READING

8 tips om jouw baby’s eerste museumervaring ...

8 tips om jouw baby’s eerste museumervaring tot een groot succes te maken

Misschien is een kunst kijken niet het eerste waar je aan denkt als uitstapje met je baby. Maar wist je dat een kunstmuseum juist dé ideale plek is? Baby’s kunnen vanaf 4 maanden oud vormen en kleuren onderscheiden. Loop maar eens naar een groot kleurrijk schilderij toe en en je zult zien dat je kleintje hartstikke geïnteresseerd is. En het leukste is… er is in elke zaal weer iets anders te zien. Gebruik onze 8 tips om jouw baby’s eerste museumervaring tot een groot succes te maken!

Met een baby lijkt het soms lastig om überhaupt de deur uit te gaan en activiteiten te ondernemen. Maar kunstmusea zijn de perfecte plek voor een dagje uit, ook met de allerkleinsten. Een rustige plek vol enorme schilderijen, verrassende beelden,  video’s, airconditioning, schone toiletten, een museumrestaurant, een museumwinkel en vaak ook nog een museumtuin. Wat wil je nog meer?

En no worries, je hoeft zelf niet van kunst te houden of een kunstexpert te zijn om samen met jouw baby te kunnen genieten van een museum. Juist als museum-newbie kan een bezoek met je kleintje een mooie start zijn!  Kinderen kijken namelijk onbevangen en zonder oordeel naar hun omgeving, kijk gewoon eens lekker met ze mee!  Niets ingewikkelds aan. Tijdens onze activiteiten, zoals de Baby Museum Tour en ons event bij Kunstuitleen Rotterdam, zien we baby’s en ouders altijd ultiem genieten van de kunstwerken en van elkaar!

Kunst is goed voor de ontwikkeling van jonge kinderen
Boekjes, kleurrijke mobiles boven de box en baby yoga en muziek lessen, er zijn veel manieren om je kleintje te stimuleren. En een museum hoort hier ook bij. Voor veel jonge ouders is het bovendien ook een manier om even het huis uit te zijn. En terwijl je rustig met je kleine spruit in de draagzak rondloopt, stimuleert dit intieme uitje ook nog eens de hechting tussen ouder en kind. Zing zachtjes een liedje, vertel een verhaaltje en benoem de kleuren van het kunstwerk. Wanneer je vaker een museum bezoekt, zul je merken dat je kleintje elke keer weer een stap verder is in de ontwikkeling, zo bijzonder om te zien!

Het bestuderen van interessante vormen, lijnen en kleuren bevordert de neurologische verbindingen in de hersenen en leidt tot een groot observatievermogen. Een stimulerende omgeving is belangrijk voor jonge kinderen, omdat 85% van de hersenen zich ontwikkelen in de eerste paar levensjaren. En behalve dat het goed is voor de ontwikkeling, is het ook nog eens hartstikke leuk om samen met jouw kleine kunstfanaat een museum te bezoeken!  

Wil je meer lezen over de invloed van kunst op de ontwikkeling van kinderen? We spraken hierover met verschillende experts zoals Dick SwaabErik Scherder en Mark Mieras.

8 tips om jouw baby’s eerste museumervaring tot een groot succes te maken

#1. Voorbereiding is alles 
 Als je met jonge kinderen naar het museum gaat, is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Ontdek welk museum het beste bij jou & je kids past, wij zetten ze hier voor je op een rijtje. En wat moet je allemaal in die tas proppen?Lees hier wat redacteur Roumayne meeneemt als ze naar het museum gaat met haar kids. Voor Uitagenda Rotterdam maakte Brigitte een handige checklist voor een relaxt museumbezoek. 

#2. Een draagzak is fijner dan een kinderwagen
Wij prefereren een draagzak boven een kinderwagen in het museum. Je kindje zit lekker dicht bij papa of mama en kan de kunstwerken goed zien. Het bevordert de interactie, zo kun je alle kleuren en vormen aanwijzen en gezellig kletsen. Let wel op, in de meeste musea mag je aan de voorzijde dragen, maar een rug-drager is niet toegestaan. 

#3. Fotografeer je baby’s eerste kunstervaring
Vergeet je camera of telefoon niet, want je wilt natuurlijk wel Insta-proof foto’s maken van jouw baby bij een kunstwerk. Hoe je dit aanpakt? Kijk hier voor tips!   

#4. Bring a partner-in-crime
HEEL belangrijk. Neem iemand mee! Een vriend, vriendin of grootouder die kan meehelpen om je dreumes aan z’n lurven te trekken als hij keihard richting een peperdure kunstinstallatie kruipt. Iemand met wie je een kopje koffie kunt drinken wanneer de baby slaapt. Echt heel handig (en gezellig!).

#5. Baby’s zijn de baas 
Yeps, laat je uk bepalen welk kunstwerk hij of zij wil zien. Ondanks dat kleintjes zich nog niet kunnen uitspreken, betekent het niet dat zij geen esthetische voorkeuren hebben. Dat ‘vertellen’ ze ons met hun lichaamstaal. Ze fixeren zich bijvoorbeeld op een detail, glimlachen, proberen een werk aan te raken, maken geluidjes of draaien resoluut hun hoofd weg. Welk werk spreekt jouw kunstfanaatje aan? Bekijk het museum door de ogen van een kind. Het zal je nog verrassen!

#6. Benoem kleuren 
Baby’s hebben een sterke voorkeur voor felle kleuren met contrast. Dacht je eerst bij abstracte kunst ‘dat kan mijn kleine zusje ook’, nu moet je actief aan de slag’ Dit is BLAUW. Dat is ROOD. Uit het onderzoek van Betty Hart en Todd Risley (2003) kwam naar voren dat jonge kinderen waarvan de ouders weinig met hen in gesprek gaan, een vocabulaire bezitten van 3.000 woorden tegenover 20.000 woorden bij zuigelingen waarvan de ouders wel actief met hen praten. Kunst kan hierbij een middel zijn, bij het kijken naar en beschrijven van kunstwerken  leert je kind heel andere woorden dan thuis. 

#7. Bring some entertainment 
Baby’s ontdekken met al hun zintuigen, dat gaat lastig in een museum aangezien de kunstwerken niet aangeraakt mogen worden. Neem dus ook voorwerpen mee die ze wel aan mogen raken. Of aan mogen likken. Een blokje in een bepaalde kleur of vorm, een boekje, of een speelgoeddier, dat overeenkomt met wat ze op het schilderij zien. 

#8. Houd het kort
Zelf houd ik altijd een uurtje aan, dan even wat drinken en weg! Zo blijft het leuk en heb je ook nog wat te zien de volgende keer dat je komt. Neem een Museumkaart of ga op dagen dat het gratis is, dan heb je ook niet het gevoel dat je voor dat uurtje geld over de balk hebt gegooid.

Fotografie Bram Vreugdenhil

Have fun! Heb je zelf nog tips om een museumbezoek tot een geslaagd uitje te maken? Laat het ons hieronder weten in een reactie!


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST