READING

ARTtube kijktip voor de allerkleinsten

ARTtube kijktip voor de allerkleinsten

Tijdens een museumbezoek komen er veel visuele indrukken op je kleintje af: van de reis, het gigantische gebouw, de strenge suppoosten tot mede-museumbezoekers en indrukwekkende kunstwerken.  Ik merk dat het mijn zoontje Max (2) erg helpt als we er thuis al over praten. Veel musea maken tegenwoordig prachtige prentenboeken en kunstvideo’s, waardoor je de kunst thuis al tot leven kunt brengen.  Op ARTtube, hét online videoplatform over musea en kunstinstellingen uit Nederland en België, deel ik mijn favoriete ARTtube video voor de allerkleinsten. 

Papegaai Paulo met Mondriaan
Wat een gave papegaai! Deze praatgrage vogel woont in Boijmans Van Beuningen en gaat daar vaak op ontdekkingstocht. Net als mijn peuter. Boijmans is een van onze favoriete hang-outs. Elke keer ontdekken we er weer wat nieuws. In dit filmpje maakt Paulo kennis met een schilderij van Piet Mondriaan, vol kleuren, vormen en lijnen. Wat gebeurt er als er een lijn verplaatst wordt? Mondriaans beroemde primaire kleuren worden benoemd en ook voorzetsels als ‘onder, achter, boven, onder’.

Het contrastrijke werk van Mondriaan is erg geschikt voor jonge kinderen. Uiteraard hebben baby’s vanwege het zicht het eerste half jaar een voorkeur voor contrastkleuren en bijzondere patronen. De Victory Boogie Woogie in het Gemeentemuseum Den Haag is een van de lievelingswerken van mijn eigen kind. De kleuren, het ritme, de vormen: hij wordt er helemaal vrolijk van. Max komt hier al vanaf dat hij vier maanden oud is. Het allerlaatste werk van ‘meneer Piet’, zoals we hem noemen, maakt ons altijd zo vrolijk, dat we erbij gaan dansen. Wel voorzichtig natuurlijk, zodat er geen boze suppoosten op ons af komen rennen. Zo onbevangen als mijn peuter naar abstracte werken kijkt, daar zouden veel volwassenen wat van kunnen leren. Dat is ook zo bijzonder aan een museumbezoek met jonge kinderen: je leert een beetje kijken door hun ogen.

Wat is jouw favoriete ARTtube video? Deel het met ons hieronder!
 
 

Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST