Cinemini Date-ochtend in Eye!

Laatst had onze oudste zoon van 5 een date met zijn vriendinnetje. Hij vroeg haar mee uit naar… de Cinemini bioscoop in het Eye Filmmuseum in Amsterdam waar de film ‘Het kind van de Gruffalo’ te zien was.

Eye Filmmuseum
Eye beheert met zijn collectie meer dan veertigduizend films uit alle genres: een fraaie staalkaart van de filmgeschiedenis, van klassiekers en kaskrakers tot cultfilms. Ook voor kinderen is het er een feest: films maken, kijken of spelen met film. Er is van alles te doen!

Cinemini
Wist je dat ze ook een speciaal programma hebben voor de kleinste filmliefhebbers? Kinderen tussen 2 en 6 jaar kunnen iedere zondag tijdens Cinemini terecht om animatiefilmpjes te kijken en te spelen, met hun ouders binnen handbereik. Films worden met gedimd licht vertoond en het geluid staat niet te hard. Na de bijzondere korte (animatie)films, vaak uit de rijke collectie van het museum, spelen de kinderen verder met licht en schaduw in kleine tentjes en op een grote lichtbak onder leiding van de Taartrovers.

Wij waren iets eerder bij Eye en gingen alvast kijken in welke bioscoopzaal de film zou draaien. Een avontuur op zich om door de gangen van Eye rond te lopen. Je vindt er een geweldige muur waar je als mini-kunstenaar de meest prachtige kleuren tevoorschijn kunt toveren.

Ook is er bovenaan de trappen van de zalen een bijzonder apparaat te zien: een Praxinoscoop. Voor onze kleine man een wonderlijk tafereel! Op een date hoort natuurlijk een drankje vooraf in het restaurant van Eye, en daarna op naar de Cinemini-zaal. Best wel spannend, zo in het donker maar gelukkig mogen ouders mee en zaten de twee lovebirds tussen de mama’s in.

De zaal zat vol peuters en kleuters en wat een verademing dat kids hier ook gewoon lekker mogen praten. Heerlijk om de commentaren te horen bij alles wat er met het kind van de Gruffalo gebeurde. De ‘ooohhhhh’s’ en ‘ahhhhhh’s vlogen ons om de oren en veel te snel was de film ook weer afgelopen!

Gelukkig kunnen de kids na afloop in de Cinemini-zaal nog even genieten van een glaasje limonade en wat lekkers. Er staan mini tentjes en een mooie lichtbak waar de kids heerlijk kunnen spelen met licht en schaduw. Zo mooi om te zien hoe verwonderlijk ze alles in zich opnemen.

Het was een geslaagde date. De dag erna hadden ze een toneelstukje op school over…De Gruffalo, dus ze hebben zich goed kunnen voorbereiden op hun rollen.

Vind je het ook leuk om binnenkort langs te gaan? Iedere twee weken draait er een nieuwe film. Je moet wel even reserveren van het is is snel uitverkocht. Hier thuis wordt al druk gekeken wat er voor de tweede date op het programma staat…


Roumayne (38) woont samen met vriend Gijs en twee zoontjes van 1,5 en 5 jaar in Amsterdam. Na jarenlang gewerkt te hebben als apotheker, gooide ze het roer om en begon aan de Fotoacademie Amsterdam. Daarnaast is Roumayne oprichter van Leren Van Kunst. Met haar bedrijf slaat ze een brug tussen kunstkijken en persoonlijke ontwikkeling. Ze had van tevoren niet gedacht dat museumuitjes zo leuk zouden zijn met 2 kids. “Het is werkelijk een feestje om mee te mogen gaan op de ‘verwonderings-reis’ van die kleine mannetjes. Ik neem jullie ook graag mee & wens jullie heel erg veel fun toe!”

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.