READING

Schilderijen en schepen in het Scheepvaartmuseum

Schilderijen en schepen in het Scheepvaartmuseum

Laatst ging ik samen met vriend Gijs en zoontjes Seb en Benja (3,5 jaar en 3,5 maand oud) naar het Scheepvaartmuseum. Had ik van tevoren maar het berichtje van Kunstfanaatjes gelezen, dan had ik meegekregen dat het museum die dag begeleiders en kinderen gratis toegang gaf vanwege stakende leraren. Het was lekker druk… Maar wel leuk!

Om bij het Scheepvaartmuseum te komen, moeten we eerst met de bus, daarna de pont (toepasselijk), om vervolgens nog een flinke wandeling te maken. 

Eenmaal aangekomen, zijn onze buikjes al behoorlijk aan het knorren. Gelukkig staan er rond de grote binnenplaats van het museum allemaal houten bankjes en daar komen uit mijn rugzak twee goedgevulde gele Kunstfanaatjes-tasjes tevoorschijn. 

Het kleine en grote kunstfanaatje kijken zielsgelukkig ! Broodjes, rozijntjes, limo, fruit en een chocolaatje voor iedereen, het is een goed begin van ons bezoek! En op de grote binnenplaats kunnen kleintjes heerlijk rondrennen. Goed voor de overtollige energie. 

En voor de ouders een prachtig gezicht, met het lijnenspel van de schaduwen van de overkapping op de binnenplaats.

Een grote walvis en een groot schip
De tentoonstellingen van Het Scheepvaartmuseum bevinden zich in drie verschillende vleugels van het Zeemagazijn: Noord, Oost en West. Gelukkig is er een duidelijk plattegrond en aardig personeel die de weg kan wijzen. Na de lunch starten we bij ‘Het verhaal van de walvis’, deze tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds.  Hier leer je alles over de walvis, de walvisjacht en er wordt verteld dat het bedreigde diersoort is.  Er ligt een grote walvis waar de kinderen in en omheen kunnen lopen. Spannend! Op de website van het museum kun je trouwens een leuke kleurplaat van de walvis downloaden. 

Vervolgens gaan we buiten naar het grote schip ‘De Amsterdam’. Deze levensgrote replica laat zien hoe het leven op een VOC-schip eraan toeging. In de 17e en 18e eeuw zeilden Oost-Indiëvaarders met dit soort schepen naar het Verre Oosten. De reis duurde ongeveer acht maanden. In 1985 begon de bouw van een kopie van de Amsterdam. Ruim 400 vrijwilligers werkten eraan mee. Sinds 1991 ligt het schip afgemeerd bij Het Scheepvaartmuseum.

Je kunt in de hangmatten van de matrozen liggen, op de kanonnen klimmen en aan het roer draaien. En wil je wat rust en privacy? Ga dan even op het toilet van de kapitein zitten, met een fraai uitzicht over Amsterdam! 

Bij slecht weer en storm, windkracht 5/6 en hoger, is de Amsterdam overigens beperkt toegankelijk. Bij windkracht 7 of hoger wordt het schip en de steiger gesloten.

Schilderijen en schepen
Na atlassen, scheepsmodellen en navigatie-instrumenten bezoeken we de schilderijen. Seb laat zijn fantasie de vrije loop, want hij weet tot twee keer toe met 100% zekerheid te vertellen dat hij lang geleden met opa en oma op een van de grote schepen op de schilderijen heeft gevaren.

Ook beweert hij dat hij met opa en oma in de onderzeeër is geweest die buiten voor het museum ligt… Wat een avonturen heeft die jongen van 3,5 al meegemaakt!

In de tentoonstelling “Zie je in de Gouden Eeuw” (10+) ontmoet je personages uit deze bijzondere periode en je hoort hun verhalen. Zoals van het meisje Amimba, dat al op jonge leeftijd als slaaf moest werken. Of visserszoon Jan Janszoon Weltevree, die helemaal geen schipper wilde worden maar uiteindelijk als een van de eerste Nederlanders voet aan wal zette in het verre Korea.

Kunstfanaatjes-proof?
Het museum is heel toegankelijk voor een bezoek met kinderen…waar je in sommige musea toch bang bent dat hij een kunstwerk aan wil raken, kun je hier met een gerust hart rondlopen. Enige uitdaging was om ons met 2 volwassenen, een kinderwagen én een kind van 3,5 ons in de mini-lift te proppen. Uiteindelijk zijn we 4(!) uur in het museum gebleven. Een geslaagd bezoek!

Meer informatie

Het Scheepvaartmuseum
Kattenburgerplein 1
1018 KK Amsterdam

Openingstijden
Het Scheepvaartmuseum is (bijna) iedere dag geopend van 9.00 uur tot 17.00 uur. Het restaurant, de winkel en bibliotheek zijn ook zonder entreekaartje toegankelijk. 

Entreeprijzen
Kinderen van 0 t/m 3 jaar >>  Gratis
Kinderen van 4 t/m 17 jaar >> € 8,00
Volwassenen vanaf 18 jaar >>  € 16,00

Met het Openbaar Vervoer
Vanaf het Amsterdam Centraal Station vertrekt bus 22 (Indische buurt) vanaf centrumzijde van het station op de Prins Hendrikkade, of bus 48 (Borneo Eiland) vanaf Centraal Station IJzijde halte C. De halte Kadijksplein is voor Het Scheepvaartmuseum. Je kunt ook het Scheepvaartmuseum bereiken via het water met de Hop On – Hop Off Boat. Deze rondvaartboot stopt voor Het Scheepvaartmuseum – halte Maritime Museum/Artis Zoo. Bezoek de website van Stromma voor meer informatie.

Met de auto
Je kunt op 10 minuten loopafstand parkeren in parkeergarage Markenhoven. Twee andere parkeergarages zijn de parkeergarages Oosterdok en Oostenburgereiland. Rondom het museum zijn parkeerplekken beperkt beschikbaar op de Kattenburgerstraat en Oostenburgergracht. 

Ben jij al eens naar het Scheepvaartmuseum geweest met je kinderen? Deel jullie ervaringen met ons in een reactie!


Roumayne (38) woont samen met vriend Gijs en twee zoontjes van 1,5 en 5 jaar in Amsterdam. Na jarenlang gewerkt te hebben als apotheker, gooide ze het roer om en begon aan de Fotoacademie Amsterdam. Daarnaast is Roumayne oprichter van Leren Van Kunst. Met haar bedrijf slaat ze een brug tussen kunstkijken en persoonlijke ontwikkeling. Ze had van tevoren niet gedacht dat museumuitjes zo leuk zouden zijn met 2 kids. “Het is werkelijk een feestje om mee te mogen gaan op de ‘verwonderings-reis’ van die kleine mannetjes. Ik neem jullie ook graag mee & wens jullie heel erg veel fun toe!”

COMMENTS ARE OFF THIS POST