READING

Op blote voetjes door Museum Beelden aan Zee

Op blote voetjes door Museum Beelden aan Zee

Scheveningen. Het eerste wat in je opkomt is waarschijnlijk het strand, de pier of de boulevard. Met jonge kinderen denk je er misschien niet aan om naast het zonnige strand ook een bezoek te brengen aan Museum Beelden aan Zee, verscholen tussen de duinen. Met de emmer en de schep in de tas bezoeken wij dit bijzondere museum. Wat zou onze peuter Max van de sculpturen vinden? 


Tot vorig jaar woonden we een aantal jaar in Den Haag en was ik al eens in het museum geweest. Maar dat was zonder peuter. Nu samen met de kleine man
(2) en vriendinlief weer eens terug. Omdat we er een extra leuk uitje van willen maken, blijven we een nachtje slapen in een van de familiekamers van het Novotel City Centre Den Haag. Maar daarover later meer.

Een beeld zonder schoenen
Het is warm, de zomer is echt volop in aantocht. De rit vanaf het centrum naar Scheveningen is dan ook meteen het grootste avontuur. De trams zitten stampjevol, dus springen we met de buggy in een overvolle bus 22. Deze stopt namelijk ook vlakbij Museum Beelden aan Zee. De bus is ook handiger met kinderwagens, want de trams naar Scheveningen zijn hoog en krap. 
Buiten bij het museum staat al meteen het eerste beeld, een klein, grappig mannetje. Of zoals Max hem noemt: een beeld zonder schoenen. Erg leuk en op peuterhoogte. Tijd om naar binnen te gaan! Met kinderwagen het museum in gaat heel makkelijk, Naast de trap is een buitenlift die je snel omhoog brengt. Omdat het rond lunchtijd is, vragen we maar gelijk of we ergens kunnen eten. En ja hoor, de vriendelijke vrijwilliger wijst ons op het cafe direct bij de ingang. Naast de kassa hangt een schermt met een animatiefilm over het museum, dat wel voor kinderen gemaakt lijkt te zijn. Max is gek op het ‘poppetje’ en wil het filmpje helemaal afkijken.

Gekke vormen en kleuren van ‘meneer Auke’
Het aanbod voor lunch is niet groot, we nemen een tosti en wat lekkers te drinken. De bediening is, zoals alle mensen die we in het museum tegenkomen, erg aardig en behulpzaam. De prijzen liggen wel wat hoog, 4,50 euro voor een kleine tosti valt tegen. Er zijn geen kinderstoelen, want zoals de vrijwilliger aangeeft ‘er komen hier nauwelijks kleine kinderen’. Jammer! Gelukkig kan ons kindje best al op een grote mensen stoel zitten. We eten heerlijk in de zon,
op het afgeschermde binnenterras omringd door prachtige sculpturen. Max heeft meteen een hoop aanspraak van medebezoekers, die het wel gezellig vinden dat er zo’n klein jongetje naar de beelden komt kijken. De buikjes zijn gevuld, tijd om naar binnen te gaan!


De ruimtes van het museum zijn ruim en licht opgetrokken uit beton en glas, omheind met duingras. Max vindt het tijd om zijn schoenen uit te trekken en op blote voeten op avontuur te gaan, daar laten we hem maar vrij in. 
De tentoonstelling Tussenlanding van Auke de Vries (Meneer Auke volgens Max) is erg mooi. Er zijn architectonische vormen in te herkennen, die doen denken aan (vogel)huisjes en boomhutten. Zijn beelden staan op sokkels, hangen aan de muur of aan het plafond; ze zijn niet log, maar elegant en ogen soms wat fragiel. Hierdoor zijn ze spannend om naar te kijken. De sculpturen prikkelen de fantasie en ondanks dat Max het soms wel moeilijk vind om niks te mogen aanraken, geniet hij van alles gekke vormen en felle kleuren.


Een vos met een telefoon

We krijgen van een andere bezoeker de tip om de Vos te zoeken en ja, in de achterste zaal staat hij, aangekleed met pistool (iets dat Max gelukkig nog niet herkent!) en tefeloon (peutertaal voor telefoon). De peuter vertelt ons ook enthousiast dat de vos zijn nieuwe jas aanmoest van zijn moeder. Die moeders ook altijd… Het werk is favoriet, maar ook de andere beelden worden goed bekeken. Het zwarte beeld dat automatisch van vorm verandert, vind Max wat spannend, maar de rest van de beelden worden
enthousiast bestempeld als ‘meisje’ of ‘jongen’, iets waar hij in deze fase van zijn leven erg mee bezig lijkt.

 
Het museum is één met het strand en de boulevard
Beelden aan Zee heeft ook een grote hoeveelheid buiten op de terrassen van het museum staan, evenals buiten rondom het gebouw. We wilden naar de terrassen, maar zien alleen niet hoe met de kinderwagen. Dus laten we deze even staan, het museum voelt zeker heel veilig, en beklimmen de trap. Overal beelden en hoe hoger op de terrassen, hoe beter je de zee en het strand kan zien. Heel bijzonder om even rond te lopen, het museum is op deze manier echt één met het strand en de boulevard. Later blijkt dat je via een hele lange helling die buitenom de terrassen loopt, je overal buiten kunt komen. Handig voor de volgende keer! Max is niet weg te slaan, zo leuk vindt hij dit museum, maar het strand lonkt. In de museumwinkel hebben ze een hoop leuke spulletjes voor kinderen, en op het invalidetoilet hangt er een uitklapbare verschoontafel.

Strandsculpturen
Onderweg naar het strand komen we nog een aantal bijzondere beelden tegen. Dan gaan we zelf aan de slag. Maar in plaats 
van het gebruikelijke zandkasteel ligt de lat na het bezoek aan Beelden aan Zee ineens hoger en moet papa van de peuter nu een vos met een tefeloon namaken van zand.
De ‘Vos met de tefeloon’ was voor ons iets hoog gegrepen – maar met deze sculptuur was Max ook helemaal tevreden.

Fijne familiekamers in het Novotel City Centre
Na een fijne strandmiddag is het tijd om naar het hotel te gaan. 
Het Novotel City Centre is een prachtig hotel, met fijne familiekamers. Bij aankomst mag Max meteen een presentjes uitkiezen, hij kiest voor een stoere leeuw, die hij de rest van ons bezoek trots aan zijn broek draagt. In onze kamer staan een twee persoons bed en twee persoons slaapbank. Genoeg plek voor ons allemaal om lekker te slapen.
De kamer is rustig, donker en iedereen heeft werkelijk heerlijk geslapen, wat weleens anders is in een hotel. Het uitgebreide ontbijt de volgende ochtend maakt het geheel af, wat een lekkers, ook voor de kleintjes, die hier zelfs een eigen buffet en een knutseltafel met kleurplaten hebben. En er is ook een kleine speelhoek voor kinderen. Een echte aanrader voor gezinnen met jonge kinderen dus! De combinatie van een museumbezoek, het strand en een prima hotel zorgen voor een fantastisch familie uitje.
De tentoonstelling ‘Tussenlanding’ van Auke de Vries is nog t/m 25 juni te zien in Museum Beelden aan Zee. 
Museum Beelden aan Zee
Verscholen in de duinen van Scheveningen ligt museum Beelden aan Zee. Het museum is in 1994 gesticht door het echtpaar Theo en Lida Scholten en richt zich, als enige museum in Nederland, op de moderne en hedendaagse internationale beeldhouwkunst. In de Gipsotheek, het openbare depot en educatieve ruimte, krijg je inzicht in het proces van de totstandkoming van de moderne beeldhouwkunst, ook worden hier workshops en kinderfeestjes georganiseerd.
Uniek is het uitzicht op zee vanaf de beeldenterrassen en de Zeezaal waar de wisselende collectie van het museum te zien is, met werk van Armando, Stephan Balkenhol, Iris Le Rütte, Tony Cragg, Per Kirkeby, Giacomo Manzú, Berlinde De Bruyckere, Igor Mitoraj, Jan Meefout, Kiki Smith en vele anderen.Bij de sprookjesbeelden op de boulevard is er een spannende speurtocht voor kinderen van 4-7 jaar. Deze is gratis op te halen aan de kassa van het museum. Beelden aan Zee is omringd door allerlei andere attracties zoals De Pier, SEA LIFE, Pathé bioscoop, het Circustheater en Holland Casino. De binnenstad van Den Haag is slechts een kwartiertje van het Scheveningse strand verwijderd.


Informatie

Adres: Harteveltstraat 1, 2586 EL Scheveningen
Openingstijden: Dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur
Entree: Kinderen tot 13 jaar en museumkaarthouders hebben gratis toegang. Volwassen betalen 15 euro

Note Museum Beelden aan Zee… koop wel een paar kinderstoelen, want de rest van jullie museum is hartstikke kidsproof!
Heb jij Beelden aan Zee weleens met je kinderen bezocht? Deel je ervaringen met ons in een reactie hieronder!

Maarten (38) is video-editor en vader van Max (2). In zijn werk vertelt hij verhalen en samen met zijn vriendin en zoontje bezoekt hij graag musea.

COMMENTS ARE OFF THIS POST