7 x Art Rotterdam 2017

Jong & fris. Dat is de uitstraling van Art Rotterdam. Dit jaar vindt de 18e editie van de Rotterdamse kunstbeurs plaats van woensdag 8 februari t/m zondag 12 februari in de Van Nellefabriek. Meer dan honderd galeries van over de hele wereld presenteren de top van hedendaagse en moderne kunst. En ook niet onbelangrijk: kunstfanaatjes t/m 12 jaar mogen gratis naar binnen. Maar zijn ze ook welkom?

Art Rotterdam Week 2017
Tijdens Art Rotterdam Week staan drie grote kunstbeurzen centraal: Art Rotterdam, Rotterdam Contemporary Art Fair en Object Rotterdam. Rotterdam is vijf dagen lang dé place to be om de laatste ontwikkelingen in de beeldende kunst te ontdekken. En waar je opkomend talent kunt inslaan, voordat het echt veel geld waard wordt.

Kijken, kijken, niet kopen
Bij kunstverzamelaars denk je waarschijnlijk al snel aan miljonairs¬†die hun villa’s volhangen met dure en onbegrijpelijke kunst. Natuurlijk die mensen lopen er ook rond. Maar no worries, ook zonder een kunsthistorische achtergrond of bakken geld kun je het naar je zin hebben bij Art Rotterdam. Stel jezelf gewoon open en laat je verrassen! Je hoeft geen moeilijke woorden te gebruiken om van kunst te genieten. Welke kunstvorm spreekt je aan? Kijk eens rustig rond. Koop een kunstwerk waar jij een goed gevoel bij krijgt. Heb je iets gezien wat net iets boven je budget ligt? Laat je dan informeren over de Kunstkoopregeling van het Mondriaanfonds, een mooie regeling waar je tegen 0% rente kunt lenen voor je kunstaankoop.¬†Ook met een kleiner budget is het mogelijk om kunst te verzamelen. Zo kun je kunst aanschaffen bij de¬†We Like Art Show¬†waar de kunstwerken scherp geprijsd zijn. Of houd het¬†lekker Nederlands: kijken kijken en niet kopen.

Als bezoeker kom je bij Art Rotterdam op een hele diverse en laagdrempelige manier in aanraking met kunst: van kleine galeriepresentaties, pop-up shows, tot monumentale installaties en videokunst. Ruim 120 galeries en presentatieruimtes presenteren zich op meer dan 12.000 m2 in de tot UNESCO Werelderfgoed verklaarde Van Nellefabriek. Behalve deze locatie concentreert het evenement zich ook in het Museumkwartier en op de Wilhelminapier. Bezoekers kunnen gebruik maken van gratis pendelbussen die de drie locaties met elkaar verbinden.

Met kinderen naar de beurs
Kinderen t/m 12 jaar mogen gratis naar binnen bij Art Rotterdam. Maar let op, de organisatie geeft aan dat er geen specifieke activiteiten georganiseerd worden. Dit in tegenstelling met de Frieze Art Fair in Londen ¬†waar speciale kindertours georganiseerd worden.”Het is echt een beurs. ¬†Wat oudere kinderen vinden dat misschien leuk, maar het is niet echt een plek voor de hele kleintjes”, aldus de woordvoerder van Art Rotterdam.

Wij vinden het jammer dat er tijdens de beurs geen specifiek kinderactiviteiten aangeboden worden. Hoe leuk zou het zijn als er ook tijdens Art Rotterdam ook ruimte zou zijn voor een speciale verkooptentoonstelling voor kinderen zoals Kunst4Kids bij Museum Boijmans van Beuningen. Waar kinderen bovendien meer kunnen leren over het verzamelen en het kijken naar en kopen van kunst. Een mooi begin van een carrière als kleine kunstverzamelaar! Of als er simpelweg wat tafels zouden staan waar kinderen creatief aan de slag kunnen, terwijl ouders rustig over de beurs wandelen. Met daarnaast een plek waar je je kind kunt verschonen en voeden.

Toch denken wij dat Art Rotterdam net als een kunstmuseum prima te bezoeken is met de allerkleinsten.
We lichten hier 7 dingen uit waar wij erg nieuwsgierig naar zijn: 

#1. Het Geheime Kunstwerk
Als je dit jaar in de Van Nelle Fabriek twee grote knuffelberen ziet lopen (ik hoop het, want de peuter is gek op grote beren), kijk dan niet gek op. Zij promoten het Geheime Kunstwerk van kunstenaar Malou van Doormaal. Stel je voor: je krijgt de kans om een kunstwerk te kopen, maar je weet niet wat het is, zou je dat doen? En wat zou je ervoor geven? Van Doormaal gaat op zoek naar het antwoord op deze vragen.

#2. Open Air, kunst op het buitenterrein
Nieuw dit jaar is de Open Air sectie met sculpturen en installaties op het buitenterrein van de Van Nellefabriek. Altijd fijn om met kleintjes buiten sculpturen te bekijken. Curator van deze nieuwe sectie, Samuel Saelemakers: “Open Air is een gelegenheid voor kunstwerken om te ontsnappen aan de drukte van de beurs‚ÄĚ. De geselecteerde werken gaan een dialoog aan met de publieke ruimte, de weerselementen en de architectuur van de Van Nellefabriek. Saelemakers besluit: “houd je ogen open voor de subtiele ingrepen van Roeland Tweelinckx, luister goed naar het geluidswerk van Susan Philipsz en laat je verrassen door de sculpturen van David Jablonowski”.

#3. Spectaculair sloopgeweld voor de kids bij Atelier van Lieshout
Happening toont een interactieve installatie van Atelier Van Lieshout, opgebouwd uit grote walsen en shredders, valhamers en persen. Met deze grootschalige site specific (ofwel werk speciaal gebouwd voor deze ruimt) installatie van Atelier Van Lieshout gaat het team in live performances schroot, consumptiegoederen en zelfs kunstwerken vernietigen. Met dit materiaal worden weer nieuwe kunstwerken gemaakt. Dit sloopgeweld is super gaaf voor kids, maar ook een beetje spannend door het lawaai. Van donderdag 5 tot zondag 8 februari zijn zowel de werkplaats van Atelier Van Lieshout en de tentoonstellingsruimtes van AVL-Mundo geopend voor het publiek. Locatie: Atelier Van Lieshout/ AVL-Mundo РKeileweg 18, Rotterdam.


#4. De Klooimiddag & tentoonstellingen in Villa Zebra
Bezoek tijdens de Art Rotterdam Week dit Rotterdamse kindermuseum voor hedendaagse kunst. Op woensdag 8 februari vindt in Villa Zebra tussen 13.00 en 17.00 uur weer de maandelijkse Klooimiddag plaats, waarbij kinderen aan de slag gaan met bijzondere materialen. Daarnaast zijn de volgende tentoonstellingen open:

ZELF! (3- 6 jaar) 
In ZELF! komen peuters en kleuters in aanraking met beeldende kunst via prikkelende installaties. De kunstwerken dagen kinderen uit om eigen verhalen te vertellen en zelfs te dansen. In ZELF! zijn installaties te zien van onder andere: Jeannette Ephra√Įm, Alice Hoogstad, Birgit Verwer.

Diep in het bos  (7-12) Dwaal en dool door een mysterieus bos. Onderzoek en ontdek de kunstwerken als detective en bioloog of bedenk je eigen sprookje. Met kunstwerken van Anouk Griffioen, Persijn Broersen & Margit Lukács, Ruben Bellinkx en anderen.

#5. Rotterdam Photo | Deliplein
Op het Deliplein worden zeecontainers getransformeerd tot galeries met tentoonstellingen en filmvertoningen van onafhankelijke fotografen. Rotterdam Photo is gratis toegankelijk.

#6. Openluchtbioscoop Coolsingel
Sculpture International Rotterdam (SIR) transformeert de beroemdste avenue van de stad, de Coolsingel tot een bescheiden openluchtbioscoop. Wie er tussen 16 januari t/m 8 februari 2015 door het donker over straat wandelt, wordt onderweg geprikkeld door korte films van bekende kunstenaars op de gevels en ramen. Met deze tijdelijke buitententoonstelling verkent SIR een mogelijke andere realiteit voor de Coolsingel. Deelnemende kunstenaars: Yael Bartana (IS), Egl√© Budvytyt√© (LT), Andrea Fraser (USA), Jesper Just (DK), J√łrgen Leth (DK), Sarah Morris (USA), Emma van der Put (NL), Julika Rudelius (DE), Javier T√©llez (VEN).

#7. OBJECT Rotterdam | ss Rotterdam
Met een heleboel aanstormende designers pakt OBJECT Rotterdam groots uit op het indrukwekkende cruiseschip. Talloze ruimtes, eetzalen, hotelkamers en binnen- en buitendekken zijn gevuld met het mooiste design.

Eten & Drinken
Restaurant L’invite opent een speciaal pop-up restaurant in de Van Nelle Fabriek om de Franse klassiekers met biologische producten van Hollandse bodem te serveren. Tip: je kunt hier zelfs ontbijten! De menukaart oogt vrij chique, dus het is de vraag of er voor je peuter een boterham met pindakaas te krijgen is. We zouden er niet van uitgaan!

Tickets
Entree ‚ā¨ 17,50
Ticket Online ‚ā¨ 13,50 (‚ā¨ 4,- korting)
Catalogus¬† ‚ā¨7,50
Kinderen t/m 12 jaar: gratis entree
2-daags ticket ‚ā¨ 20,-¬† (alleen online te bestellen)

Kijk voor meer informatie op de website van Art Rotterdam Week 2017.

Ben je wel eens naar Art Rotterdam geweest met kinderen? Deel hieronder jouw ervaringen!

 

 


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST