11 weetjes over Pablo Picasso

Pablo Picasso (1881-1973) – een naam die je vast weleens voorbij hebt horen komen. Hij was één van de belangrijkste kunstenaars van zijn tijd. Van schilderijen, beelden tot keramiek – hij maakte tienduizenden werken, zijn productie was ongeëvenaard. Wij delen graag 11 dingen die je (misschien) nog niet wist over deze beroemde Spanjaard.

#1. HIJ WAS ER BIJNA NIET GEWEEST
De geboorte van Picasso verliep moeizaam, de vroedvrouw dacht zelfs dat hij dood was geboren. De kleine Pablo kreeg door zijn oom sigarenrook in zijn neusje geblazen om zijn ademhaling op gang te brengen. 

#2. EEN HELE MOND VOL
Baby Pablo kreeg de 23 woorden tellende naam: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso. Hij nam zijn moeders naam aan, omdat ‘Ruiz’ in zijn streek veel voorkwam. 

#3. WONDERKIND
Picasso kreeg het schilderen met de paplepel ingegoten. Zijn vader was schilder en tekenleraar. Kleine Pablo kon zelfs eerder tekenen dan lopen. En volgens zijn moeder waren zijn eerste woorden ‘piz, piz’, een afkorting van het Spaanse woord voor potlood. Zijn eerste schilderij ‘De Picador’, een stierenvechter in de arena, maakte hij toen hij nog maar 9 jaar oud was. Op zijn 13e ging hij naar de kunstacademie in Barcelona waar zijn vader werkte en toen hij 16 werd stroomde hij door naar een van de beste kunstscholen van Spanje. 

Pablo Picasso, De Picador, 1890

Meer kindertekeningen van Picasso kun je bewonderen in het Picasso Museum in Barcelona

#4. VERSCHILLENDE SCHILDERSTIJLEN
Picasso bleef zijn hele leven lang op zoek naar vernieuwing. In zijn werk zien we dan ook verschillende periodes van schilderstijlen. Rond 1900 was zijn Blauwe periode, waarin hij bijna alleen met blauwgroene tinten werkte. Zes jaar later begon zijn roze periode. Je raadt al welke kleur toen veel voorkwam in zijn schilderijen. Vanaf 1909 brak zijn Kubistische periode aan. Picasso wilde de wereld laten zien in kunst, maar dan op een nieuwe, totaal andere manier. In gedachten haalde hij alles wat we zien in het dagelijks leven uit elkaar: alsof het stukken en brokken zijn. En die zette hij opnieuw in elkaar, op een onverwachte manier. Hij deed dat in de vorm van beelden, collages en schilderijen. Er volgden nog veel meer periodes zoals de klassieke periode, surrealistische periode en abstracte periode.

                                                          Pablo Picasso, De armen aan het strand, 1903 

#5. ICONISCH
Niet alleen Picasso zelf is een icoon, ook een aantal van zijn werken hebben een iconische status bereikt, zoals Les Demoiselles d’Avignon uit 1907, één van de belangrijkste meesterwerken uit de geschiedenis van de moderne kunst. Het werk bevindt zich in het Museum of Modern Art (MOMA) in New York. Een ander beroemd werk is Guernica, een monumentaal schilderij dat de verschrikkingen van de moderne oorlog symboliseert. Dit schilderij hangt in het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía in Madrid. 

Pablo Picasso, Les Demoiselles d’Avignon, 1907

Pablo Picasso, Guernica, 1937

#6. MONA LISA
Op 22 augustus 1911 werd ontdekt dat de Mona Lisa niet meer aan de wand van het Louvre hing. Niemand begreep hoe het 16-eeuwse meesterwerk van Leonardo da Vinci het museum ongemerkt had kunnen verlaten. Picasso en zijn vriend, Guillaume Apollinaire, werden beschouwd als verdachten – maar later vrijgesproken. In 1913 werd de Mona Lisa weer teruggevonden. De werkelijke dief bleek de Italiaan Vincenzo Peruggia te zijn, een ex-werknemer van het Louvre.

#7. GESTOLEN WERKEN
En nu we het toch over kunstroof hebben: van geen enkele kunstenaar zijn er zoveel schilderijen gestolen als van Picasso. Ongeveer 1.150 werken staan vermeld als ontbrekend en/of gestolen in het Art Loss Register. Dit is twee keer zoveel als van iedere andere kunstenaar.

#8. VROUWEN
De relatie van Picasso is met vrouwen is gecompliceerd te noemen. Hij wisselt zijn partners in voor andere vrouwen, maar kon er tegelijkertijd zelf slecht tegen om verlaten te worden. De verschillende vrouwen hadden ook grote  invloed op zijn manier van werken. Vaak viel het begin van een nieuwe relatie samen met een nieuwe schilderstijl.

#9. COMMUNIST
Picasso trad in 1944 toe tot de Franse communistische partij en ontving in 1950 de Lenin Vredesprijs van de Sovjet-regering. Partijkritiek op een portret van Jozef Stalin als onvoldoende realistisch leidde tot verminderde interesse van Picasso in de communistische politiek, maar hij bleef een trouw lid van de communistische partij tot zijn dood. 

#10. KANYE WEST
Kanye West vergelijkt zichzelf in interviews met de beroemde kunstenaar en ook op zijn album ‘The Life of Pablo’ lijkt hij geïnspireerd door Picasso. In de zin ‘I feel like Pablo when I’m working on my shoes’ lijkt hij naar hem te verwijzen. 

#11. IEDER KIND IS EEN KUNSTENAAR
De quote die we allemaal massaal omarmen: “Ieder kind is een kunstenaar. De moeilijkheid is er een te blijven als je groot wordt.” Toen Picasso op latere leeftijd een expositie van kindertekeningen bezocht zei hij: ‘ Toen ík zo oud was, kon ik tekenen als de beroemde Rafaël, maar het kostte me mijn hele leven om te leren tekenen als zij.’

Voor de echte Picasso fans: 
De jongen die Picasso beet
(5+), Dada – De beelden van Picasso (6+), een leuke muursticker of mooie poster voor op de kinderkamer. En met dit vloerkleed breng je wat kleur in je huis. Jouw kleine kunstfanaat steelt met deze mooie artistieke truzeker de show!


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST