READING

Centre Pompidou in Parijs – is dat leuk met ...

Centre Pompidou in Parijs – is dat leuk met kleuters?

Parijs blijft een stad naar mijn hart. Met kinderen des te leuker, want er is veel te doen voor les enfants. We besluiten naar het Centre Pompidou te gaan. Op dit moment is hier een tentoonstelling van de Hongaars-Franse kunstenaar Vasarely te zien. Ik ben benieuwd wat mijn kunstfanaten van dit moderne kust museum vinden.

Wij gaan op vrijdagochtend naar het Centre Pompidou. Hoewel je gewoonlijk doordeweeks in de ochtenden de rijen kan vermijden, is het er nu erg druk. Laat de immens lange rij je niet afschrikken, als je online even snel een kaartje koopt, kan je aansluiten in de linkerrij. Deze is aanzienlijk korter. Dan hoef je alleen nog even door de controle en ben je zo binnen.

Alleen het gebouw op zich is natuurlijk al een attractie die zeer geschikt is voor de kleine Parijs-gangers, van binnen en buiten. Alle functionele elementen zoals liften, trappen en gekleurde buizen voor de riolering zijn aan de buitenkant te zien. Je kijkt je ogen uit! Kinderen kunnen ook lekker vrijuit rennen op het plein voor het museum, waar je ook vaak straatartiesten ziet, van mimespelers tot portretschilders.

Roltrappen-pret
Wij besluiten de kinderruimte pas na de tentoonstelling te bezoeken en gaan er nu met de roltrap aan voorbij. De hoeveelheid roltrappen naar de tentoonstelling op de bovenste verdieping zorgen voor heel wat voorpret. Een leuk moment om even wat foto’s te maken van het mooie uitzicht over Parijs. Je kunt de Eiffeltoren en de Sacré-Coeur in de verte bewonderen.

Aan de slag
De permanente collectie van het museum wordt tentoongesteld op de vierde en vijfde verdieping. De bovenste verdieping wordt vooral gebruikt voor grote, wisselende prestigieuze tentoonstellingen. Ik heb de tasjes van de kinderen gevuld met kleurpotloden en tekenboekjes. Voor de oudste heb ik er wat extra vragen aan toegevoegd. Ik laat me niet afschrikken door de drukte en plant de kinderen voor hun favoriete kunstwerken neer op de grond om deze na te tekenen.

Niemand klaagt en ze lopen niemand in de weg, dus ik ga ervan uit dat het geen probleem is. De suppoost laat de kinderen hun gang gaan. Natuurlijk wil de jongste precies hetzelfde schilderij als zijn grote zus natekenen, wat mij niet zo’n goed idee lijkt. Dus loop ik met hem nog even rond. Hij kiest vervolgens een ander mooi schilderij uit.

Het favoriete kunstwerk van de oudste is Zèbres-A uit 1938. Het is het eerste kunstwerk van de tentoonstelling waar je zo tegenaan loopt. Ze hoeft niet verder te kijken, ze weet het meteen; dit is haar favoriet! De jongste vindt Re.Na II A het mooist van de gehele tentoonstelling. Een soort wereldbol die echt uit het doek lijkt te komen!

Kunstenaar Vasarely
Victor Vasarely werd in 1906 geboren in Hongarije. In 1929 studeerde hij aan de Bauhuis school in Boedapest. Het jaar erna vertrok Vasarely naar Parijs en werkte er als grafisch ontwerper, decorateur en reclametekenaar. Na de oorlog behoorde hij tot de moderne kunstenaars beweging de ‘School of Paris’, waartoe ook innovatieve kunstenaars als Picasso, Matisse en Giacometti behoorden.

In de jaren ’50 experimenteerde Vasarely met zeefdrukken en schilderijen met patronen van lijnen en grafische zwart-wit tekeningen. Daarin zaten vaak al golfbewegingen. Dit werk heeft de basis gelegd voor Op-art, dat staat voor optische kunst. Met deze expositie geeft het Centre Pompidou (voor het eerst in Frankrijk) een chronologisch en thematisch overzicht van het werk van de kunstenaar.

Tentoonstelling
De tentoonstelling is opgebouwd uit zes delen: ‘Cosmic dreams’, ‘Towards architecture’, ‘Pop abstraction’, ‘Visual esperanto’, ‘Abstract energies’ en ‘Geometries of the real’. Met doorkijkjes in de muren ontstaat een leuk effect. Het begin van de tentoonstelling wordt getoond op witte muren. Het laatste deel op zwarte muren waardoor de verlichte kunstwerken extra tot hun recht komen. Dit geeft een mooi en mysterieus effect.

Naast de kunstwerken is er meer werk van Vasarely te zien. Zo staat zijn logo van Renault tentoongesteld en is er van alles te zien, van wandtapijten tot horloges.  Zelfs een spel dat hij heeft ontwikkeld dat door middel van de aanwijzingen die erbij vermeld staan zelf kan worden gereproduceerd.

De schilderijen met meer organische en realistische vormen trekken de kinderen minder. De geometrie en de felle contrasten spreken meer tot de verbeelding.

Ilan en oma

De donkere zaal maakt het allemaal erg spannend. De kinderen zijn gelijk onder de indruk en worden daardoor als het ware meer in de schilderijen gezogen. In één zaal staan een soort pyramide en pilaren. Ilan gaat er gelijk bij zitten alsof hij in een fantasie wereld is beland. Ook hangen er kunstwerken met reliëf aan de muur.

Doordat elke zaal weer andere werken en technieken van Vasarely toont blijft de interesse bij de kinderen gewekt. Er is steeds iets nieuws te ontdekken. Aan het einde van de tentoonstelling zie je hoe de kunstenaar te werk ging. Ik krijg gelijk inspiratie om thuis met de kinderen aan de slag te gaan. Een workshop in het museum bewaar ik voor een volgende keer. Aan het einde van een weekje Parijs zijn ze al behoorlijk moe.

Museumwinkel
Buiten de tentoonstelling moet je door de museumwinkel om weer bij de roltrappen uit te komen. Dat vinden wij helemaal niet erg, want er is veel interessants te zien voor kunstfanaatjes! Oma geeft de kinderen als cadeautje voor hun rapporten een mooi stickerboek van Vasarely en een boek om kubussen mee te vouwen, die eenzelfde gekleurd patroon hebben als de schilderijen van de Hongaarse kunstenaar.

Ik zet de traditie van mijn ouders uit mijn kinderjaren voort en laat de kinderen ieder een kaart uitzoeken voor hun museum-plakboekjes. Ze kiezen allebei een postkaart van Vasarely.

Galerie des enfants
Voor kunstfanaten van 2 tot en met 10 jaar is er beneden de ‘Galerie des Enfants’, een ruimte speciaal voor kinderen waar workshops en exposities worden georganiseerd. De museumdocent spreekt uitstekend Engels, zelfs een woordje Nederlands en legt mij uit wat de bedoeling is. De kids mogen geblinddoekt door de ruimte lopen.

De installatie van kunstenaar Davide Belula, genaamd ’37.5 graden celsius’, stelt het menselijk lichaam voor. Bedoeld om de zintuigen te prikkelen. Het midden staat voor de binnenkant van het lichaam, hier voelt het warm aan en klinken borrelende geluiden. Eigenlijk moet je overal heel rustig doorheen, maar de kinderen gaan er als een speer doorheen. En zo een aantal keer achter elkaar.

Moe maar voldaan ploffen we neer in het café gedeelte boven de boekenwinkel op de begane grond in de centrale hal. Er tegenover zit ook nog een cadeauwinkel. Beiden erg leuk, ook voor kinderen. Maar er is nóg meer te ontdekken, er bevindt zich namelijk ook een bioscoop, een bibliotheek en twee restaurants waarvan een op de top met panoramisch terras. Èn je kunt er concerten, liveshows en debatten bijwonen.

Eindoordeel
Wat een kindvriendelijk museum! Van een speciale kinderruimte, familieworkshops tot een tour voor baby’s en peuters. Er worden zelfs op zondagen yogalessen gegeven waar je samen met je kind aan kan deelnemen. Kortom, wij komen hier zeker nog eens terug, dit museum is echt echt kunstfanaatjes-proof!

Info Centre Pompidou
Place Georges-Pompidou, 75004, Parijs
Alle dagen geopend van 11:00 – 21:00 (op donderdag t/m 23:00!)
Algemene entreeprijs: €14 (volwassenen)

Galerie des Enfants (2 tot 10 jaar)
Openingsdagen:  woensdag t/m maandag
Openingstijden: 11:00 – 19:00
Prijs: Gratis (de volwassene die meegaat, dient wel entree te betalen)

Atelier des enfants (6 tot 10 jaar)
Familie workshop: €10 (volwassenen) €8 (kind)
Familie tour: €10 (volwassenen) €8 (kind)
Kids workshop: €8 (kind)
Dagen:  woensdag, zaterdag, zondag en elke dag tijdens de vakanties
Tijden: 15:00 – 18:00 (zonder reservering inlopen, wanneer gewenst)
Alle workshop tickets verlenen ook toegang tot het museum
Bekijk hier het kinderprogramma.

Tips
Tip 1: Bestel je toegangskaartje online en toon je smartphoneticket bij de ingang (korte rij).
Tip 2: Elke eerste zondag van de maand kan je het museum gratis betreden.
Tip 3: Mijn kinderen vinden de audio tours bij de tentoonstellingen altijd erg leuk, in een andere taal gaat dit natuurlijk wat moeilijker. Maar als ouder is dit wel handig zodat je alles kunt uitleggen aan de kinderen.

De tentoonstelling Vasarely – Le partage des formes is nog tot en met 6 mei 2019 te zien.


Eleonore (36) is geboren en getogen in Amsterdam. Sinds een paar jaar woont ze samen met haar man en 2 kinderen in Amstelveen. Opgeleid als modeontwerpster, heeft ze 10 jaar lang haar eigen modelabel gehad onder haar eigen naam; Eleonore de Ruuk. Ze is moeder van Loua (6) en Ilan (3). Zelf opgevoed met een overdosis kunst, wil ze die nu ook graag aan haar eigen kinderen doorgeven.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.