READING

Mag je borstvoeding geven in het museum?

Mag je borstvoeding geven in het museum?

Van al dat kunst kijken, krijgt je baby een reuzehonger. Je kleintje begint op de handjes te sabbelen, steekt de tong uit en draait met het hoofdje. Het is duidelijk: je zult je kind moeten voeden. En snel ook. Bij zowel fles- als borstvoeding is het fijn als je ergens een rustig plekje kunt vinden. En mag je eigenlijk borstvoeding geven in het museum?

Borstvoeding geven is heel natuurlijk, maar lang niet alle vrouwen voelen zich er prettig bij om in het openbaar hun kind te voeden. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum onder 922 moeders. Bijna een derde van alle vrouwen voelt zich onprettig of zeer onprettig bij het geven van borstvoeding in een openbare gelegenheid, zoals een zorginstelling, sportclub, speeltuin, restaurant of café. De vrouwen geven als redenen dat ze het gevoel hebben dat anderen het aanstootgevend vinden, angst dat anderen de borst kunnen zien en een oncomfortabele voedhouding. Wat ook veel genoemd wordt, zijn negatieve reacties uit de omgeving. Sportaccommodatie en winkels/winkelcentra worden als minst prettige locaties ervaren om te voeden: een score van 5.0 op een schaal van 1 tot 10. Dit wordt direct gevolgd door musea (5,1) en scholen (5,5). 

Borstvoedingsrel in museumland
Moeders die borstvoeding geven in het openbaar voelen zich weggekeken of worden zelfs weggestuurd. En dat gebeurt helaas ook weleens in het museum. Zo ontstond er eind 2014 een heuse social mediarel over het Mauritshuis waar een moeder die haar kind de borst gaf in de brasserie van het museum weggestuurd zou zijn. De moeder postte haar belevenis op de Facebookpagina van het Mauritshuis, in het Engels. Waarna er een golf reacties uit de hele wereld Facebook en Twitter overspoelde. Schande werd er gesproken.“Ik heb echt enige uitleg nodig wat zo walgelijk is, de halfnaakte borst die zo aanbeden wordt in de schilderijen van de oude meesters, of een kleine baby die drinkt?” vroeg iemand zich af. Mensen dreigden met een boycot, anderen wilden een breast-in organiseren. Ook werden er posters van de internationale borstvoedingsweek op de pagina van het museum geplaatst. In het Mauritshuis werd snel een meeting ingepland, waarbij vastgesteld werd dat er inderdaad een duidelijk beleid ontbrak. Ze reageerden daarna adequaat met een officieel statement dat borstvoeding geven overal mogelijk moet zijn in het museum. Niet alle bezoekers reageerden hier positief op. “De enige borsten die ik in een museum wil zien, zijn die op doek”, aldus een van de comments onder het bericht op Facebook.

Pablo Picasso, Maternity, 1905

Borstvoedingsbeleid kunstmusea
Behalve bij het Mauritshuis kunnen wij op de websites van de kunstmusea geen informatie vinden over borstvoeding. Wanneer je op de website van het Rijksmuseum zoekt op ‘borstvoeding’ krijg je geen praktische informatie, wĂ©l zie je de meest prachtige kunstwerken uit de collectie met moeders die borstvoeding geven.

Wat betreft het beleid: je mag niet zomaar in elk museum overal borstvoeding geven: Het Van Gogh Museum heeft de suppoosten geïnstrueerd om moeders te wijzen op comfortabel ingerichte ruimtes. Dit vanwege de drukte op zaal. Bij het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum Amsterdam mag het overal. Wel hebben ze speciaal ingerichte ruimtes. Suppoosten van Museum Boijmans Van Beuningen vragen om borstvoeding te geven in een apart zaaltje. Willen vrouwen dat niet, dan worden ze met rust gelaten. Het Gemeentemuseum in Den Haag staat borstvoeding in de museumzalen toe. Speciale ruimtes heeft het museum niet. Volgens de woordvoerder van het Noordbrabants Museum is borstvoeding geven in het museum niet toegestaan. Ook is er geen aparte ruimte voor. In het Fries Museum is er geen specifiek beleid. Je mag overal in het museum borst voeden. Als je liever wat privacy hebt, kun je aan een van de medewerkers vragen voor een afgesloten ruimte. 

Het Groninger Museum heeft geen aparte borstvoedingsruimte, althans zo willen ze het niet noemen. WĂ©l verwijzen ze moeders door naar het invalidentoilet, waar ook de babyverschoonplek is. De woordvoerder van het museum geeft aan dat er wel een krukje bij geplaatst kan worden, zodat je als moeder wat gemakkelijker zit tijdens het voeden. Er is geen specifiek beleid, maar borstvoeding geven is overal toegestaan in het Bonnefantenmuseum. Een standaard afgesloten ruimte speciaal voor borstvoeding of kolven is er niet. Indien gewenst kan er wel om een afgesloten ruimte gevraagd worden. Volgens het Zeeuws Museum is het bij hen geen enkel probleem: “de suppoosten helpen de moeders graag om een rustig geschikt plekje te zoeken in het museum.” In het nieuwe Voorlinden is er op de damestoiletten een speciale zitgelegenheid ontworpen, zodat vrouwen die borstvoeding geven zich even terug kunnen trekken. Borstvoeding is overal in het Dordrechts museum toegestaan. Het museumrestaurant biedt wel ruimte om afgezonderd te zitten, maar het is geen afgesloten ruimte. Sylvia Gentenaar, de persvoorlichter van het Kröller-MĂŒller Museum geeft aan dat ze de laatste tijd steeds vaker vragen krijgen rondom borstvoeding in het museum. “Jullie vraag is gisteren besproken in ons directieoverleg en dit is nu het beleid: vrouwen kunnen hun kind borstvoeding geven in het museum, maar niet in de tentoonstellingsruimtes. Als service biedt het museum ook een aparte ruimte aan”. 

Andere openbare gelegenheden
Musea zijn niet de enige openbare gelegenheden zonder specifiek beleid omtrent borstvoeding. Ook Diergaarde Blijdorp heeft bijvoorbeeld geen specifiek beleid. De sales supportmedewerker van de dierentuin geeft aan “U kunt borstvoeding geven in elke horeca locatie en een plekje zoeken waarbij u niet direct opvalt. Heeft u daar echter veel moeite mee dan kunt u bij de entree vragen om de sleutel van de verschoningsruimte of EHBO post  waar u de deur kunt afsluiten”. In attractiepark De Efteling zijn er verschillende verzorgingsplekken in het park ingericht waar je met je baby terechtkunt om te voeden of verschonen. Ook is er een ruimte aanwezig om te kolven. Je kunt hiervoor terecht in het Verzorgingshuys bij het Volk van Laaf.

Overheidsbeleid
Overheidsbeleid is er in Nederland niet, anders dan bijvoorbeeld in Amerikaanse staten waar het verplicht is om borstvoeding in openbare gelegenheden toe te staan. Wel wil de overheid sociale acceptatie van borstvoeding op publieke locaties bevorderen.

Beeldmerk Voeden kan hier Voedingscentrum
Sinds 2011 voert het Voedingscentrum campagne met het beeldmerk voeden mag hier, speciaal voor cafĂ©s, restaurants, attractieparken en musea. “Wij hebben onderzoek gedaan waaruit blijkt dat 92% van de respondenten het heel normaal vindt wanneer een baby openbaar de fles krijgt, terwijl dat maar voor 55% voor borstvoeding geldt. En dat kan niet”. Het Voedingscentrum vindt het belangrijk dat er een positieve houding komt ten aanzien van het geven van borstvoeding in het openbaar. Op de website van het Voedingscentrum kun je zien welke locaties ‘borstvoedingsvriendelijk’ zijn. In de lijst kunnen wij geen enkel kunstmuseum vinden.   


Bronnen:
Voedingscentrum
NRC artikel
Mauritshuis 

Wat zijn jullie ervaringen met borstvoeding geven in het museum? Deel het hieronder met ons in de comments!  


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST