READING

Museum vraagt borstvoedende moeder zich te bedekke...

Museum vraagt borstvoedende moeder zich te bedekken

Een paar maanden geleden schreven we een artikel over het borstvoedingsbeleid in de Nederlandse kunstmusea. Vorige week werd een borstvoedende moeder aangesproken in het Victoria and Albert Museum in Londen. En dat tijdens de Internationale Week van de Borstvoeding! De moeder liet het er niet bij zitten en gaf het museum grappig tegengeluid via social media.

Onprettig
Bijna een derde van vrouwen in Nederland voelt zich onprettig bij het geven van borstvoeding in openbare gelegenheden, zoals de sportclub, speeltuin, restaurant en het museum. Dat concludeerde het Voedingscentrum op basis van eigen onderzoek. De ondervraagde vrouwen zeggen het gevoel te hebben dat anderen het aanstootgevend vinden, of vrezen dat anderen de borst kunnen zien. De sportaccommodatie en winkelcentra worden als minst prettige locaties ervaren om te voeden. Daarna volgen musea en scholen. Uit eerder onderzoek van het Voedingscentrum bleek dat bijna de helft van de Nederlanders het niet normaal vindt dat vrouwen in het openbaar borstvoeding geven aan hun kind.

Victoria and Albert Museum
En er blijkt vandaag de dag inderdaad nog vaak een taboe te rusten op borstvoeding geven in het openbaar, ook in museumland. Zo werd in het Victoria and Albert Museum in Londen een borstvoedende moeder aangesproken door het personeel. De moeder was verbijsterd om dit te horen op een plek waar het barst van de beelden en schilderijen met blote borsten. Dus deelde ze via Twitter de borsten in het museum met grappige onderschriften

 
‘I will throw you out of this museum with your naked breasts!’ ‘But I’m made of marble!’ ‘Oh sorry you’re fine then.’ 
 
 

‘Excuse me madam, would you mind covering your breasts with this mask while you feed?’
 
‘All these naked breasts are putting people off their food’
 
Excuses
De directeur van het Victoria and Albert Museum bood deze week zijn excuses aan op Twitter: “Very sorry. Our policy is clear. Women may breast-feed wherever they like, wherever they feel comfortable and should not be disturbed.”

Wat is jouw ervaring met borstvoeding geven in musea? Deel het met ons in een reactie hieronder!

Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST