READING

16 babynamen voor echte kunstfanaatjes

16 babynamen voor echte kunstfanaatjes

Ben jij zwanger en op zoek naar een naam voor je toekomstige spruit? Een belangrijke klus, want jouw kindje zal deze naam zijn of haar hele leven bij zich dragen. Laat je inspireren door onze namenlijst geïnspireerd op oude meesters en moderne rakkers uit de kunstgeschiedenis. 

Kate, Jan of toch iets exotischer zoals Juëquinaisheley? Op zoek naar dé perfecte naam voor je kleintje struin je websites vol babynamen af. Maar heb je al overwogen om eens door de zalen van een museum te lopen en de bordjes eronder te lezen? De kunstgeschiedenis biedt je namelijk de meest prachtige namen uit de hele wereld. Laat je inspireren door schilders, beeldhouwers, fotografen of zelfs door de namen van de schilderijen zelf!

#1. Mondriaan
Vind je Piet te ouderwets? Dan is Mondriaan of Mondrian misschien een idee voor jou! Zo noemde vorig jaar dit Winterswijkse koppel hun zoontje Mondriaan. Naar de beroemde kunstenaar en naar opa Adriaan. Piet Mondriaan (1872 – 1944) is niet zomaar een schilder, hij is dé pionier van de abstracte kunst. Hij was de eerste die niet gewoon een landschap schilderde zoals hij het zag, maar iets heel spannends maakte. Naast Rembrandt en Van Gogh behoort hij wereldwijd tot de beroemdste Nederlandse kunstenaars. 

Wil je zijn werk in het echt zien? Bezoek dan eens het Gemeentemuseum Den Haag. Ook baby’s zijn dol op het werk van Piet Mondriaan.  

#2. Rembrandt 
Een lekker krachtige naam met als betekenis ‘zwaard’. En wie weet wordt je kind net zo artistiek als de beroemde Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606 –1669). Hij geldt als een van de grootste schilders en etsers in de Europese kunst, en als de belangrijkste Hollandse meester van de 17e eeuw. In 2016 werden in Nederland 6 jongens Rembrandt genoemd.

Wil je zijn werk in het echt zien? Bezoek dan eens het Rijksmuseum in Amsterdam. 

#3. Frida
Frida Kahlo y Calderón (1907 – 1954) was een Mexicaanse surrealistische kunstenaar. Haar werk karakteriseert zich door de vrolijke kleuren, een groot contrast met de vervreemdende sfeer die je er toch ook in proeft. In Frida’s zelfportretten vallen vooral de doorgegroeide wenkbrauwen op, die zij zelf ook bezat. Frida is van oorspronkelijk een IJslandse meisjesnaam, met als betekenis ‘vrede’. De naam is het meest populair in Noorwegen. In Nederland werd de naam in 2016 4 x aan een meisje gegeven. 


#4. Dalí
Wie kent de excentrieke kunstenaar met de lange krulsnor niet?  Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, markies de Dalí de Pubol was een wereldberoemd Spaans kunstschilder.  In 2016 werd de naam in Nederland 4 x aan een jongen en 7 x aan een meisje gegeven.  

Lees hier meer over Salvador Dalí. Zijn werk kun je bewonderen in Museum Boijmans Van Beuningen. 

#5. Artemisia
Artemisia Gentileschi (1593 – 1652) was de eerste vrouwelijke kunstenaar die in Florence naar de Academie voor Schone Kunsten mocht. De naam Artemisia is de Latijnse afgeleide van de Griekse god Artemis. De naam is in Italië het meest populair. 


#6. Andy
Hoewel Andy Warhol (1928-1987) de Popart niet heeft uitgevonden werd hij toch de belangrijkste kunstenaar van deze stroming.  Van een vriend kreeg Warhol het advies om voorwerpen te schilderen waar hij écht van hield. En aangezien hij al jaren lang Campbell’s soep als lunch at, was dit voor hem geen moeilijke keuze. Hij besloot een serie te maken waarbij hij alle 32 verschillende smaken soep van het merk Campbell’s portretteerde. In 2016 werd de naam Andy 15 x gegeven aan een jongen en 1x aan een meisje.  

#7. Henri
Er zijn twee beroemde Henri’s in de kunstwereld – Henri Rousseau en Henri Matisse. En dan vergeten we bijna Henri Bol, de Nederlandse kunstschilder die in 2000 overleed. De naam betekent ‘heerser van het thuisland’ en wordt het vaakst gegeven aan Vlaamse jongens, in Amerika is het zowel een jongens als een meisjesnaam. 

#8. Claude
Schilder Claude Monet en componist Claude Debussy zijn zeker niet de minsten om je kindje naar te vernoemen. Het werk van Monet, waarin hij vooral probeerde een weergave van een bepaald moment te maken, behoort tot het Impressionisme. De naam Claude wordt het vaakst gegeven aan jongen in Frankrijk en Schotland. Het werk van Monet is te zien in Museum Boijmans Van Beuningen, het Gemeentemuseum Den Haag, Rijksmuseum Amsterdam, Rijksmuseum Twenthe, Van Gogh Museum en het Zaans Museum. 

#9. Vincent
Vinnie! Vincent van Gogh (1853-1890) is een van de beroemdste Nederlandse kunstenaars. De naam is afgeleid van het Latijnse werkwoord vincere (“overwinnen”) en betekent: ‘zij zullen overwinnen’. Vincent, dat zowel down-to-earth als chique klinkt, wordt in veel landen zoals Nederland, Frankrijk, Italië en Amerika nog volop gebruikt. In 2016 werden 66 jongens Vincent genoemd. 

#10. Rafaël
Rafaël (1483 – 1520) was een Italiaanse kunstenaar  uit de hoogrenaissance. Zijn echte naam was Raffaello Sanzio. De naam Raphael of Rafaël betekent ‘God heeft genezen’ en komt voor in de bijbel, in 1 Kronieken 26:7 welteverstaan. Verder is hij zowel in de Joodse als in de christelijke traditie bekend als de naam van een van de aartsengelen. De naam Raphael wordt het vaakst gegeven aan Franse jongens. In de top 50 van Franse jongens staat Raphael op nummer 13. (gemiddelde van 10 jaar). In 2017 ontvingen 54 Nederlandse baby’s deze naam.

#11. Turner
De Engelse kunstenaar William Turner (1775-1851) was een van de belangrijkste kunstenaars van de Engelse romantische school. In Nederland komt de naam ‘Turner’ nog niet zo vaak voor, dus als je origineel wilt zijn, is dit misschien wel dé keuze! In Amerika, Schotland en Engeland wordt de naam het vaakst aan jongens gegeven. 


12. Leonardo
De naam Leonardo (met als betekenis ‘leeuw’) zal voor altijd verbonden zijn met kunstenaar en uitvinder da Vinci. Ook acteur Leonardo DiCaprio werd naar hem vernoemd, een keuze die zijn zwangere moeder maakte toen ze zijn eerste schopje voelde terwijl ze naar een da Vinci-schilderij keek. De naam wordt het vaakst gegeven aan Italiaanse jongens. In 2017 werden 25 Nederlandse baby’s Leonardo genoemd. 

#13. Pablo
Pablo Picasso (1881-1973) is een naam die je vast weleens voorbij hebt horen komen. Hij was één van de belangrijkste kunstenaars van zijn tijd. Van schilderijen, beelden tot keramiek – Picasso maakte tienduizenden werken, zijn productie was ongeëvenaard. En dit terwijl de naam Pablo ‘klein en bescheiden’ betekent! De naam Pablo wordt het vaakst gegeven aan Franse jongens. In 2016 werden 11 Nederlandse baby’s Pablo genoemd.

Wil je meer weten over deze kunstenaar? Lees dan ons artikel 11 weetjes over Pablo Picasso. 


#14. Gustav
Gustav Klimt (1862 – 1918) was een Oostenrijkse symbolistische schilder en een van de meest prominente leden van de Wiener Secession, de Weense jugendstil-beweging. Gustav is een Scandinavische naam voor jongens met als betekenis ‘helper van de goden’. In Noorwegen komt de naam het meest voor. 

#15. Mona
Leonardo Da Vinci’s vrouwenportret Mona Lisa is een van de beroemdste schilderijen uit de westerse schilderkunst en heeft als geen ander een invloed gehad op de latere ontwikkelingen in de kunst. Het werk krijgt ongeveer 20.000 bezoekers per dag.! In 2016 werden 6 baby’s in Nederland Mona genoemd. De naam heeft meerdere mogelijke betekenissen: afgeleid van het Ierse muadhnait, dat “nobel” betekent, of een afkorting voor het Italiaanse ‘Madonna’. En in het Arabisch betekent het wens. 

#16. Matisse
Henri Matisse (1869, Frankrijk) was een revolutionaire en invloedrijke kunstenaar uit het begin van de 20e eeuw. Hij is het meest bekend om zijn gebruik van expressieve kleuren en zijn fauvistische stijl. Matisse werkte met allerlei verschillende disciplines: van schilderijen en sculpturen naar prints en collages. Hoewel zijn onderwerpen altijd traditioneel van aard waren – naakten, figuren in landschappen, portretten en interieurs, was hij een revolutionair en invloedrijke artiest door het gebruik van felle kleuren en overdreven vormen om emotie uit te drukken.

Matisse is een Hebreeuwse naam voor jongens en meisjes, met als betekenis ‘geschenk van God’. De naam wordt het vaakst gegeven aan Vlaamse jongens. Hoewel er ook meisjes zijn met de naam Matisse, is het voornamelijk een jongensnaam. 

Heeft jouw kleintje ook een artistieke naam? Of heb je nog aanvullingen op onze lijst? Laat het ons weten in een reactie! 


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST