READING

7x naar het museum tijdens de coronacrisis

7x naar het museum tijdens de coronacrisis

Vanaf maandag 1 juni openen veel Nederlandse musea de deuren. Maar een bezoek zal anders verlopen dan voor de sluiting. Hoe gaat het in z’n werk? Wij zetten 7 musea voor je op een rijtje!

Alle musea volgen het protocol van de Museumvereniging. Toch kunnen de regels per museum wat afwijken. Het is bij alle musea verplicht om vooraf te reserveren. Lees meer over de nieuwe regels in ons artikel over museumbezoek in coronatijd. Bekijk de websites van de musea om te weten wat er van jullie verwacht wordt wanneer je op bezoek komt.

7 x naar het museum tijdens de coronacrisis:

1. Rijksmuseum, Amsterdam
Vanaf maandag 1 juni is iedereen weer welkom in het Rijksmuseum. Dus ook families met kinderen. Daarbij gelden de richtlijnen van het RIVM en de overheid. Zo mogen er minder mensen tegelijk in het museum, zijn er vaste looproutes en is er aandacht voor extra hygiëne. Alle zalen van het museum zijn open, behalve de Bibliotheek. Ook kun je de tentoonstelling Caravaggio-Bernini. Barok in Rome bekijken.

Familie-aanbod
Speciaal voor families zijn er gratis Familiegidsen. Haal deze op bij de informatiebalie in het museum en ga samen op pad. Of leen gratis het digitale Familiespel bij de Multimediabalie.

“Wij adviseren drie verschillende looproutes, maar daar mag van afgeweken worden. Er zijn wel enkele plekken met een richtingsverkeer waar bezoekers zich aan dienen te houden. Ook het museumcafé gaat weer open. We adviseren ouders om in deze tijd zelf in te schatten of een bezoek iets voor hen en hun jonge kinderen is”, aldus Nirma Sluijs van de afdeling Pers & Publiciteit.

2. Kunstmuseum Den Haag
Vanaf maandag 1 juni kun je in Kunstmuseum Den Haag kiezen tussen twee vaste looproutes. De route ‘Mondriaan’ staat in het teken van pioniers en avonturiers en leidt langs de tentoonstellingen: A.R. Penck – How it works, Navid Nuur – I am because of you, Mondriaan & De Stijl en Lucassen. De route ‘Berlage’ toont de trots van Kunstmuseum Den Haag én Nederland in de tentoonstellingen: Breitners vs Israels, Ontdek het Moderne, Koninklijk Blauw en Het wonder van Delfts Blauw.

Eenrichtingsverkeer
We lazen dat er bij de Mondriaanroute drie mogelijkheden zijn om naar het toilet te gaan, in de Berlageroute zit slechts één toilet. Naast dat baby’s dol zijn op Mondriaan, misschien ook iets om over na te denken. In het museum geldt eenrichtingsverkeer, teruglopen naar een kunstwerk, naar het toilet rennen om een poep-explosie op te lossen of met een krijsende peuter tussendoor even buiten uitrazen, is dus niet mogelijk. Je mag maximaal twee uur in het museum verblijven met halverwege de mogelijkheid iets te drinken in de tuinzaal.

Kinderactiviteiten
Er zijn momenteel helaas geen speciale activiteiten voor kinderen. Het Kinder- en Familieatelier is niet geopend, en de doe-bladen zijn tijdelijk alleen thuis te maken. Ook de Wonderkamers zijn gesloten.

3. Museum Voorlinden, Wassenaar
Ook Museum Voorlinden is vanaf maandag 1 juni geopend. Bewonder de collectietentoonstelling Momentum, de werken van Anselm Kiefer of nieuwe tentoonstelling Rendez-Vous. Op het moment is het alleen mogelijk online een ticket te kopen voor een bepaald tijdslot. Voor een lekkere picknick op het landgoed kun heerlijke broodjes, taartjes en drinken aan de balie bij Voorlinden Deli bestellen. Of maak een mooie wandeling door de tuinen, bossen, duinen en weilanden rondom het museum.

4. Stedelijk Museum Schiedam
Vanaf maandag 1 juni om 12:00 uur kun je in Stedelijk Museum Schiedam genieten van de mega-installatie Zwermen van Zoro Feigl, de prachtige foto’s van Schiedammers tijdens de ’intelligente Corona lockdown’ van Margi Geerlinks, de tentoonstelling Realisme nu en de vertrouwde Cobra collectie. Door de kaartverkoop per tijdslot hebben bezoekers alle ruimte in musea. Ook zijn er speciale eenrichtingsroutes waardoor mensen elkaar niet hoeven te passeren.

Of deze nieuwe regels geschikt zijn voor families met jonge kinderen? “Dat laten we aan de ouders zelf over”, aldus de woordvoerder van het museum.
“Een gereserveerd tijdslot op het laatst moment nog te verplaatsen via de e-mail. En mocht je peuter een kunstwerk nogmaals willen bewonderen, dan kun je ervoor kiezen om na jullie rondje nóg een rondje lopen. Mits je alles in 1,5 uur kunt zien.” Op zich ook de tijd die wij adviseren met jonge kinderen.
Het buffet blijft voorlopig gesloten. Trek in een lekker broodje? Het museum zit in hartje Schiedam, dus er is gelukkig veel horeca in de buurt. 

5. Villa Zebra, Rotterdam
Vanaf woensdag 3 juni is kinderkunstmuseum Villa Zebra weer open!
Koop online een ticket voor een (begeleid) bezoek van 1,5 uur. Dit is alleen geldig op de datum en het tijdstip dat op het ticket vermeld staat. Je kunt een kaartje kopen voor ZELF! (2 t/m 6 jaar) of voor De Moestuin (7 t/m 12 jaar). Dat is wel een beetje lastig als je binnen jouw gezin kinderen met verschillende leeftijden hebt. Hopelijk vindt Villa Zebra hier nog een oplossing voor.

VIP-behandeling
Wat dan wel weer goed klinkt is de VIP-behandeling die je als gezin krijgt van de Villa Zebra-begeleiders. Je krijgt een eigen tasje met workshopmaterialen mee, er zijn speciale routes en extra (kleine) workshops. Zo kun je in 1,5 uur van alles zien en doen, samen met je gezin. Restitutie van je ticket is op dit moment niet mogelijk. Ook eten en drinken moet je nog even ergens anders doen.

6. Dordrechts Museum
Het Dordrechts Museum (en ook het Huis van Gijn en Het Hof van Nederland) zijn vanaf dinsdag 2 juni weer geopend. Naast de vaste collectie van zes eeuwen Nederlandse schilderkunst zijn er een aantal tentoonstellingen verlengd. Zo kun je genieten van 50 topstukken uit 150 jaar mode in Slow Fashion en van de stadsgezichten en ontroerende (zelf)portretten in de tentoonstelling over schilder Willem Bastiaan Tholen.Op dinsdag 2 juni opent Leven van Leer en laat de unieke archeologische leervondsten van Dordrecht zien.

Veilig en prettig bezoek
Net als in andere musea geldt dat er vooraf online een ticket gekocht moet worden. Op sommige plekken zijn er vaste looproutes en er staan desinfectiemiddelen zodat bezoekers tussendoor hun handen schoon kunnen houden. Het dragen van een mondkapje is niet verplicht in het museum. Wel wordt bezoekers gevraagd om bij ziekteverschijnselen hun bezoek uit te stellen tot zij hersteld en klachtenvrij zijn. “We vinden het belangrijk dat iedereen op z’n gemak naar kunst kan kijken. Een veilig en prettig bezoek staat voorop”, vertelt Gertjan Schouten, Hoofd Publiekszaken.

Foto Marjolein van de Putte

7. Het LAM, Lisse
Het LAM is een kunstmuseum voor alle leeftijden. Kennis van kunst is niet belangrijk, een beetje nieuwsgierigheid is alles wat je nodig hebt. En zin om nieuwe dingen te ontdekken. Dat kan allemaal weer vanaf vrijdag 5 juni.

Rust, ruimte en persoonlijke aandacht
“Door de rust, ruimte en de persoonlijke aandacht van de medewerkers, voelen gezinnen zich thuis in het LAM, vertelt Froukje Buddingh, hoofd Communicatie & PR. Het museum heeft eigenlijk altijd al een vaste looproute. Je begint op de bovenste verdieping en wandelt dan heel natuurlijk van zaal naar zaal naar beneden. “We adviseren je een paar dingen goed te bekijken en de rest voor een volgende keer te bewaren. Liever fris en vol energie naar buiten zodat je ook nog kunt genieten van het mooie landgoed, het Keukenhofbos of de gezellige kinderboerderij om de hoek”.

Foto: Marjolein van de Putte

Reserveringen
“Er kan natuurlijk altijd iets gebeuren waardoor je onverhoopt niet kan komen na een reservering. Weet je het een dag van tevoren dan kun je tegen administratiekosten je tickets wijzigen. Op de dag zelf kun je ook nog kaarten bestellen (mits er nog plek is natuurlijk). Maar een bliksembezoek kan net zo waardevol zijn. Door met elkaar maar één kunstwerk te bekijken, bijvoorbeeld. Wie weet klaart de donderwolk op, zo niet ga je weer lekker naar buiten om te rennen. Is je bezoek wel erg kort doordat het allemaal tegenzit? Maak de volgende keer gebruik van ons gesponsorde tickets, daarmee bezoek je het museum kosteloos.”

Niet aan elkaar vast, maar bij elkaar in de buurt
“We vragen je in het museum als gezin bij elkaar te blijven. Kinderen aan de hand houden, hoeft niet. Als jullie maar als groepje bij elkaar blijven. We hebben de bezoekersaantallen zo afgestemd dat je de ruimte hebt om je als gezin vrij te bewegen. De medewerkers zijn op elke zaal aanwezig om je te prikkelen anders te kijken en alles uit jouw bezoek te halen. Een restaurant hebben we niet; op steenworp afstand vind je De Hofboerderij. Daar kun je terecht voor wat lekkers of een lunch.”

Welk museum gaan jullie als eerste bezoeken? Of wacht je liever nog even door al die nieuwe regels? We zijn benieuwd naar jullie ideeën en ervaringen!


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST