READING

10 tips voor de perfecte foto van jouw kunstfanaat...

10 tips voor de perfecte foto van jouw kunstfanaatjes in het museum

Als je met je kids naar het museum gaat, wil je daar natuurlijk wél de perfecte Instagram-foto van hen schieten. Maar hoe pak je dat aan met peuters die niet willen stilstaan? En hoe maak je eigenlijk een mooie compositie? Het goed op de foto zetten van je kroost en een kunstwerk is een kunst op zich! Nienke (Travelling with our Kids) en Roumayne van het blog WeloveVisuals geven je allebei 5 belangrijke do’s en don’ts.

Kunst is er om gedeeld te worden. Ook met mensen die niet naar het museum gaan. De meeste Nederlandse musea stimuleren bezoekers om te fotograferen en hun kiekjes op social media te delen. Soms mag je bij tijdelijke tentoonstellingen met veel bruiklenen niet fotograferen. Flitsen is echt een no-go in musea en galeries, want (een overdaad aan) flitslicht schijnt niet goed voor de kunstwerken te zijn. En ook met een super professionele cameraset met statief kom je niet zomaar binnen. Vraag dan eerst even toestemming bij de persvoorlichters van het museum. Ben je op zaal met je kleine kunstfanaatjes én je huis-tuin-en-keuken camera, let dan op dat je genoeg afstand houdt van het kunstwerk tijdens het fotograferen. Speel gerust met de compositie, misschien is een foto vanaf de grond wel heel mooi. Maar laat je kind niet op een kunstwerk zitten! Twijfel je of iets een kunstwerk is? Vraag het de suppoost! Klik! 

Roumayne Schepers van het platform We Love Visuals

Roumayne gebruikt graag haar Canon 5D Mark III (spiegelreflex), maar voor het gemak heeft ze vaak gewoon de Canon Powershot G5X mee om heerlijk snel fotograferen en te filmen in plaats van met die grote spiegelreflex. En met haar telefoon maakt ze ook graag kiekjes! Ze probeert zo min mogelijk te bewerken in bewerkingsprogramma’s maar Lightroom en Photoshop zijn haar favo’s.

Fotograferen is super! En natuurlijk is het heel leuk om bezoekjes met mijn zoontje Seb (3) in het museum vast te leggen: Uiteraard voor Kunstfanaatjes, maar ook als mooie herinnering voor later. Het fotograferen van kids is al een vak apart, maar het fotograferen van je koter in een museum vergt ook nog eens andere fotograaf-mama-of papa-houd-je-kind-in-de-gaten-skills.

Tip 1 – Goede voorbereiding is het halve werk
Bereid je museumbezoek voor en bedenk van welk kunstwerk je in ieder geval een foto wilt maken met je kind. Als je weet dat het een tentoonstelling is waar kids vrij kunnen lopen, dan heeft die natuurlijk al gauw de voorkeur. Sommige tentoonstellingen zijn heel interactief en juist heel toegankelijk voor kinderen om rond te rennen, kijk of je het van te voren al op internet kunt vinden. 

Tip 2 – Ken je apparatuur door en door
Je zult moeten multitasken, helemaal als je alleen met je koter naar het museum gaat. Je wilt immers absoluut voorkomen dat je kind een schilderij van de muur trekt of een beeld omstoot terwijl jij net met je camera bezig bent. De suppoost houd je waarschijnlijk ook nauwlettend in de gaten in verband met jouw – in zijn ogen – rondlopende wild. Dus: zorg dat je je camera door en door kent. Dan ben je zo snel mogelijk klaar met het maken van je foto! Of het nu het meest geavanceerde apparaat ter wereld is, of je smartphone camera…zorg dat je in een splitsecond weet hoe je je instellingen aan kunt passen, je witbalans, ISO, sluitertijd en diafragma. Wat doe je als het heel licht is of juist heel donker? Kijk waar het licht is, zulke plekken zijn altijd fijn voor de opname.

Tip 3 – Je kind is geen fotomodel
Leg zeker niet je hele museumbezoek vast op camera. Huh? Dat klinkt gek, je wilde toch juist met de mooiste kiekjes thuiskomen? Denk eraan: Jullie doel was om kunstwerken te gaan kijken in het  museum, en niet een volledige fotoshoot. Bij binnenkomst maken wij altijd eerst een snel verkenningsrondje zodat ik ongeveer weet waar er wat te zien is. Daarna vertel ik mijn zoontje dat we samen kunstwerken gaan kijken en dat ik wat coole foto’s ga maken. Vaak zeg ik ook dat hij die dan ‘s avonds aan papa mag laten zien. Zo maak je er een gezamenlijk projectje van. Ga het vooral niet forceren, want daar krijg je zeker niet de mooiste en leukste plaatjes van. Dan is de lol er snel af en voor je het weet staan jullie weer buiten.

Tip 4 – Luister naar je kind
Laat hem bijvoorbeeld zelf een kunstwerk uitkiezen waar hij graag mee op de foto gaat om thuis te laten zien. Je koter is dan echt geïnteresseerd en zal zelf op onderzoek uitgaan wat er voor moois te zien is. Kijk en luister dus goed waar je kind op afstapt en nieuwsgierig naar is en stel hem gerust vragen tijdens het maken van een foto. Zo leg je de aandacht op het kunstwerk in plaats van de camera en heeft hij ook niet het gevoel dat hij een fotomodel op een fotoset is…

Tip 5 – Bekijk samen het resultaat
Dit is meer een tip met oog op het volgende museumbezoek: bekijk de foto’s thuis samen met je kind. Je hebt hem niet voor niets op de foto gezet, en hij moest heel even je aandacht delen met de camera waar je zo druk mee bezig was, dan heeft hij ook zeker recht op het zien van het resultaat. En vaak is het leuk om thuis nog eens met je kind na te praten over al het moois wat er te zien was. Het is ook leuk om de foto’s aan papa, mama, opa, oma, of wie dan ook te tonen. Laat je kind vertellen over jullie bezoek. Ze vinden het prachtig als volwassenen zo geïnteresseerd naar ze luisteren! Zo heeft je kind ook de volgende keer weer zin in een nieuw avontuur in het museum, mét camera…

Maar bovenal: Geniet van je tijd met je kids in het museum. Beleef zeker niet al je tijd door het oog van de lens. Want niets is mooier dan de reacties te zien van je kind op een kunstwerk. Het viel laatst bijvoorbeeld al op dat mijn zoon Seb vooral de naakte kunstwerken interessant vindt…tja die gesprekken wil je natuurlijk niet missen als ouder 🙂

Nienke van het Instagram-account Traveling With Our Kids 

Nienke fotografeert met een Sony Alpha 68 met een Sigma 17-70mm-lens. Nabewerking doet zij in Photoshop. Ook maakt zij best veel foto’s met haar iPhone 5SE. Filtertje van Insta erover en klaar! Volgens Nienke levert goed kijken (en veel oefenen) een betere foto op dan goede apparatuur.

Tip 1 – Laat je kind het kunstwerk kiezen
Laat  je kind zelf uitkiezen waarmee hij of zij op de foto wil. Doordat ze zelf gaan kijken wat ze mooi vinden en trots zijn op wat ze hebben uitgekozen, gaan ze er vaak maar al te graag mee op de foto. Maar ook voordat ze hun favoriete werk gevonden hebben, kun je al leuke foto’s maken. Wanneer ze met hun geconcentreerde koppies de kunstwerken bestuderen. Een mooie close-up van het blije gezichtje! Wat ook werkt, is als je ze een schilderij laat zoeken met een bepaalde kleur erin, of ‘zoek het schilderij met een hondje’. 

Tip 2 – Bewegen mag
Rollen, liggen of springen mag soms best. Van mij in ieder geval wel. Natuurlijk niet in een drukke zaal, maar soms ben je ineens in een prachtige lege gang, een museumzaal zonder andere bezoekers of een idyllische tuin die erom vraagt dat je er een rondje in rent. Gewoon doen! Het levert leuke plaatjes op, en als er geen beelden of schilderijen in de buurt zijn waar je kids tegen aan kunnen vallen, is er niets mis. Vaak kun je zelf prima inschatten wat wel of wat niet kan. 

Tip 3 – Niet alleen de kunst is het fotograferen waard
Niet alleen de kunst zelf, maar ook de ruimten en de gangen zijn vaak heuse kunstwerkjes. Kijk om je heen! Een kind fotograferen voor een muur in een knalkleur is altijd leuk. 

Tip 4 – Vermijd donkere ruimten 
Kunstwerken, vooral schilderijen en aquarellen zijn erg gevoelig, daarom mag je in de meeste musea geen flitser gebruiken. Maar dat is helemaal niet erg, want met een flitser worden foto’s helemaal niet mooier. Je krijgt vaak een lichtvlek in je foto terwijl de randen juist donker en grauw zijn. Wil je echt heel graag in een donkere omgeving fotograferen? Zet dan, als dat kan op je camera, de ISO (lichtgevoeligheid) omhoog en houd je sluitertijd zo kort mogelijk. Anders zijn al je foto’s bewogen.  Heb je de keuze uit meerdere museumzalen? Kies dan een zaal uit met veel licht. Ze heb je veel minder kans op bewogen foto’s en de beelden ogen een stuk frisser. 

Tip 5- Beleven en doen!
Kies voor een museum waar ook voor kinderen wat te doen en beleven valt. Dit levert vrolijke en vaak minder statische foto’s op. En daarna zijn ze weer klaar voor nog een ruimte met mooie kunstwerken waar je weer je handjes op je rug moet houden. En dat staat dan ook weer zo schattig op de foto! 

En als laatste: geniet gewoon van je museumbezoek. Foto’s achteraf zijn leuk maar je bent er uiteindelijk niet voor de foto’s. Zorg voor een ontspannen bezoek voor iedereen en er komt vanzelf een moment waarop je goede foto’s kunt maken. Is het niet dit museumbezoek, dan is het de volgende keer!

Kunstfanaatjes zit uiteraard ook op Instagram. Heb jij een mooie foto van jouw kunstfanaatje in een museum? Gebruik de tag #kunstfanaatjes en wij delen de leukste op ons account! Heb jij naast alle tips & trucs nóg een goede fotografeer-tip? Deel het met ons in een reactie hieronder!


Roumayne en Nienke hebben allebei een passie voor fotograferen. Romayne woont samen met vriend Gijs en zoontje Seb (2) in Amsterdam. Na jarenlang gewerkt te hebben als apotheker, gooide ze het roer om en begon aan de Fotoacademie Amsterdam. Nienke werkt in het Erasmus MC op de afdeling Keel- Neus en Oorheelkunde. Ze woont samen met de vader van haar kinderen Mees (4) en Eline (3) in Rotterdam. Haar motto: collect memories, not things. Benieuwd naar de mooie plaatjes van de dames? Volg hen op www.instagram.com/traveling_with_our_kids en weloveVISUALS.nl

COMMENTS ARE OFF THIS POST