READING

25x jaa, dat museum bezoeken we in de kerstvakanti...

25x jaa, dat museum bezoeken we in de kerstvakantie!

Joepie, het is weer kerstvakantie! Dé tijd om er gezellig samen op uit te gaan en leuke dingen te doen. Maar waar ga je heen en wat ga je doen? Bekijk hieronder onze 25 museum-tips voor echte kunstfanaatjes! 

#1. Boijmans Van Beuningen
Gezellig met z’n allen rond de grote boom! Met Rondom de boom start Museum Boijmans Van Beuningen een nieuwe kersttraditie in de stad. Het binnenplein van het museum wordt een plek van samenzijn en ontmoetingen. Op de laatste dag van de kerstvakantie staan er bijzondere activiteiten gepland: rondleidingen, workshops en performances. Onder leiding van Dox (Unorthadox, Kytopia) is er een performance met spoken word en live muziek waarin alle verhalen die zijn verzameld bij de kerstboom ten gehore worden gebracht. Daarnaast is er een performance van het Transgenderkoor010.

Benieuwd naar onze ervaringen met kleine kunstfanaatjes in Boijmans Van Beuningen? Lees het verslag van Brigitte! 

#2. Bonnefanten Museum
Geen tijd om je te vervelen deze kerstvakantie. Er is van alles te doen, bijvoorbeeld in het Bonnefantenmuseum. Ontdek het museum met het kunst-kijk-doe-boekje (4-7 jaar, € 2,50). Of neem een speciale kidsaudiotour (7-12 jaar, € 2) en help het Wetenschappelijk Instituut voor Kloppende Zaken (WIKZ) met het uitzoeken of alle kunstwerken in het museum wel kloppen! 

#3. Cobra Museum
Maak in de kerstvakantie op 3 of 7 januari je eigen pop in het atelier van het Cobra Museum. Laat je inspireren door de CoBrA-kunstenaars en hun kunst en ga vervolgens zelf aan de slag. In de workshop werk je met allerlei materialen, zoals stof, klei, gips, hout, metaal, knopen, kralen. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. 


#4. Drents Museum
Zaterdag 23 december worden bezoekers van het Drents Museum om 15.45 uur getrakteerd op een korte preview van de theater- en muziekvoorstelling Once Upon a Dream. Verder zijn ook in de kerstvakantie gratis lezingen en de familieroute bij de tentoonstelling The American Dream te volgen. Naar het Drents Museum met kleintjes, kan dat? Lees het in het verslag van Nienke! 

#5. Frans Hals Museum
Tijdens de kerstvakantie is er van alles te doen en te beleven in het Frans Hals Museum: versier een heerlijke peperkoek, maak je eigen kerstkaart of knutsel samen een fluorescerende lantaarn voor de donkere dagen. De workshops worden doorlopend gegeven, schuif dus op elk moment aan, en blijf zo lang als je wilt! Stap met de hele familie in Studio HaHaHals, het levensgrote schilderij is helemaal in wintersfeer gebracht. Maak een grappig groepsportret en stuur de foto als kerstkaart naar opa en oma. Lachen toch? Kinderen hebben altijd gratis entree. 

#6. Fries Museum
Zin in een creatief uitje in de kerstvakantie? In het Fries Museum kan jouw kroost een Mata Hari stop-motionfilmpje of eigen nachtlampje knutselen. Elke dag zijn er twee workshops (5+). Aanmelden: op de dag zelf. Vol is vol, dus kom op tijd.

#7. Gemeentemuseum Den Haag 
Tijdens de vakantie is er van alles te doen en te beleven in het Gemeentemuseum. Bekijk de tentoonstellingen, knutsel in het Open Familieatelier, dans de BoogieWoogie met Mondriaan in Wonderkamers of ga op ontdekking door het museum aan de hand van een Doe-blad.
Help, zou mijn kleintje wel van Mondriaan houden? Hell yeah: bekijk hier onze teaser van de Baby  Museum Tour of lees voor meer tips 10x kidsproof in het Gemeentemuseum Den Haag. 

#8. Joods Historisch Museum
Schilderen in de stijl van Charlotte Salomon? Dat kan op 28 december en 2 januari in het JoodsHistorisch Museum. Na een gezamenlijke introductie voor jong en oud op het werk van Charlotte bekijken de volwassenen zelf de tentoonstelling, terwijl de kinderen aan de slag gaan. En op woensdag 3 januari is het tijd om zelf pindakaas en hummus te maken, waarmee besmeren jouw kleintjes Max de Matze of Benny de Bagel? Ben je benieuwd naar onze ervaringen met jonge kinderen in het Joods Historisch Museum? Lees dan het verslag van Eleonore. 

#9. Kinderboekenmuseum
Winterpret in het Kinderboekenmuseum deze kerstvakantie! Beleef van 23 december t/m 7 januari ijskoud de leukste avonturen in het Kinderboekenmuseum. Ga schaatsen met Kikker en Eend, spring van letterijsschots naar letterijsschots en speel ijzingwekkende spellen in Papiria. Het museum viert de verjaardag van Kleine IJsbeer, de verhalendame trakteert op winterse verhalen en in de workshopruimte maak je je eigen sneeuwbol!  

#10. Kröller-Müller Museum
In de tweede week van de kerstvakantie kun je meedoen aan De Winterspelen in het Kröller-Müller museum.Verrassende activiteiten voor (groot)ouders en (klein)kinderen vanaf 5 jaar. Speel walkie talkie pictionary, verzin gekke bewegingen voor stille sculpturen en tape mee aan een gigantisch kunstwerk. Zo heb je het museum nog niet eerder beleefd!
Ben je nog nooit in het Kröller-Müller Museum geweest? Danielle maakte een stappenplan

#11. Kunsthal
Op woensdag 27 december en woensdag 3 januari kun je tussen 12 en 16.30 uur in het KunsthalLAB je allermooiste kattenaffiche maken. Inspiratie doe je natuurlijk op in de tentoonstelling Kattenliefde. Negen levens in de kunst. Of dat ook iets voor jouw stuiterende peuter is lees je in het blog van  Marlieke of het beeldverslag van Nienke. 


#12. Mauritshuis
Het Mauritshuis staat deze kerstvakantie bol van leuke activiteiten. Kinderen (4+) kunnen het Mauritshuis ontdekken samen met Maurits Muis. Hij neemt jeugdige bezoekers mee langs zijn favoriete winterschilderijen. Ook zijn er verschillende kinderworkshops zoals winterlandschappen schilderijen en zelf verf maken net zoals de 17e-eeuwse kunstenaars dat deden. Er zijn speciale familierondleidingen langs de mooiste, gekste en beroemdste schilderijen van het museum. Bezoekers die liever zelf op pad gaan kunnen gebruik maken van het Familie-doe-pakket, de Gouden Tour of de Speurpuzzel. En dat je het prentenboek Maurits Muis ook goed kunt gebruiken in het museum met de allerkleinsten lees je in het verslag van Emilie! 

#13. Mondriaanhuis
In de kerstvakantie organiseert het Mondriaanhuis diverse activiteiten voor jong én oud: een lampion, bordje of beker maken in Mondriaankleuren. Of speur samen naar de verborgen puzzelstukken in het museum. Even wat peuter-energie eruit? Lekker uitleven kan op de lego-wand.

#14. Museum Catharijneconvent
Families opgelet! Kom in de kerstvakantie naar Kerstival in Museum Catharijneconvent! Het hele museum is binnen en buiten helemaal in kerstsfeer. Elke dag zijn er extra kinderactiviteiten: sneeuw maken op de schommel, koekversieren, knutselen of meebouwen aan de kerstknikkerbaan. Ow ja, natuurlijk zijn er ook kerststallen. Met echte dieren in de museumtuin tot aan een gigantische achttiende-eeuwse stal uit Napels.  Kerstival is met name geschikt voor kinderen tot en met 8 jaar. De extra kinderactiviteiten zijn allemaal doorlopend en inclusief bij je entreekaartje en hoeven niet vooraf gereserveerd te worden. 

#15. Museum Het Valkhof 
Zin in een gezellig dagje uit voor de hele familie in de kerstvakantie? In Museum Het Valkhof wacht je een warm welkom! Het museum is feestelijk versierd en het Museumcafé serveert glühwein en warme chocolademelk. Elke dag is er iets bijzonders te beleven voor jong en oud! Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk op vertoon van een museumticket. Tijdens de Prinsessendagen op 27 december en 7 januari kunnen kinderen op de foto met een Oosterse prinses en knutselen ze hun eigen kroontje en mobile. Ook is er een professionele schminker.  Op 7 januari is er ’s middags een speciale theatervoorstelling in de Valkhofkapel.

Benieuwd naar de ervaringen van papa Raymond in Museum Het Valkhof met zijn kleine kunstfanaat? Lees het in zijn verslag. 

#16. Museum Voorlinden
Museum Voorlinden is tijdens de kerstvakantie elke dag geopend van 11:00 tot 17:oo uur, dus ook tijdens de kerstdagen en op nieuwjaarsdag. Op 25 en 26 december kun je in het restaurant genieten van een uitgebreid kerstontbijt om 09:30, waarna je om 10:30 uur al vóór officiële openingstijd het museum binnen kunt. 

Wil je vóór je bezoek eerste even onze ervaringen checken? Lees dan het verslag van Brigitte.  

#17. Nederlands Fotomuseum
Foto’s maken zonder camera, kan dat? Jazeker! Bijvoorbeeld met de oude fotografische techniek cyanotopie, ook wel blauwdruk genoemd. Tijdens een workshop in het Nederlands Fotomuseum leren kids hoe deze techniek werkt.  Ook komt fotograaf Thomas Nondh Jansen voorlezen uit zijn eigen kinderboek met foto’s. In De olifant die niet wist dat hij verdwaald was lees en zie je het ontroerende verhaal over Olifant. Met een speciale kleuropdracht kun je zelf een foto tekenen. Check hier alle activiteiten in het Fotomuseum op een rijtje.

#18. muZEEum
Het Zeeuws maritiem muZEEum is helemaal in kerstsfeer. En er is ook veel feestelijks te doen. Tussen kerst en Oud & Nieuw, op 27, 28 en 29 december, kun je Michiel de Ruyter tegenkomen in het muZEEum. Op die dagen is er ook een knutselhoek, warme chocolademelk en andere fijne verrassingen!

#19. Singer Laren
In Singer Laren is er deze kerstvakantie altijd iets te doen en bij het knetterende haardvuur kan je heerlijk nagenieten van al dat moois dat je gezien en gedaan hebt. Bij de tentoonstelling Mooiste modernisten is er een kijk- en doeblad voor 4+ en een museumontdekkingstocht voor 7+/. Ook kun je meedoen aan verschillende workshops. Maak je eigen linosnede (27 dec, 8+) of knallende vuurwerk (31 dec, 4+). Ook kun je experimenteren met fruitverf (3 jan, 6+) of een sprookjesmobiel maken (7 jan, 4+). Op 7 januari kun je kijken naar het winterse sprookje Sneeuwwitje (3+). 

#20. Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch 
In de kerstvakantie in het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch op designexpeditie, hoe leuk is dat? Je gaat niet op zoek naar mooie cadeaus, maar vormen. Als ontwerper ben je namelijk altijd op zoek naar de juiste vorm. Bijzondere vormen die geen naam hebben, maar ook basisvormen zoals driehoeken en cirkels. Die vormen vind je in vazen, sieraden en auto’s. Na je zoektocht met een museumdocent in het museum ga je aan de slag in de ontwerpstudio. Je ontwerpt je eigen stoel, vaas, sieraad of huis en als je nog tijd hebt kun je proberen jouw ontwerp uit te voeren. 
Deze workshop is geschikt voor kinderen van 4 tot 10 jaar (ouders welkom). Een plekje reserveer je via www.sm-s.nl

#21. Stedelijk Museum Schiedam
Vier kerst op het plein van het Stedelijk Museum Schiedam. Met dit jaar een tien meter hoge boom, ijssculpturen, een levende kerststal en ín het museum een tentoonstelling met kerststalletjes uit de hele wereld. Laat je op 16 december invriezen in een ijsblok. Eet poffertjes voor het goede doel en mis ‘m niet, de kameel op 23 en 24 december.


#22. Teylers Museum
In Teylers Museum is altijd veel te beleven, maar in de kerstvakantiegooit het museum er nog een schepje bovenop. Verwonder je over elektriciteit, de werken van illustrator Sieb Posthuma of over het bijzondere gebouw. Je kunt ook meer leren over de nieuw ontdekte dinovogel, de ostromia. En dan is er nog van alles te doen en te beluisteren. Pak bijvoorbeeld een kussentje en droom weg bij de avonturen van Aadje Piraatje en Rintje, de beroemde figuren van Sieb Posthuma. Of doe mee aan een workshop en maak een donderhuisje of knip en plak zoals Sieb.

#23. Van Abbemuseum
Tijdens de kerstvakantie is er voor jong en oud van alles te beleven in het Van Abbemuseum, waardoor je met een frisse blik naar de kunst gaat kijken. In een nieuwe theatrale rondleiding neemt het Japanse Manga-meisje Yuki kinderen en volwassenen mee door het museum. Samen verdrijven ze een vloek die de kleuren op de schilderijen doet vervagen. In de Kinderkunstclub kijk je niet alleen naar kunstwerken, maar krijg je ook de kans om zelf kunst te maken. Ook kun je met de hele familie het Museum Dobbelspel spelen; een speelse en interactieve manier om met kunst bezig te zijn.

Is het Van Abbemuseum niet saai voor jonge kinderen? Lees het in het verslag van Raymond! 

#24. Villa Zebra
In de kerstvakantie is Villa Zebra geopend van dinsdag t/m zondag van 12:00 tot 17:00 uur. Ze zijn gesloten op 25, 26, en 31 december en op 1 januari. De allerjongsten (3-6) kunnen lekker experimenteren in ZELF! en aan de slag in de nieuwe workshop De boom in! Vanaf 7 jaar verken je onze spannende en mysterieuze tentoonstelling Diep in het Bos en de workshop Container in het bos. Jullie kunnen ook zelf het bos in met de Buitenroute!

#25. Zeeuws Museum

Bezoek het Zeeuws Museum en bekijk de tentoonstelling Romeinse kust met of zonder familierondleiding. Maak een Romeins geldbuideltje, bouw een Romeinse tempel met Kapla of f doe mee aan de kleurwedstrijd….geef Nehalennia kleur! 

Let op: check altijd de website van het museum voor actuele openings- en sluitingstijden tijdens de vakantieperiode.

Welk museum gaan jullie bezoeken in de kerstvakantie? Fijne dagen toegewenst! 


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST