READING

Oma, Filippa, Banksy & Roy Lichtenstein in he...

Oma, Filippa, Banksy & Roy Lichtenstein in het Moco

Een hartje met een pleister, twee politiemannen die elkaar een kusje geven, een helikopter met een strik, een meisje met een ballon en een kamer waarin het net lijkt alsof je midden in een schilderij van Roy Lichtenstein staat. Voor een klein meisje is er heel veel te zien in het Moco Museum in Amsterdam. 

“We gaan zoeken naar het museum met twee grote hartjes-ballonnen bij het hek”, zeg ik op het Museumplein tegen Filippa (2). Mijn kleindochter heeft het Moco Museum al snel gevonden, tussen het van Gogh Museum en het Rijksmuseum. Een grote villa ontworpen door Eduard Cuypers in 1904. Een neef van Pierre Cuypers die verantwoordelijk is voor onder andere het Rijksmuseum.

We lopen de trap op en worden aan de balie vriendelijk ontvangen door een jonge medewerkster. Er werken veel jonge mensen in het museum, allemaal even vriendelijk. Ook voor Filippa. De buggy hebben we thuis gelaten, ik had van tevoren gelezen dat er veel trappen zijn en geen lift. Gelukkig houdt Filippa van trappen lopen, ze is er trots op dat ze het goed kan. We geven onze jassen bij de balie af, krijgen een gratis audiotour en lopen naar boven.

Banksy & Lichtenstein
Er zijn twee exposities, één van Banksy en één van Roy Lichtenstein. Banksy is, vermoedelijk, een Britse kunstenaar, die als graffiti artiest begonnen is. Ooit werd zijn kunst ‘vandalisme met stijl’ genoemd, nu is hij ’s werelds bekendste straat artiest. Dit is de eerste keer dat de kunst van Banksy in een museum te zien is. Kunst voor binnen, op canvas, hout en papier. In de tuin staan een aantal ‘buiten’ werken. Roy Lichtenstein (1923-1997), is een Amerikaanse Popart-kunstenaar, wiens werk aan cartoons doet denken, met heldere kleuren, omlijnd met zwarte contouren. 

Mickey Mouse
We lopen naar een zaal met Mickey Mouse, die opgegeten is door een slang. Werk uit Banksy’s Dismaland, een pretpark in Engeland voor volwassenen dat de bezoeker een naar gevoel bezorgt. Ik vertel Filippa maar dat Mickey op de rug van de slang zit. Een andere bezoekster vraagt haar of ze Mickey Mouse kent. Nee, hij is nieuw voor haar. Als ze naar zijn oren kijkt, herkent ze een muis. Een slang kent ze wel. Geruststellend zegt ze dat hij niet echt is:  “Hij is nep, hoor oma”. Het schilderij naast de slang en Mickey Mouse is er één uit de serie met apen. Filippa vindt het een robot. Ik kan me er iets bij voorstellen.

We lopen naar een andere kamer en door het raam zien we dat een takelwagen een groot beeld over het hek hijst. Een hobbelpaard of eenhoorn eigenlijk.“Amerigo”, zegt Filippa gelijk, want ieder paard heet in deze tijd van het jaar Amerigo, naar het paard van Sinterklaas. Het is spannend om te zien hoe het paard voor en tussen twee andere beelden in de tuin geplaatst wordt.

Veel te zien
Voor een klein meisje is er voldoende te zien in de monumentale villa en vol aandacht kijkt ze dan ook naar een hartje met een pleister, twee politiemannen die elkaar een kusje geven, een helikopter met een strik, een bad-eendje met een vis in het water, een meisje met een ballon en een cirkelzaag die het gras stuk maakt. Bij een olifant met een raket op zijn rug gebonden, zingt ze met een vertederend stemmetje het liedje  “Olifantje in het bos, laat je mamma toch niet los”.

Middenin een 3D-kamer
Dan komen we beneden in de kelder. Filippa loopt voor me uit en staat plotseling stil in de deuropening van een vertrek. Stomverbaasd klinkt haar: “Huh!”. Ze doet een paar stappen en begint te lachen. Ik sta achter haar en geef bijna dezelfde reactie. We staan in een schilderij! Een gekke ervaring. 

Ze blijft lachen als ze voorzichtig verder loopt en om zich heen kijkt. Een kamer met een bed, tafel, stoelen en andere spullen. Ze snapt het niet, hoe zit dat nou, is het echt? Mijn kleine kunstfanaat wil in het bed gaan liggen, maar dat houd ik toch maar tegen. Haar verwondering is compleet. De mijne ook. De 3D kamer is ingericht als een levensechte versie van Lichtensteins schilderij ‘Bedroom at Arles’ uit 1992. Hij baseerde dat schilderij op Van Gogh’s ‘The artist’s room in Arles’.

Audiotour
Af en toe gebruiken we de gratis audiotour, dit is nieuw voor Filippa. Als de vrouwenstem klinkt en vertelt over de kunstwerken, praat ze terug. Ze drukt op knopjes en zegt dat de mevrouw haar niet hoort. Ze vindt het wel spannend om hem om haar nek te dragen, luisteren hoeft niet meer.

Kunstfanaatjes-proof
In het museum is er geen gelegenheid iets te drinken of te eten, geen verschoningsplek voor jonge kinderen en geen lift. Er is wel een winkeltje met voornamelijk Banksy spullen. Een medewerkster vertelt dat ze nog niet zo lang open zijn en dat dit allemaal nog gaat komen. 

Buiten kijken we nog naar het nieuwe beeld, de rode beer en een witte Mickey Mouse met zijn gezicht op de plek van zijn buik en zijn billen op de plek van zijn gezicht. Tevreden lopen we, met een boterham in de hand, langs de rode ballonnen, het Museumplein op en kijken door het hek naar het beeld van een jongetje met een konijn.

Moco Museum
Het Moco (Modern Contemporary) Museum is een initiatief van Lionel en Kim Loghies. Een deel van de ticketopbrengsten gaat naar goede doelen die de oprichters na aan het hart liggen. Het museum richt zich vooral op moderne en hedendaagse kunst en heeft als doel om een brede en jonge doelgroep kennis te laten maken met werken van internationale grootheden in de kunstwereld, zoals Banksy, Warhol en Basquiat. 

De tentoonstelling van Roy Lichtenstein is nog tot en met 31 mei in het Moco Museum te zien. 

Heb jij dit museum weleens met kids bezocht? Deel jouw ervaringen met ons in een reactie!

Maureen (66) is vier jaar geleden met vervroegd pensioen gegaan om lange tijd in Zuid Afrika door te brengen. Ze heeft onder andere De Academie voor Expressie door Woord en Gebaar gevolgd en is werkzaam geweest als drama docente. Ze doet af en toe nog wat klussen. Met haar kleindochter Filippa (2) bezoekt ze regelmatig musea in Amsterdam. Ze houdt van schrijven, reizen en andere culturen.

COMMENTS ARE OFF THIS POST