Hoera Piet Mondriaan

Hoera! Op 7 maart 1872 werd Piet Mondriaan geboren. Hij was de eerste die niet gewoon een landschap schilderde zoals hij het zag, maar met blokjes, lijnen en vlakken iets heel spannends maakte. Zijn werk is heel geschikt om met jonge kinderen te bekijken.

Piet Mondriaan
Piet Mondriaan (1872 – 1944) is de pionier van de abstracte kunst. Naast Rembrandt en Van Gogh behoort hij wereldwijd tot de beroemdste Nederlandse kunstenaars. Je vindt de invloed van Mondriaan vandaag overal terug, in de architectuur, vormgeving en ook in de mode. Ook muzikanten raken geïnspireerd door de kunstenaar. Zo maakte de Amerikaanse rockband The White Stripes in 2000 het album De Stijl. En bracht Katy Perry in 2014 een eerbetoon aan Mondriaan met haar videoclip This Is How We Do. Maar er lijkt zo weinig over hem bekend: bij Mondriaan geen sappige dramatiek zoals een afgehakt oor of een romance met de huishoudster. Wie was die kunstenaar met dat strenge brilletje nu precies? En waarom zitten er rommelige stukjes plakband op zijn laatste werk? Lees hier meer over Piet Mondriaan. 

Is dit nou kunst?
Hoezo is dit kunst? Dat vragen sommige mensen zich af als ze het abstracte werk van Piet Mondriaan zien. Moderne en hedendaagse kunst kan soms lastig te begrijpen zijn. Het is niet zomaar een mooi plaatje, of een herkenbaar verhaal – maar het gaat om het proces en het idee achter het kunstwerk. En nee, wat Mondriaan maakte, kan jouw kind niet maken. Echt niet. En je kleine zusje, neefje of buurmeisje ook niet. Ook al lijken de abstracte vormen nog zo simpel. Je moet je voorstellen: vóor Mondriaan was er nog helemaal geen abstractie. Hij was de eerste die niet gewoon een landschap schilderde zoals hij het zag, maar met blokjes, lijnen en vlakken iets heel spannends maakte. In het Gemeentemuseum Den Haag kun je zijn weg naar abstractie zien, en leer je het hierdoor ook beter begrijpen. En in de interactieve Wonderkamers, in de kelder van het museum, kun je proberen om zijn schilderijen na te maken. Kijk maar eens hoe moeilijk dat is!

Waar kun je zijn werk zien
In Nederland zijn werken van Piet Mondriaan onder andere te zien in het Gemeentemuseum Den HaagStedelijk Museum in Amsterdam, Villa Mondriaan, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en het Kröller-Möller Museum in Otterloo. In het buitenland zijn de grootste collecties van Mondriaan te zien in Parijs (Centre Pompidou) en in New York (Museum of Modern Art). 

Baby Museum Tour
Een kunstmuseum bezoeken met een baby? Voor sommige mensen is dit toch even wennen. Baby’s vanaf drie maanden kunnen namelijk al heel goed hun aandacht op een kunstwerk vestigen. Dreumesen beginnen verbanden te zien en peuters ontdekken een nieuwe wereld. Kijken naar kunst heeft zo een positief effect op het trainen van de waarneming en de concentratie. En het is naast heel leuk, ook een soort hersengymnastiek! We spraken hier over met verschillende experts zoals Dick Swaab, Erik Scherder, wetenschapsjournalist Mark Mieras. Dr. Kathy Danko-Mc Ghee, onderzoeker en voormalig hoofd Educatie van het Toledo Museum of Art, vertelde ons dat uit haar onderzoeken blijkt dat baby’s al een sterke voorkeur hebben voor bepaalde beelden, via hun lichaamstaal kun je dit zien: ze fixeren op een detail, glimlachen of proberen een beeld of object aan te raken. 

Fotografie Bram Vreugdenhil

Afgelopen zomer ontwikkelden wij de Kunstfanaatjes Baby Museum Tour, de allereerste Museum Tour voor baby’s in Nederland en België. De eerste tour “Boogie Woogie, Baby!’ vond plaats in het Gemeentemuseum Den Haag. Een interactieve rondleiding vol liedjes, beweging, spel en live-muziek door de wonderlijke wereld van Piet Mondriaan. Van zijn felgekleurde molens, appelbomen en kleurvakken in rood, geel en blauw tot zijn laatste meesterwerk: de wereldberoemde Victory Boogie Woogie. Een perfecte plek voor de allerkleinsten, want zo vertelde professor dr. Dick Swaab, baby’s kijken liever naar abstract werk van Mondriaan of Picasso dan naar figuratieve schilderijen van Claude Monet. Ook gaf hij de urgentie aan van het stimuleren en uitdagen van jonge kinderen: “Een babybrein dat niet gestimuleerd wordt, zal altijd kleiner blijven.” 


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST