READING

Blind Walls Gallery: hét museum op straat

Blind Walls Gallery: hét museum op straat

Blind Walls Gallery is letterlijk een museum op straat, in Breda. Internationaal gerenommeerde kunstenaars worden uitgenodigd een muurschildering te maken, elk gebaseerd op één van de verhalen die de stad rijk is. Inmiddels zijn meer dan 80 muren – verspreid over Breda – omgetoverd tot kunstwerk. Die voor iedereen op elk moment te bezoeken zijn. Wij gaan op pad met Hannah (5) en Ruben (bijna 2)!

Uniek & fotogeniek project
Blind Walls Gallery bestaat vijf jaar (sinds 2015). In die jaren hebben wij regelmatig een tochtje langs de muren gemaakt, lopend of fietsend. Ik heb me laten vertellen dat zo’n project als Blind Walls Gallery uniek in zijn soort is; nergens ter wereld is iets vergelijkbaars van deze omvang.

Ruben volgt de lijnen van dit grote werk van Hedof, dat refereert naar de groentetuin die ooit op deze plek gevestigd was. Te vinden op Mols Parking.

Wat dit museum op straat zo bijzonder maakt, is het feit dat alle muurschilderingen gebaseerd zijn op verhalen van en over Breda. Dat is ook precies wat mijn man Mathieu en ik zo interessant vinden, naast de kunstwerken zelf natuurlijk. De kinderen reageren elke keer weer heel enthousiast op de heldere kleuren en tot de verbeelding sprekende afbeeldingen. Plus, de muren zijn behoorlijk fotogeniek. Super leuk dus voor een fotomoment met jouw kunstfanaatje(s)!

Wandel- of fietstour
Je kunt een wandel- of fietstour boeken bij Blind Walls Gallery, dan word je door een gids langs een aantal van de muren rondgeleid. Héél interessant – voor volwassenen. De algemene wandeltour samen met mijn dochter Hannah blijkt helaas een verkeerde inschatting. De gids is lerares en doet haar uiterste best om Hannah erbij te betrekken. Maar Hannah is nog iets te snel afgeleid door alles wat om haar heen gebeurt, dus we besluiten we de tour vroegtijdig te verlaten. De gids vertelt dat Blind Walls Gallery in samenwerking met scholen tours voor kinderen organiseert. Het zou volgens mij een goed idee zijn om deze kindertours ook op individuele inschrijving te organiseren.

Hannah krijgt tijdens de tour kaarten om de bijbehorende muren te vinden. Hier vergelijkt ze haar kaart met de schildering van Collin van der Sluijs, Super A en Rutger Termohlen, die verwijst naar de periode dat de pest heerste in Breda. Te vinden op Mols Parking. Het is een match! Ze krijgt tijdens de wandeltour ook een kaart van een van haar favoriete muren, geschilderd door Zenk One in de Godevaert Montensstraat.

Gratis app
Wij gebruiken de app BlindWallsGallery om de muren te bekijken. Die app is gratis te downloaden. In de app vind je twee wandelroutes en een fietsroute plus een toelichting op de muren; over zowel de kunstenaar als het Bredase verhaal waarop de schildering gebaseerd is.

Een werk van Mike Perry, dat verwijst naar de gelaagdheid van de Bredase geschiedenis (de schildering is in lagen opgebouwd). Te vinden in de steeg die Mols Parking verbindt met de Ginnekenweg.

Kunst kijken en vitamine D meepakken
Een bezoek aan Blind Walls Gallery heeft een flink aantal voordelen. We zijn lekker in de buitenlucht, dus pakken gelijk wat vitamine D mee. We wandelen of fietsen langs de muren en daardoor kunnen de kinderen gelijk hun energie lekker kwijt. De muren zijn er altijd, dus we hoeven niets te reserveren of te plannen.

Een muurschildering van een zanglijster – die symbool staat voor Abraham de Winter, een bekende komiek uit de 19e eeuw – gemaakt door Collin van der Sluijs. Te vinden op het hofje bij het Concordiaplein.

En, last but not least: we kunnen onze tourtjes zo lang of kort maken als we willen. Zeker dat laatste is fijn. Hannah en Ruben hebben nog niet zo’n lange spanningsboog. Als het op is, gaan we gewoon weer naar huis. En dan ‘doen’ we de volgende keer een ander stuk van een van de routes. Hannah vraagt me regelmatig of we weer even naar de kunstwerken kunnen.

Favoriete kunstwerken
Hannah is erg onder de indruk van de leeuw met de grote kraag. En ze vindt het fantastisch om de grote flamingo te zien omdat Coco, haar lievelingsknuffel, ook een flamingo is. Die muur krijgt een knuffel!

De enorme leeuw beeldt de burgemeester van Breda ten tijde van de Spaanse bezetting uit en is gemaakt door Zenk One. Te vinden in de Godevaert Montensstraat.
De flamingo is onderdeel van een drieluik, dat verder bestaat uit een toekan en een zwaan. Voordat de Liniestraat bebouwd werd, was het een heel vogelrijk gebied (alhoewel ik betwijfel of er toekans en flamingo’s leefden!) Geschilderd door Dzia.

Ruben loopt als we op Mols Parking zijn altijd naar de grootste – en ook meest kleurrijke – muurschildering toe, gemaakt door Johan Moorman. Dan roept hij ‘mooi’ (hij is bijna 2, dus zoveel woordjes kent hij nog niet) en volgt hij met z’n vinger de lijnen en wijst de kleuren aan: ‘Kijk! Mama! Kijk!’. Zo schattig. Wat ik zelf geinig vind, is dat Hannah elke keer als we onder het spoorwegviaduct aan de Belcrumweg door rijden, roept dat we in een kunstwerk fietsen.

Een van de eerste murals van Blind Walls, gemaakt door Johan Moorman, geïnspireerd op een verhaal over twee rivaliserende circussen die tegelijkertijd in Breda waren. Te vinden op Mols Parking.
De muurschildering van Job ‘Letman’ Wouters, te vinden op Mols Parking.

Tip voor andere ouders
Download de app en doe je ding! Als je een van de wandelroutes kiest, blijf je in of om het centrum van Breda en is er altijd wel een horecagelegenheid in de buurt voor een pitstop.

Ilse Weisfelt maakte deze muurschildering op een fietsenstalling, die verwijst naar de paardenstal die het vroeger was. Te vinden Achter de Lange Stallen.

Juist nu, in deze Corona-tijd, is Blind Walls Gallery heel goed te bezoeken. Een deel van de wandelroutes gaat door het winkelcentrum van Breda. Het is verstandig om tijdens de openingstijden van de winkels voor je vertrek te checken hoe druk het is in het centrum. De gemeente Breda heeft hiervoor een telefoonnummer vrijgegeven – ze noemen het de druktemeter – dat je kan appen: 06 11 77 80 60. Zondagochtend is volgens mij altijd een goed moment voor een tourtje (dan zijn de meeste winkels gesloten).

Ruben en ik bij de – tijdens de Corona lockdown gemaakte – muurschildering van Rob en Robin (zie foto hierboven). Deze muur gaat over een meisje dat vroeger niet buiten mocht spelen, omdat er continu vrachtwagens af en aan reden op Mols Parking om de achterliggende winkels te bevoorraden.

Kunstfanaatjes-proof?
Zoals ik het inschat zijn de Blind Walls geschikt voor jong en oud en alles er tussenin qua leeftijd. De één kijkt naar de illustratieve kunst met haar heldere kleuren en duidelijke lijnen, de ander geniet van de verhalen over Breda en over de totstandkoming van de schilderingen. De muren bieden voor ieder wat wils en zijn er altijd!

Lijkt het jou ook wel iets dit museum op straat?


Marjolein (41) woont samen met haar man en kinderen - Hannah (4) en Ruben (1) - in Breda. Ze vindt het belangrijk dat haar kinderen van jongs af aan kennis kunnen maken met creativiteit, cultuur en kunst. Zo is zij namelijk zelf ook opgevoed. Dus bezoeken ze regelmatig een museum en knutselen en lezen wat af met elkaar. Door haar bijdrage aan Kunstfanaatjes hoopt ze andere ouders te laten zien dat de drempel voor een museumbezoek met jonge kinderen of baby’s heel laag is. En dat zowel ouders als kinderen ook echt van zo’n bezoekje kunnen genieten.

COMMENTS ARE OFF THIS POST