5x Kidsproof Museum Arnhem

Snel! Museum Arnhem sluit op 19 november haar deuren. Het museumgebouw wordt vernieuwd en uitgebreid. Arnhem zal het dus even zonder museum moeten stellen. Het huidige museum is klein maar fijn en daardoor goed de behappen met kinderen, zo ook met mijn peuter Lola. Hierbij 5 redenen om nog voor de grote verbouwing het museum met kleine kunstfanaatjes te bezoeken.

#1. The Tourist, Margriet van Breevoort, 2016
Kinderen kunnen zo lekker onbeschaamd staren. Dit beeld, een vervreemdend echt meisje met horens en boswandeloutfit, doet dat ook. Wat doet ze hier? Ze lijkt wel verdwaald in het museum. Sommigen vinden haar eng, anderen kijken net zo gefascineerd terug. Lola valt in de laatste categorie, ik heb haar nog nooit zo lang iets aan zien gapen dat geen bewegend beeld is. Kunstenaar Margriet van Breevoort roept met dit kunstwerk mensen op om erop uit te gaan en de wereld te verkennen.

#2. Zelf doen!
Zelf iets mogen maken na het niet aanzitten is altijd fijn. De educatieve ruimtes zijn niet groot, maar je kunt er altijd terecht om iets te doen wat raakvlakken heeft met de tentoonstelling die er op dat moment te zien is. Een moodboard maken bij een modetentoonstelling, je mening achterlaten of een museum-selfie, het kan allemaal.

#3. Kapitalist, Bas Kosters, 2017
Een hoofd in een kauwgomballenautomaat? Wat zou er gebeuren als je er geld in mocht doen en aan het knopje draait? Het levensechte hoofd en de felle kleuren trekken meteen de aandacht. Sommige ouders zullen meteen de excentrieke modeontwerper Bas Kosters herkennen. Zijn kauwgomballenautomaat laat heel direct zien hoe de kunstenaar door middel van merchandising geld kan verdienen. Er moet tenslotte brood op de plank komen en de nieuwe collectie ontstaat ook niet gratis en voor niets. Het voor kunstenaars heel lang not done geweest om het over geld te hebben. In de kunstwereld van nu wordt de kunstenaar steeds meer ondernemer en is dat steeds minder iets om je voor te schamen. De kunstenaar als kapitalist. Of dat oké is, daar kun je vast met slimme iets oudere kunstfanaatjes over discussiëren. Hoeveel zakgeld zouden zij in de automaat stoppen?

#4. Klaas Gubbels
De favoriete vormen van Klaas Gubbels zijn theepotten, koffiepotten, stoelen en tafels. Hij werkt in een heldere en eenvoudige stijl die jonge kinderen aanspreekt. In de vaste collectie is bijna altijd wel één van zijn werken te bewonderen. 

#5. The Big Draw
Tijdens The Big Draw mag je op de museummuren tekenen. Hoe gaaf is dat?! Houd de website van het museum in de gaten voor data en tijden. 

Heb jij Museum Arnhem weleens bezocht? Deel jouw ervaringen & favoriete kunstwerken met ons in een reactie!


Jeanine (28) is kunstdocent en moeder van Lola (2), die gaat vanaf een week of 4 mee naar musea. Eerst vooral slapend in een draagzak maar tegenwoordig wijst ze zelf wel aan wat ze interessant vindt. Nu zijn dat dus vooral werken met veel felle kleuren, dieren, bewegende kunst en alles waar eten op te herkennen is. Lola’s vader gaat ook vaak wel mee, maar blijft als het te abstract wordt ook weleens buiten op de museumtrappen zitten. Hem maak je blijer met een gezonde dosis gouden eeuw.

COMMENTS ARE OFF THIS POST