Alle kattenfanaatjes naar de Kunsthal

Houden jouw kids ook zo van katten? Wereldwijd worden foto’s en filmpjes van deze dieren massaal bekeken en gedeeld op het internet. Ook de kunstwereld gaat hierin mee. Zo verandert Kunsthal Rotterdam dit najaar in een kattenparadijs met een interactieve familietentoonstelling over kattenliefde.

Katten, you either love them or hate them! Maar of het nu gaat om ondeugende pluizebolletjes, goedzakken met een gekke bek of poezen die zich gedragen alsof of ze de koningin zijn: katten zijn populairder dan ooit. Internationale kattenhits als Grumpy Cat en Lil Bub, maar ook lievelingen van Nederlandse bodem zijn de grote internetsterren van deze tijd. Dat katten bij hun baasjes warme gevoelens losmaken daar bestaat geen twijfel over, maar waar komt die kattenliefde vandaan? Dat kun je nu zelf gaan ontdekken!

01_Kattenliefde_Marie Cecile Thijs_His Majesty_KunsthalRotterdam.jpgMarie Cécile Thijs, His Majesty 2011

Kattenliefde. Negen levens in de kunst
In de tentoonstelling is te zien hoe de kat sinds halverwege de negentiende eeuw door kunstenaars is afgebeeld. Kruip samen met je kids in de huid van je favoriete kat.¬†Sluip op handen en voeten ongezien langs struikjes en onder heggetjes. Paradeer op de Katwalk, volg een snelcursus ‘niksen’ en laat je stem horen bij de miauw-karaoke.¬†Ge√Įnspireerd door de kat worden alle zintuigen in deze aaibare familietentoonstelling geprikkeld.

Ayako Rokkaku, Zonder Titel, 2017 © Gallery Delaive

Walasse Ting, Zonder Titel © Gallery Delaive

Dier van stand
Aan het einde van de 19de eeuw werd de kat verheven tot een dier van stand. Henri√ętte Ronner Knip speelde met haar schilderijen in op deze rage. In haar werk zie je katten over een piano tuimelen, spelen met een bolletje wol, jagen of hangend in een gordijn.

09_Kattenliefde_Henriette Ronner-Knip, Jachttableau_KunsthalRotterdam.jpgHenri√ętte Ronner-Knip, Jachttableau 1850-1900 ¬© Het KattenKabinet

Poezelige topstukken
De tentoonstelling presenteert klassieke topstukken van Henri√ętte Ronner-Knip, Th√©ophile-Alexandre Steinlen, Karel Appel, Picasso¬†en Walasse Ting¬†naast werken van hedendaagse kunstenaars zoals David Shrigley¬†en de majestueuze kattenfoto‚Äôs van Marie C√©cile Thijs. De gevarieerde selectie kunstwerken geeft inzicht in de rol die de kat speelt in de kunst en laat zien wat de kat zo aantrekkelijk maakt.

Karel Appel, Ingekleurde kat 1980 ©Het KattenKabinet

WINACTIE
 
 

 


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST