READING

6 x beelden kijken met een peuter in Dordrecht

6 x beelden kijken met een peuter in Dordrecht

Mijn zoontje Max (2) en ik zijn echt kunstfanaatjes, we struinen samen alle kunstmusea in Nederland af.  Maar ook buiten het museum zijn mooie dingen te zien. Sinds onze verhuizing afgelopen zomer ben ik een trotse Dordtenaar. En het leuke is: dit pittoreske stadje barst van de mogelijkheden voor gezellige uitjes met kinderen. En met de bijzondere beelden, gevels, ornamenten, reliëfs en glas-in-loodramen is Dordrecht ook een echte monumentenstad. Overal waar je kijkt, zie je historie. Voor het cityblog Do in Dordt schreef ik hier een stukje over. 

Soms heb je weleens zo’n dag dat je thuis bent met je kleintje en even niet weet wat je moet doen. Herken je dat? Het is nog maar 11.00 uur ’s ochtends. En toch voelt het alsof er al een hele dag opzit. We hebben net koekjes gebakken (lees: tornado in de keuken). Ook heeft de peuter als een ware Picasso de muren van ons huis (stiekem) vol gekalkt. En ik weet inmiddels na twaalf keer lezen dat Dikkie Dik Ă©cht niet van water houdt. Het is tijd om lekker op stap te gaan! Graag neem ik je een stukje mee op onze ‘budget-tour’ door het mooie Dordrecht.

#1. Meneer Ary
We starten onze tour vandaag bij het standbeeld van Ary Scheffer. Ofwel meneer Ary, volgens mijn peuter. Ary Scheffer (1795-1848) werd geboren in Dordrecht en was een van de bekendste schilders van zijn tijd. Het bronzen standbeeld midden op het Scheffersplein is 2,65 meter hoog. Het werd in 1862 gemaakt door beeldhouwer Joseph Mezzara, naar het ontwerp van Ary’s dochter Cornelia. We zien Ary in een staande pose, met zijn benen gekruist, leunend op een meubel aan zijn linkerkant. Hij houdt een penseel in zijn rechterhand en een palet met een aantal penselen in zijn linkerhand. We zwaaien, kijken en praten over het beeld. “Wat heeft hij in zijn hand? (kleurtjes), zou hij het koud hebben? (ja). Je bent hier zo 10 minuten zoet! Locatie: Scheffersplein


Het echte werk van Ary Scheffer is natuurlijk te vinden in het Dordrechts Museum.Waar het ook heel goed vertoeven is met kleintje kunstfanaatjes. Leuk ook om de link te maken tussen het standbeeld van de kunstenaar en zijn schilderijen in het museum!  Lees hier het blog dat Dominique van Do in Dordt voor ons schreef over het Dordrechts Museum.

#2. Meneer Johan & Cornelis
Als we doorlopen, komen we langs het grote standbeeld van de gebroeders De Witt op de Visbrug. Dit beeld werd in 1918 gemaakt door Toon Dupuis. Max heeft natuurlijk nog niet door dat deze twee Dordtenaren heel belangrijke figuren uit de vaderlandse geschiedenis zijn. Ook kent hij (gelukkig) hun ongelukkige einde niet. (Beide broers werden gelyncht in Den Haag). Het grote bronzen standbeeld toont beide broers: Johan de Witt (raadpensionaris van Holland en daarmee de belangrijkste Nederlandse staatsman van zijn tijd) en zijn broer Cornelis de Witt (pensionaris van Dordrecht). Het gerucht gaat, dat de broers ’s nachts van plaats verwisselen zodat ze om de beurt kunnen zitten! We zwaaien uitvoerig naar meneer Johan en meneer Cornelis, waarna we oversteken naar de bibliotheek op de Groenmarkt. Hier werd vroeger de wekelijkse groentemarkt gehouden. Locatie: Visbrug

#3. Een gouden koe
Voordat we naar binnen gaan, moet natuurlijk eerst de goudkleurige ‘koe’ bewonderd worden die bovenop het gebouw aan het chillen is. Het pand De Gulden Os, waar nu de hoofdvestiging van de Stadsbibliotheek Dordrecht gevestigd is, dateert uit 1516. Het heeft een prachtig gotische trapgevel uit natuursteen. We scharrelen even rustig rond in de bibliotheek: een heerlijke rustige oase vol boeken, lego en puzzels. Locatie: Groenmarkt

#4. De Giraf I
Wanneer we weer naar buiten lopen, zien we ineens iets geel-met-bruin-gevlekts in onze ooghoeken. Een enorme giraf van 2 meter lang! Deze staat voor Kinderboekwinkel De Giraf. Echt een goed lokkertje voor kleintjes. Want deze winkel overslaan is hierdoor echt on-mogelijk.

#5. Twee Leeuwen
Als we daarna aankomen bij het statige Stadhuis aan de Groenmarkt, zien we dat twee grote leeuwen de wacht houden. Het stadhuis werd in 1383 door Vlaamse kooplieden gebouwd. Zij gebruikten het als markthal voor handel in lakense stoffen. Het plein voor het stadhuis werd later aangelegd, in 1679. De gevel en trap met leeuwen dateren uit de 19deeeuw. Natuurlijk moet er nog even gebruld als een leeuw worden (ik gok minimaal 100 Hz). We wandelen langs de oude panden met prachtige gevels in de barokstijl. De Grote Kerk doemt op. Het hoogste en oudste gebouw van Dordrecht. En bijna zo scheef als de toren van Piza! Hoe scheef, kun je goed zien vanaf de bankjes bij het water. Je kunt ook helemaal naar boven klimmen, maar met een peuter vind ik dat iets teveel van het goede (275 treden!).

#6. De Giraf II 
Over een giraf gesproken, we lopen ook volkomen onverwacht ineens tegen een ongelofelijke joekel aan! Vlakbij de haven staat het lange beest te knabbelen aan de blaadjes van de bomen. Het standbeeld is gemaakt door Henk Visch in 1994. 

Bij Nobels Brood drinken we een kopje koffie (met een verse jus voor Max) en eten we een croissantje. Niet de grootste kinderhoek in Dordrecht, maar wel het meest knusse plekje Ă©n de lekkerste broodjes voor een scherpe prijs. We gaan ook weleens naar lunchroom Den Witten Haen. Hier is wel een grote speelhoek en het meest klantvriendelijke personeel.

Brigitte Timmermans

En dan is de dag weer voorbij. Onderweg naar huis bij de tuin van de buren moet altijd even het biggetje geaaid worden. Uiteindelijk is dat misschien wel Max z’n lievelingsbeeld in Dordt.

Zijn jouw kleintjes ook zo gek op beelden in de stad?


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST