probleem in de zomer, dan is er een heerlijk terras in de ommuurde beeldentuin. De museumwinkel is klein maar heeft voor kinderen leuke boeken, sieraden en hebbedingetjes. De toiletten zijn prima op orde. Wel moet ik als vader naar de damestoilet om mijn zoon te verschonen op het verschoonkussen.

Na de entree mogen we gelijk naar boven. Daar aangekomen wordt het depot redelijk vlot voorbij gerend (ondanks de uiterst vriendelijke surveillant die op een grote krokodil in de apothekerskamer wijst – nét iets te spannend). We komen uit bij de stadsmaquette met film. Deze wordt goed bekeken. Wel zou een verhoging voor kids het niet slecht doen hier. Dan kan hij zelf lekker omhoog klimmen en kijken.

Er zijn zeker hoogtepunten te benoemen:

Fantasierijke torens van klein
Bij “de bruine toren”, zoals Tijn hem oneerbiedig noemt, blijft onze peuter erg lang hangen. Elk raampje en zuiltje wordt grondig bekeken. Tijn wijst alles aan, we kunnen er samen heerlijk over babbelen en fantaseren. Ja dit is gaaf!
Arie Bouter, Een ander land, een land verder, het land dat in mij woont, 2014 (keramiek handgevormd), zaal 2

Tijdens zijn reizen in Zuid-Europa maakte Arie Bouter kennis met eeuwenoude architectuur. Die maakte zo’n indruk op hem dat hij zelf torens begon te bouwen, in grootte variërend van 40 cm tot ruim twee meter.

Het leukste van de dag 
Vlak voordat we bij zaal 9 aankomen, ontdekt Tijn, zonder enige twijfel, het leukste wat hij de gehele dag is tegen gekomen. Je eigen tentoonstelling maken. Je kan hier als kleine man/ dame alles aanraken en verhangen, neerzetten, weg halen, laten lopen en verplaatsen. Hij vindt het geweldig!! Zeker ook als wij hem er op wijzen dat het minischilderijtje in zijn hand precies overeenkomt met het levensgrote schilderij aan de muur. Dit schilderij van Cornelis Ketel genaamd De officieren van de vier Goudse schuttersvendels wordt direct grondig vergeleken met zijn eigen schilderij. En zo kunnen we mooi doorvragen over het werk, zoals: wat zijn die mannen op het schilderij aan het doen?


Een gewaagde compositie in het kindermuseum
In zaal 9 vinden we het kindermuseum. Naast de verkleedkleding, en de aap-noot-miesborden kunnen hier ook nog andere dingen gedaan worden. Er kan wederom een knop worden in gedrukt en mag onze peuter zijn eigen stilleven maken.

– De knop geeft toegang tot een heel leuk filmpje van “Klaasje”, de museumgids voor kinderen.Klaasje woont in een heel mooie oude vaas in de kelder van het museum. In het museum zijn verschillende leuke doe-spellen voor kinderen. Als je een foto van Klaasje ziet, weet je dat kids daar zelf aan de slag mogen. Hij vertelt op laagdrempelige wijze over verschillende kunstwerken waaronder Het tegeltableau met haan van Plateelbakkerij de Swaen en het schilderij van J.H. Weissenbruch; Polderlandschap bij Noorden. Dat dit filmpje werkt, blijkt wel uit het feit dat Tijn naderhand het schilderij met de koeien uit zichzelf aanwijst… toppie dus.

– Daarnaast mag er ook een 17e-eeuws stilleven na gemaakt worden. Na het proeven… en laten proeven van verschillende plastic vruchten, broden en vissen kon het echte samenstellen beginnen. Eindresultaat: een schitterend stilleven met een levensgroot brood, een nog grotere noot, een kreeft, een stuk watermeloen en…, essentieel voor deze gewaagde compositie… een kordaat schijfje sinaasappel.

De kliederkelder
Vervolgens lopen we door naar de kliederkelder. Zoals de naam zegt, kunnen we er inderdaad kliederen met potloden. Maar de focus ligt op ouderwetse spelletjes waar je helemaal niet vies van wordt, zoals knikkerschieten, knikkerbanen etcetera. Zelf dacht ik bij de naam “kliederkelder” aan kliederen met potloden, met verf, met krijt, met water, met houtskool en  met wat nog niet meer, anders gezegd… vieze handen. Gelukkig kwam hier ook De haan weer terug in een grote puzzel. Deze puzzel heeft wél wat ouderlijke begeleiding nodig.

Vasen versieren en racen door het museum
Zaal 18 staat vol met vazen en die kan hij zonder gevaar allemaal bekijken. Echter links in de hoek mag Tijn zelf een vaas van Klaasje versieren. Ook dit blijkt een groot succes. De gehele vaas wordt nauwkeurig volgetekend met regen en slangen. En daarna heeft hij warempel ook nog even de binnenkant onder handen genomen. De rest van het museum doen we in sneltreinvaart, met Tijn die in een milliseconde 13 schilderijen analyseert. Uiteraard moet er wel worden stilgestaan bij een mooi paard die hij heeft gespot op een van de schilderijen.


Concluderend kunnen we na ruim een uur terugkijken op een leuk museumbezoek waarin Tijn veel heeft kunnen zien en doen en waar we écht een leuke ochtend hebben gehad. Zeker wel een aanradertje voor een bezoek met een peuter die ervan houdt om dingen te doen. En de koffie?… loop om de kerk heen en je komt vele leuke tentjes tegen, ook geen punt dus! Thuis printen we nog even de kleurplaten uit van de website. Napret, leuk!

Heb jij Museum Gouda weleens met jonge kinderen bezocht? Deel jouw ervaringen met ons hieronder in een bericht!

 


Willem (40) is docent Engels op het mbo en woont samen met Marleen en hun zoontje Tijn (3). Naast koken en theater houdt hij van het bezoeken van musea met zijn gezin. Graag hoop hij andere ouders ook enthousiast te krijgen voor een museumbezoekje incluis kids. 

COMMENTS ARE OFF THIS POST