READING

Alles Kids: eerste kindertentoonstelling in Boijma...

Alles Kids: eerste kindertentoonstelling in Boijmans van Beuningen

Trek je sokken maar lekker uit en doe alsof je thuis bent. Dat is de boodschap van het Rotterdamse Museum Boijmans van Beuningen met hun allereerste kindertentoonstelling Alles Kids. Hier vind je kunstwerken op kinderhoogte en knusse hoekjes vol spelletjes en knuffels. Er mag zelfs in sommige kunstwerken gekropen worden!  Kunstfanaatjes geeft deze tentoonstelling een dikke 10! De tentoonstelling is nog maar tot 22 januari te zien, dus ga snel een kijkje nemen!

Niets hoeft, bijna alles mag
Het museum wil een thuisgevoel creëren, zodat kids zich direct op hun gemak voelen. Ze worden door verschillende kunstwerken uitgedaagd om over zichzelf en hun wereld na te denken. Wie ben ik echt? Wat zou mijn huisdier van mij denken? Waar zou ik het liefst willen wonen en waarom? Voor de allerkleinsten misschien nog iets te moeilijke vragen, maar je kunt zeker een begin maken met het filosoferen. En er is genoeg te doen en te zien! Zo is er bijvoorbeeld de video van Bruce Nauman waarin de kunstenaar zelf te zien is. Kinderen worden aangemoedigd hem na te doen door net zo’n gekke bek te trekken. Bij het danseresje van Degas worden ze gevraagd precies dezelfde houding aan te nemen.

Zelfportret met Kermit
De kindertentoonstelling is samengesteld door Francesco Stocchi, de conservator moderne en hedendaagse kunst van het museum. Alles Kids is gemaakt voor kinderen van 4 t/m 12 jaar, toch zijn de meeste werken ook heel geschikt voor jongere kinderen. Stocchi selecteerde zowel klassieke, moderne en hedendaagse kunst als vormgeving uit de collectie: video’s, installaties, schilderijen en sculpturen. Hij zoomt in op het individu en laat verschillende prikkelende zelfportretten zien zoals Mike Kelly’s Ahh… Youth en Zelfportret met Kermit van Wouter van Riessen. Volgens Stocchi hebben veel kunstenaars een speelse, spontane kant, hun werk laat het kind in hen zien. Het resultaat is een overzicht van hedendaagse, bepaald niet kinderachtige kunst van internationaal toonaangevende kunstenaars. Benieuwd? Kijk hier naar het openingsfilmpje van Alles Kids

Kinderen in Boijmans
Jaarlijks bezoeken zo’n 38.000 kinderen Museum Boijmans Van Beuningen van wie 15.000 in hun vrije tijd. Boijmans hoopt met Alles kids nóg meer kinderen met hun ouders in het museum te mogen verwelkomen.

Ben jij naar Alles Kids in Boijmans geweest? Wat vond je ervan? Laat het ons weten in een reactie hieronder!


COMMENTS ARE OFF THIS POST