12 x vrolijk Pasen in het museum

Het is bijna Pasen en dat betekent: een heerlijk lang weekend om samen met je kind(eren) leuke dingen te gaan doen. Veel musea zijn geopend tijdens de paasdagen en organiseren paasontbijtjes en activiteiten. Kunstfanaatjes zet twaalf museumuitjes voor je op een rijtje om er een vrolijk Pasen van te maken! 

Pasen
Pasen wordt tegenwoordig voornamelijk gezien als een feest waar je eieren verstopt, paasontbijtjes eet en er lekker op uit gaat naar de woonboulevard. Maar wat is het verhaal achter dit feest? Het paasfeest (Pesach) is oorspronkelijk Joods, maar Christenen focussen zich op de wederopstanding van Jezus, op de derde dag van zijn kruisiging. Deze gebeurtenis wordt gevierd met het Paasfeest. 

Het paasei staat symbool voor het nieuwe leven. Dit Germaanse gebruik werd in het Christelijk geloof overgenomen. Boeren gaven hun mooiste eieren aan de pastoor als paasoffer. De eieren werden vaak mooi gemaakt, door ze te kleuren met natuurlijke kleurstoffen. Dat wij eieren verstoppen tijdens Pasen heeft te maken met de oude gewoonte van boeren om eieren in akkers te begraven om deze vruchtbaar te maken.

#1. Boijmans Van Beuningen – Rotterdam 
Bekijk Bruegels meesterwerk ‘De toren van Babel’ door Japanse ogen en bouw de hoogste toren in de tentoonstelling BABEL – Oude meesters terug uit Japan. Deze was eerder te zien in Tokio en Osaka en trok daar veel publiek. Eerste Paasdag, zondag 1 april, kunnen kinderen tijdens een workshop in de Kunst Studio zelf aan de slag met het ontwerpen en bouwen van een eigen versie van De toren van Babel. Reserveren kan via de website.

Ben je benieuwd hoe het is met jonge kinderen in Museum Boijmans? Lees dan het verslag van Brigitte. Of de ervaringen van Danielle tijdens een Museum Tour en van Margot tijdens de Familiedag. Ook maakten wij een 10 x kidsproof, over de allerleukste kunstwerken voor kinderen in dit Rotterdamse museum. 

#2. Rijksmuseum – Amsterdam
Op Eerste Paasdag organiseert het Rijksmuseum allerlei gratis activiteiten voor kinderen. En voor ouders, grootouders en de rest van de familie ook. Van paaseieren zoeken in de tuin tot muzikanten opsporen in het museum. Ook kom je tijdens het Paascabaret te weten wat Pasen eigenlijk is, kunnen kleine creatievelingen bloemen tekenen en natuurlijk gaat de hele familie op zijn paasbest op de foto! Speciaal op de Familiedag kun je  tussen 9 en 10 uur in het Café een paasontbijt bestellen. Kinderen kunnen daar tot 10.30 eieren schilderen en bij elke kindergerecht zit als verrassing een surprise ei. Meer informatie over de Familiedag vind je hier. 

Is het Rijks een beetje leuk met peuters? Lees het in de blogs van Eleonore en van oma Maureen!

#3. Museum Voorlinden – Wassenaar
Met jonge kinderen ben je ALTIJD vroeg wakker, dus ook met Pasen. Fijn dus dat Museum Voorlinden een speciale kortingsactie heeft voor early birds! Kom vóór 11 uur naar Voorlinden en krijg 5 euro korting! Het museum opent het gehele paasweekend – van Goede Vrijdag tot en met Tweede Paasdag – al om 10:00u haar deuren. Iedereen die vóór 11:00u in het museum is, krijgt €5 korting. Kinderen tot en met 12 jaar hebben altijd gratis toegang tot het museum. Daarnaast kunnen kinderen dit weekend voor het eerst de kidsspeurtocht doen. Ontdek de permanente werken in het museum op een speelse manier. De kidsspeurtocht is gratis en na afloop ontvangen de kinderen in het museum een gratis attentie. Ook na Pasen blijft de speurtocht voor kinderen beschikbaar. 

Twijfel je nog een beetje om Museum Voorlinden met jonge kinderen te bezoeken? Lees dan de blogs van Brigitte en Tanya. Ook maakten we een 9 x kidsproof over de allerleukste kunstwerken in het museum. 

 

#4. De Kunsthal – Rotterdam
Op beide paasdagen geniet je in het Kunsthalcafé van 10.00 – 13.00 uur van een heerlijke Paasbrunch. Het arrangement bestaat o.a. uit lemon cake, banana pancakes, Vanmenno brood met hummus, kruidenkaas en gegrilde paprika en (paas)eitjes! Iedereen kan in het KunsthalLAB op z’n paasbest creatief aan de slag met het kleien van een hyperrealistisch beeld van jezelf. De paasbrunch kost €19,95 per persoon en voor kinderen onder de 12 jaar €9,95. Lees meer en reserveer snel een plekje!

Benieuwd hoe het is met jonge kinderen in De Kunsthal? Lees dan het verslag over onze Museum Meet-Up voor ouders dat hier plaatsvond.  Nienke bezocht laatst de tentoonstelling Hyperrealisme Sculptuur. 

#5. Museum Catherijneconvent – Utrecht
Het hele paasweekend, van zaterdag 31 maart tot en met maandag 2 april, zijn er leuke activiteiten in het museum. Voor volwassenen zijn er bloemenwandelingen door de tentoonstelling Magische miniaturen. Kinderen en volwassenen kunnen bovendien hun eigen miniatuur maken. Het museum is helemaal versierd met paasbloemen. Dat wordt een gezellig weekend! 

#6. Museum Speelklok – Utrecht 
Kom jij eerste of tweede paasdag ook naar Museum Speelklok? Het hele paasweekend is het museum open voor bezoekers. Dus ook op maandag 2 april. Kom samen genieten van de vrolijke muziek die in het museum te horen is en ontdek meer over de geschiedenis en de technieken die schuilgaan achter alle bijzondere zelfspelende muziekinstrumenten. Naast de rondleidingen is de tijdelijke tentoonstelling Vieze liedjes op deftige speelklokken te bezoeken voor iedereen. Ook kan er in museumcafé Klok worden genoten van heerlijke broodjes en drankjes en kunnen de kinderen zelf aan de slag met de kinderspeurtocht met Orgelaapje Toon.


#7. Limburgs Museum – Venlo 
Tijdens het paasweekend kun je in het museum deelnemen aan diverse activiteiten. In verband met Pasen is het museum ook op maandag 28 maart 2016 (Tweede Paasdag) geopend. De echte speurders worden uitgedaagd om aan de hand van een speurtocht de paaseieren in het museum te gaan zoeken. En voor de creatievelingen kun je meedoen aan een leuke workshop met verschillende knutselactiviteiten. Tussen 12:00 en 15:00 uur kun je op zaterdag 26 en maandag 28 maart in de foyer aanschuiven bij een gezellige workshop. Hier kun je zelf een wollige paashaas of schattig paaskuikentje maken.  Op zondag 27 en maandag 28 maart ben je tussen 11:00 en 13:00 uur van harte welkom in ons Museumcafé om aan te schuiven bij een heerlijk Paasbrunch. Meer informatie vind je hier.

#8. Museum Het Valkhof – Nijmegen
Op zoek naar een leuk familie-uitje voor de paasdagen? Kom dan gezellig op 27 of 28 maart naar het museum en doe mee aan de workshop ‘Vouw je eigen Valkhofkapel’ en/of ontdek Valkhof Junior, Het museum is ook beide paasdagen geopend van 13.00 tot 17.00 uur. 

Ben je nog nooit in Museum Het Valkhof geweest? Lees het verslag van Raymond die met zijn 1-jarige zoontje Jayson het museum bezocht. 

#9. Gemeentemuseum Den Haag
Eerste en Tweede Paasdag is er Open Familieatelier: tussen 12.00 en 16.00 uur kunnen kinderen én hun begeleiders zelf aan de slag! Geïnspireerd door de stillevens op de tentoonstelling van Jean Brusselmans gaan we bloemen schilderen. In het atelier staat een mooie compositie klaar. Net als een echte kunstenaar, maak je daar een eigen, uniek schilderij van! Deze neem je natuurlijk mee naar huis. Let op: t/m 18 jaar is het museum gratis, volwassenen betalen entree.

Er is veel kunst te zien in dit Haagse museum. Heel veel. Maar welke kunstwerken zijn nou geschikt om met kinderen te bekijken? Wij schreven een 10 x Kidsproof in het Gemeentemuseum Den Haag. Na je bezoek nog zin in iets anders? Dan is het Theaterfestival 2 Turven Hoog of eieren zoeken in Madurodam misschien ook iets voor jullie! 

#10. Nederlands Openlucht Museum – Arnhem
Op eerste & tweede paasdag zijn er allerlei activiteiten in het Openluchtmuseum. Kom luisteren naar de Paasserenade door Reinier Sijpkens, zoek de gouden eieren en neem deel aan de rondleidingen! 

#11. Maritiem Museum – Rotterdam
Wie verkleed komt als piraat mag op Tweede Paasdag gratis naar binnen bij het Maritiem Museum! Maar… dan moet je ook helpen om de gestolen spullen van Professor Plons terug te vinden! De piraten zijn eieren aan het zoeken dus dan letten ze vast niet zo goed op…

#12. Geofort – Herwijnen
Van 25 t/m 28 maart kun je digitale paaseieren zoeken op het forteiland. Speur met smartphone in de hand op zoek naar QR-codes en breng met behulp van ‘augmented reality’ het verhaal over de Paashaas tot leven. Download thuis al vast de gratis smartphone applicatie genaamd Geotour.

Wat zijn jouw plannen voor het paasweekend?


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST