READING

12 x naar het museum op Koningsdag 2018

12 x naar het museum op Koningsdag 2018

Hoera op vrijdag 27 april is onze Koning jarig en dat vieren we in heel Nederland. Dat betekent je mooiste oranje outfit aan en er lekker op uit samen met je kids. Ga je lekker rondstruinen op de vrijmarkt of is dat gesjouw met kleintjes door al die mensenmassa’s niets voor jou? Goed nieuws: sommige musea zijn ook gewoon open en het is er helemaal niet druk.

Na een paar uur struinen over de vrijmarkt ben je de kleedjes met oude rommel helemaal zat. Je bent toe aan een moment rust. En omdat Koningsdag een nationale feestdag is, dus: een vrije dag met het gezin, kun je ook wel wat quality time samen gebruiken. Ontvlucht de mensenmenigte en duik gezellig samen een museum in! Let op veel musea zijn gesloten op 27 april, wij geven je graag wat tips waar je wél naar binnen kunt:

AMSTERDAM

Op 27 april trekt Koningsdag jaarlijks meer dan een miljoen mensen naar de Amsterdamse straten en grachten, om de stad oranje te kleuren op een van ’s werelds grootste straatfeesten. De speciale kindervrijmarkt vindt plaats in onder andere het Vondelpark, de Burgemeester Vlugtlaan, Osdorpplein en het entreegebied bij winkelcentrum Molenwijkalleen kinderen tot 16 jaar mogen hier hun kunsten vertonen en spullen verkopen.  

1. RIJKSMUSEUM
Het Rijksmuseum is alle dagen van het jaar geopend. Natuurlijk trekken er dagelijks hordes toeristen naar het bekendste museum van Nederland, maar op Koningsdag kun je van de redelijke rust profiteren. En de tentoonstelling High Society geeft het museum een extra koninklijk tintje. Houd er wel rekening mee dat het erg druk kan zijn op het Museumplein.  Lees meer over onze ervaringen in het Rijksmuseum in het verslag van Oma Maureen. Of de ervaringen van Eleonore die de Nachtwacht met twee peuters bewonderde. 

2. STEDELIJK MUSEUM AMSTERDAM
In het Stedelijk Museum vind je een bonte mix van  schilderijen, sculpturen, foto’s, tekeningen, videokunst en affiches. Wat spreekt jouw kunstfanaatje meer aan: Karel Appel of toch Matisse? De collectie van het museum is enorm groot – wij maakten een Top-5 van meest kidsproof kunstwerken om je te inspireren.  

3. VAN GOGH MUSEUM
In de tentoonstelling Van Gogh & Japan  ontdek je hoe Vincent van Gogh het Japanse voorbeeld naar zijn eigen hand zette. Tip: vermijd de drukte en bezoek het museum tussen 9 en 11, of na 15 uur. De drukste tijd is tussen 11 en 15 uur.

HAARLEM

4. TEYLERS MUSEUM 
In de fascinerende familietentoonstelling Monsterdieren zie je echte en mythische dieren naast elkaar. Maar het verschil is niet altijd even duidelijk. Verwonder je over draken, reuzeninktvissen, zeeslangen en sneeuwmannen. Toch een beetje te spannend voor jouw kleine kunstfanaatje? Bekijk dan de microscopische straaldiertjes, prachtig gekleurde zeekomkommers, hengelvissen en nog veel meer fascinerende diepzeebewoners in het  Boekenkabinet.

DEN HAAG

In de Hofstad vindt de grootste markt plaatst op de Frederik Hendriklaan, en laat dat nou vlakbij het Gemeentemuseum Den Haag zijn. Handig! Op de Grote Markstraat is een stille disco voor kids, draait een dj zomerse deuntjes en zijn er door de hele binnenstad activiteiten georganiseerd. 

5. GEMEENTEMUSEUM DEN HAAG
Van de Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan, kleurrijke muurschilderingen tot een gigantisch poppenhuis. Er is zoveel te zien in dit Haagse museum! Kun je niet kiezen? Kunstfanaatjes maakte een Top-10 van meest kidsproof kunstwerken uit de collectie. 

6. MAURITSHUIS
Over het Meisje met de Parel hoeven we je vast niets meer te vertellen. Het beroemde meisje van Vermeer heeft inmiddels dezelfde status als de iconische Mona Lisa. En je kunt haar in het Mauritshuis bewonderen. De klassieke zalen hangen vol met must-see meesterwerken van Vermeer, Rembrandt en Rubens. 

7. MUSEUM VOORLINDEN
Iets buiten Den Haag, in Wassenaar ligt de kunsttempel Voorlinden. Door de belevingskunstwerken en de prachtige tuinen een heel geschikte plek om met kleintjes heen te gaan. Wij maakten een Top-10 van kidsproof kunstwerken. En zowel Tanya als Brigitte deden verslag van hun ervaringen met jonge kinderen in dit museum.

Kunstfanaatjes

TILBURG

8. MUSEUM DE PONT 
In deze oude wolspinnerij kun je de prachtige werken van Marlene Dumas, Anish Kapoor, Thomas Schütte, Ai Wei Wei en Bill Viola bewonderen. 

DELDEN

9. MUSEUM NO HERO
Kunst is niet moeilijk, aldus het pas geopende Museum No Hero in Delden. Hier kun je beeldende kunst uit vijf werelddelen en vijf eeuwen kunstgeschiedenis ontdekken. Sommige schilderijen zou je wel willen aanraken, zo spannend is het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Daarom maakte No Hero bij de tentoonstelling ‘Living Colors’ speciale ‘voelstalen’, waarbij de textuur van een schilderij is nagebootst. Met de speciale audiotour voor ouders en kinderen krijg je handvatten om samen te praten over wat je ziet, hoort en denkt in het museum. De chef van het museumrestaurant serveert op Koningsdag heerlijke huisgemaakte oranje petit-fours. 

ENKHUIZEN

10. ZUIDERZEEMUSEUM
Ontvlucht de mensenmassa in het Zuiderzeemuseum en geniet van de oud-Hollandse sfeer vol tradities. Het Zuiderzeemuseum biedt allerlei pretactiviteiten voor het hele gezin. De museumveerboot brengt je over het IJsselmeer naar het buitenmuseum waar je een wandeling door de geschiedenis maakt. Kinderen verkleden zich als bewoners van Volendam en Marken rond 1900, en maken een klompbootje of mooie creatie in het knutselatelier! 

ARNHEM

11. NEDERLANDS OPENLUCHTMUSEUM
Het Nederlands Openluchtmuseum is uiteraard ook op deze Hollandse feestdag geopend. Ontdek het leven van vroeger, toen Koning Willem-Alexander nog niet eens geboren was. Op het Kindererf mag jouw kleintje karweitjes doen die vroeger heel gewoon waren, zoals water pompen of leren hoe je een koe melkt. 

OTTERLO

12. KRÖLLER-MÜLLER MUSEUM
Kom helemaal tot rust op Koningsdag en bezoek een van de grootste beeldentuinen van Europa. Met sculpturen van beeldbepalende kunstenaars, van Aristide Maillol tot Jean Dubuffet, van Marta Pan tot Pierre Huyghe. Lees het stappenplan van Danielle met tips over dit museum!

Wat zijn jouw plannen met Koningsdag?


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST