READING

ArtZuid… kijken, kijken en toch even aanraken

ArtZuid… kijken, kijken en toch even aanraken

Wat is er fijner dan met mooi weer slenteren langs prachtige sculpturen? Dat kan dit jaar weer van 19 mei tot en met 17 september tijdens de Internationale Sculptuur Biënnale Amsterdam, ARTZUID 2017. Een beeldenroute van vijf kilometer met zestig kunstwerken dwars door Amsterdam Zuid. Maar is het ook geschikt als uitje met een kleuter en peuter?

Het leuke van evenementen die zich herhalen is dat de kinderen elk jaar weer ouder zijn. Hierdoor is het elke keer weer een verrassing hoe zij hierop reageren. Neem ArtZuid, de vorige keer dat we hier waren, was mijn oudste (Josh) nog een baby. Gisteren is de Amsterdamse beeldenroute weer van start gegaan. Het leek mij leuk om hier vandaag in het zonnetje langs te lopen met mijn zoontje Josh (inmiddels een kleuter) en Matthew (bijna twee jaar).

Opa en oma mee blijkt geen overbodige luxe
Terwijl we richting de Minervalaan fietsen, komen we al een plattegrondje tegen. Samen met Josh kijken we hoe we het beste kunnen gaan. Wij besluiten de fiets bij de Stadionkade neer te zetten en vanaf daar te gaan lopen. Onderweg komen wij al een paar kunstwerken tegen en Josh is meteen enthousiast, leuk! Eenmaal de kids van de fiets gehesen, rennen zij direct op de wiskundige vormen van Ryszard Winiarski af die in het gras staan. Hier wordt met andere kinderen verstoppertje gespeeld.  Spelenderwijs leer ik Josh de namen van deze vormen. Voor de gezelligheid hebben wij opa en oma ook mee gevraagd en al snel blijkt dat geen overbodige luxe. Ik zie dat je de kunstwerken niet mag aanraken, logisch maar lastig met een dreumes die de hele wereld als een grote speeltuin (lees: klimrek) ziet. Gelukkig zijn wij drie man sterk, moet lukken dacht ik zo.

Ryszard Winiarski – Geometrie in het landschap

Kijken, kijken en toch even aanraken
Even verderop zien wij de synthetische constructie van Joost Baljeu, als dat niet op een klimrek lijkt! Josh is onder de indruk van de enorme hoogte van het kunstwerk, maar al snel gaat zijn aandacht naar de twee grote stenen verderop. Deze lijken precies op elkaar, maar verschillen van kleur. Om te kijken welke van de twee nou de ‘nep-steen’ is moet de kleuter toch echt even voelen. En ja, kleine broertjes volgen dan al gauw. Tik, tik, ja hoor, Josh weet het, het is de zwarte en deze is van metaal.

Het lijkt wel Mondriaan
Dan klinkt het: “Hee mama! Het lijkt wel Mondriaan!” En ja, hij heeft ergens wel gelijk, het lijkt ook wel een beetje op een Mondriaan. Er steken drie gekleurde balken omhoog, rood, geel en blauw. De naoorlogse beeldhouwkunst is sterk beïnvloed door de abstracte kunst. En ook hier, hup, een peuter weer in het kunstwerk. Verderop staat Three of a kind, een sculptuur van Ewerdt Hilgemann, wat lijkt op drie grote, ingedeukte pakjes drinken.  De onderkant van een loopt wat schuin en wordt door Matthew direct gebruikt als glijbaan. Oooo, wat is hij toch snel! Eenmaal overgestoken staat op de Apollolaan een kunstwerk wat lijkt op een megafoon. Wat ook door de jongens direct gebruikt wordt als megafoon. Een plezier dat ze hebben!


Naar huis
Hierna lopen wij nog langs wat kunstwerken met dieren van Galerie van Lieshout, dit vinden de knullen erg leuk. Vooral Matthew maakt dierengeluiden. Maar weer wil hij erop, eraf en erin klimmen. Dat begrijp ik, want dat is wat peuters nu eenmaal graag doen. Omdat ik het zelf een beetje zat ben om steeds Matthew daarin te moeten tegenhouden, ronden wij nu ons bezoek een beetje af, tijd voor wat lekkers! In de Beethovenstraat drinken en eten wij even wat en keren dan langzaam weer richting huis. Een mooi moment, want het begint nu zachtjes te regen.

Conclusie
Josh vond het heel interessant. Hij kijkt naar de beelden, fantaseert wat het voorstelt en rent enthousiast van het ene naar het andere werk. Voor kleuters is ArtZuid dus zeker geschikt! Met een ondernemende dreumes is het wat lastiger – maar als jij een dreumes hebt die het ook heerlijk vindt om in de wagen te zitten, is het zeker de moeite waard om op een zonnige dag even een wandelingetje langs de kunstwerken te maken.

ArtZuid 2017
ARTZUID 2017 is gratis toegankelijk voor het publiek en omvat een uitgebreide randprogrammering. De jubileumeditie is samengesteld door kunsthistoricus en voormalig directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, Rudi Fuchs. ARTZUID 2017 sluit aan bij het themajaar Van Mondriaan tot Dutch Design en laat de invloed van De Stijlbeweging op de naoorlogse Nederlandse beeldhouwkunst zien. Deelnemende Nederlandse kunstenaars: Ad Dekkers; Joost Baljeu; Jan Maaskant; Gust Romijn; Carel Visser; André Volten; Theo Niermeijer; Shinkichi Tajiri; Cornelius Rogge; Klaas Gubbels; Auke de Vries; Lon Pennock; Piet Killaars; Ewerdt Hilgemann; Jeroen Henneman; Atelier van Lieshout; Sjoerd Buisman; Piet Tuytel; Ruud Kuijer; Hans van de Bovenkamp; Leo Vroegindeweij; Esther Tielemans; Krijn de Koning; Michael Jacklin; Saskia Noor van Imhoff; David Jablonowski. Deelnemende internationale kunstenaars: Cristóbal Gabarrón; Ryszard Winiarski; Arne Quinze; Miquel Barceló; Kurt Ryslavy.

Leuk om te weten: op woensdag, vrijdag en zaterdag mogen kinderen komen knutselen. Er kunnen kinderfeestjes gevierd worden en tijdens de zomervakantie is er voor kinderen van 5 t/m 12 jaar Art Camp. Voor meer informatie kijk op: www.artzuid.nl

Heb jij ArtZuid al met kleintjes bezocht? Deel jouw ervaringen met ons hieronder in een reactie!


Francis (33) is een geboren en getogen Amsterdamse. Ze werkt als pedagogisch medewerkster op een babygroep en heeft 2 zoontjes; Josh (4 jaar) en Matthew (1 jaar). Ze is een ondernemende moeder en onderneemt veel met haar jongens, en daar horen museumbezoekjes ook bij!

COMMENTS ARE OFF THIS POST