READING

Familiedag Boijmans – Fra Bartolommeo

Familiedag Boijmans – Fra Bartolommeo

Vorige week stond het eerste museumbezoek van onze peuter op de planning. Namens Kunstfanaatjes mochten we naar de Fra Bartolommeo Familiedag in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Best spannend. Wat als onze 2,5-jarige in de stilte tussen de schilderij turende mensen ineens zou roepen: ‘Mamaaaa, ik moet poepen!’ Dat kondigt hij namelijk graag luidkeels aan. Of als hij die grote ruimte een uitnodiging zou vinden om heel hard rondjes te gaan rennen? Op dat laatste had ik al een oplossing gevonden aan de hand van een van de tips van Brigitte: ik nam een partner in crime mee, mijn eigen partner in crime. Waar ik vooral heel benieuwd naar was, is wat onze zoon zou vinden van de werken van Fra Bartolommeo. Niet echt de meest toegankelijke kunst voor een kind. En niet in de laatste plaats wilde ik graag weten of het nou écht een goed idee is om met een peuter een museum te bezoeken.

Nu moet ik eerlijk bekennen dat we onze peuter – destijds dreumes – al eens eerder hadden meegenomen naar een museum. Maar de David Bowie tentoonstelling in Groningen wilden we vooral zelf graag zien en onze dreumes heeft er – behalve van de muziek – verder weinig van meegekregen. Ons bezoek aan de tentoonstelling van Fra Bartolommeo in het Boijmans had een heel ander doel: hem betrekken bij de kunst die er te zien is en hem kennis laten maken met een museumbezoek. Om hem daarop voor te bereiden las ik in de dagen voorafgaand voor uit het boekje Nijntje in het Museum, naar aanleiding van een van de tips die ik las op Kunstfanaatjes.nl


Voor het eerst in Museum Boijmans van Beuningen
Zelf waren mijn vriend en ik ook nog nooit in het Boijmans geweest. We waren verrast door het mooie gebouw en de binnenplaats voor de mooie entree. Op het prachtige zwart-witte plein staat een voetbalkooi, oftewel het kunstwerk ‘Apollo’ van de Duitse kunstenaar Olaf Nicolai. In die ‘kooi’ ligt ook een bal, een ideale uitnodiging om na het museumbezoek even lekker in beweging te komen. Dat hebben we uiteraard ook gedaan na afloop. Voor onze peuter kon het bezoek aan het museum al niet meer stuk toen hij onze jassen omhoog mocht ‘takelen’. De kapstok in het museum (óók een kunstwerk, van Studio Wieki Somers) bestaat namelijk uit kledinghaakjes aan lange touwen, waaraan je drie jassen kunt hangen en naar het plafond kunt takelen. Ziet er tof uit, en is ook voor de wat ‘oudere kinderen’ erg leuk!

Omdat we vrij laat in de middag het museum bezochten – zo’n middagslaap is soms best onhandig qua timing- was het rustig in het Boijmans. We waren aan de late kant voor de workshops, maar we troffen in de Kunst Studio (een workshop-ruimte voor kids) nog ijverig schilderende kinderen en ook was er een workshop modeltekenen bezig. Omdat de workshops ons meer geschikt leken voor kinderen die iets langer met een tekening bezig kunnen zijn dan onze spring-in-het-veld, zijn we vrij snel al doorgelopen naar de tentoonstelling van Fra Bartolommeo.

Over het hekje
Waar ik een beetje bang was voor klassieke werken met nogal ‘saaie’ composities, bleken de schilderijen van Bartolommeo verrassend veel kleur te bevatten. We startten echter bij een paar moderne werken van andere kunstenaars met nog véél meer kleur, geïnspireerd op het werk van Bartolommeo. Hoewel ik dacht dat onze peuter daar wel even naar wilde kijken, vond hij het vooral leuk om op de houten vloer in dat gedeelte te stampen. Tijd om een stukje verder te lopen! Gelukkig stampte de betonnen vloer in de rest van de ruimte iets minder luidruchtig. Daar namen we dan ook heel even de tijd om te vertellen dat je in het museum een beetje zachtjes moet lopen en praten. Ook moesten we even uitleggen dat ie niet over dat kleine hekje mocht klimmen om een schilderij van dichtbij te bekijken. En nee, er onderdoor mocht óók niet…

Een peuter tussen het kunstpubliek
Omdat de aandachtspanne van een peuter nogal kort is, kozen we ervoor om niet alle schilderijen langs te gaan, maar een paar in het oog springende werken te bekijken. We kozen met name de immens grote schilderijen met veel kleur. Onze oplettende peuter vond het vooral heel leuk om de ‘engelsjes’ (engelen) te aan te wijzen, die veelvuldig waren afgebeeld. Toen spotte ik een wat kleiner schilderij met drie figuren die mijn zoon zeker weten zou herkennen. ‘Hé! Joosjef, Marie en kindje Jeesjus!’ De man naast ons die het werk ook stond te bewonderen knikte goedkeurend. ‘En engelsjes.’ Inderdaad, ook hier weer engelen. En tussen de schilderijen door merkte hij – wijzend naar de speakers in het plafond- op: ‘geen muziek’.

Ja, ik vond het leuk met hem in het museum. En ietwat trots was ik ook wel, dat onze kleine zich vermaakte. Wat me verder opviel waren de vriendelijke blikken van suppoosten bij de aanblik van de kleinste bezoeker die er rondliep. Maar ongetwijfeld hebben zij al een heleboel dreumesen en peuters en kleuters mogen begroeten in het museum. Museum Boijmans organiseert namelijk met regelmaat peuterrondleidingen, en op dit moment is er zelfs een speciale kindertentoonstelling Alles Kids. Op aanraden van Brigitte zijn we daar ook nog even gaan kijken.
“Trek lekker je schoenen uit, en doe vooral alsof je thuis bent”, is het credo van de kindertentoonstelling in Boijmans. De kunstwerken in Alles kids staan op de grond of hangen laag zodat kinderen ze heel goed kunt bekijken.

Museumbezoek met een peuter, voor herhaling vatbaar?
Gecombineerd met de tentoonstelling Alles Kids vond ik ons eerste museumbezoek-met-peuter erg geslaagd. Hoewel ik positief verrast werd door de kleurrijke werken van Fra Bartolommeo, had ik de tentoonstelling zelf denk ik niet uitgezocht, ook niet op de Familiedag. Ik hou zelf meer van moderne kunst en het aanbod van de workshops tijdens de familiedag was meer geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. Desondanks vond ik het érg leuk om met onze zoon het Boijmans te bezoeken en ik ben zeker van plan om vaker musea te gaan bezoeken met hem!

Museum Boijmans Van Beuningen toont van 15 oktober 2016 tot en met 15 januari 2017 de meesterwerken van Fra Bartolommeo (1473-1517), de Italiaanse kunstenaar-monnik uit Florence. Leonardo da Vinci, Rafaël, Michelangelo en Fra Bartolommeo zijn de vier belangrijkste kunstenaars van de Hoogrenaissance. Voor het eerst reizen schilderijen van Fra Bartolommeo naar Nederland, elf in totaal. In Rotterdam worden deze schilderijen na vijfhonderd jaar herenigd met 140 voorbereidende tekeningen.

Heb jij wel eens een Familiedag in Museum Boijmans bezocht? Deel met ons hieronder jouw ervaringen!


Margot Wit (35) is werkzaam in media en marketing en de drijvende kracht achter MeerVoorMamas.nl. Ze woont samen met haar vriend en hun zoontje Finn (2,5).