READING

Poppen maken in het Cobra Museum

Poppen maken in het Cobra Museum

Niet denken maar doen! Ge√Įnspireerd door CoBrA kunstenaars zoals Karel Appel en Asger Jorn laten wij ons vandaag leiden door het veelzijdige materiaal in het atelier van het Cobra Museum. Van verf, gips en kralen tot knopen, piepschuim, stukjes stof, veren en hout.¬†Met de hulp van een echte kunstenaar en gewapend met boren, zagen en lijmpistolen maken we een pop.¬†

Vakantie uitje 
In de kerstvakantie ga ik samen met mijn dochter (6) en haar vriendinnetje (7) naar het Cobra Museum in Amstelveen. Hier is kunst te zien van kunstenaars die lid waren van de CoBrA-groep en andere moderne kunstenaars. Veel werk spreekt direct tot de verbeelding van kinderen met felle kleuren, dikke lijnen en fantasiedieren. Het is niet toevallig dat CoBrA kunstenaars zich lieten leiden door de creativiteit van kinderen. Ze maakten kunst op een experimentele, fantasierijke en spontane manier. Daarom voelen jonge bezoekers zich snel thuis in het Cobra Museum. 

Uit de (poppen)kunst!
We hangen onze jas op de kapstok, ook zijn er gratis kluisjes voor onze tassen.¬†Met de lift gaan we naar de eerste verdieping waar het kinderatelier is.¬†Onder leiding van Kevin¬†van der Brug, professioneel fotograaf, kunstenaar en kunstdocent, gaan de meiden hier twee uur¬† lang creatief aan de slag in de “CoBrA-POP Art Kinderworkshop‚ÄĚ. De workshop is bedoeld voor kinderen tussen 6 en 12 jaar en zit helemaal vol.

Workshop-begeleider Kevin geeft eerst uitvoerig uitleg over de bedoeling van vandaag: het maken van een pop. Het figuur mag iets zijn wat je helemaal zelf verzint, een bestaand figuur of iets uit het museum dat je inspireert. Als voorbeeld heeft hij zelf een vogel gemaakt.


Er zijn verschillende materialen aanwezig in het atelier. Zoals verf, piepschuim, stukjes stof, veren, plastic dopjes, oogjes, naalden, spijkers, gips, metaal en hout. Deze materialen kunnen ook weer bewerkt worden door middel van een boor, zaag of lijmpistool. Genoeg om uit te proberen dus!

Samen met Kevin lopen de kinderen langs een tiental schilderijen en beeldhouwwerken en wisselen indrukken uit. Het werk van Karel Appel, Femmes, enfants, animaux uit 1951 spreekt erg tot de verbeelding bij iedereen. Op het doek met primaire kleuren en dikke contourlijnen is veel te zien. 

Elk kind ziet weer iets anders: een kip, eend, reuzeninsect, vogel of een minecraft poppetje.  Dat is het mooie aan kunst, het geeft iedereen een ander beeld en gevoel mee!  Loua vindt het ook een inspirerend schilderij en tekent er een figuur van na. 

We hebben geluk, nog net op de valreep kunnen we Le Corbusier’s vierde dimensie bewonderen. Deze tentoonstelling toont de vrije beeldende praktijk met tekeningen, schilderijen, wandtapijten en objecten van deze wereldberoemde architect. 

Nadat de kinderen hier en daar wat hebben geschetst en idee√ęn hebben opgedaan keren we terug naar het atelier om weer aan de slag te gaan.

Tegen de stroom in 
De kinderen krijgen ieder een sokkel met stok waarop ze hun figuur kunnen cre√ęren. Loua besluit uiteindelijk haar schetsen toch niet te gebruiken. Ze roept stoer: ‚ÄúIk kijk wel wat het wordt als ik bezig ben, misschien weet ik dan nog steeds niet wat het wordt.” Typisch mijn dochter. Lekker tegen de stroom in. Maar anderzijds vind ik het eigenlijk best een leuk idee, zo wordt het een soort verrassing.¬†

De Corbusier tentoonstelling is ook heel abstract, ik denk dat dit haar is opgevallen en dat ze dit ook graag wil doorvoeren in haar creatie. Het resultaat is een ietwat abstract, maar toch herkenbaar beertje van piepschuim met kleertjes van stof in felle verzadigde kleuren. 

Als titel geeft ze haar werk;¬† ‚ÄúMeneertje Beer Sip‚ÄĚ. De verf is wat uitgelopen door het gladde piepschuim, hierdoor lijkt het net alsof hij huilt.¬†Ze heeft ook spelden en ijzerdraad gebruikt voor haar creatie. Jammer dat ze minder technieken heeft uitgeprobeerd dan die er voor handen lagen, maar ze vond het leuk om te doen en daar draait het om.

Kevin van der Brug is druk met het helpen van de kinderen. Van het geven van advies tot het boren van een gat in een stuk piepschuim. Hij biedt ieder kind die dat graag wil een helpende hand. 

Het vriendinnetje van mijn dochter; Maya, gaat te werk met haar schets als voorbeeld. Het wordt een vogeldinosaurus heeft ze besloten. Ze combineert piepschuim met hout en stof. Ze verbindt vervolgens alles met tape waarna ze het geheel met gips omwikkelt.  Wegens tijdgebrek verft ze alles thuis over. Het is een leuk fantasiedier geworden.

De andere kinderen maken ook allemaal mooie creaties. Uiteenlopend van een herkenbare pikachu tot een zelfbedacht spel.

The Aalto Natives 
Wie weet kom ik binnenkort nog terug met Loua‚Äôs jongere broertje om de expositie¬† The Aalto Natives te bekijken. Deze installatie bestaat uit bewegende poppen, video‚Äôs en animaties en is een bizarre maar grappige mix tussen¬†De Muppet show en Buurman en Buurman.¬†Ik zag hun werk eerder op¬†de Bi√ęnnale in Veneti√ę, maar ik weet niet of ik hun werk per se kindvriendelijk wil noemen.¬†


Kunstfanaatjes-proof?

#1. Leuke workshops, maar geen aanbod voor kinderen onder de 6 jaar
De workshops voor kinderen zijn te volgen vanaf 6 jaar. Voor de kleinere kunstfanaatjes is er helaas  geen aanbod. Voor volwassenen is er tevens ook de mogelijkheid om workshops te volgen in het atelier. Het museum is meestal vrij rustig, wat het fijn maakt om er met kinderen heen te gaan. 

#2. Creatieve verjaardagsfeestjes voor kinderen van 6 t/m 12 jaar
Het Cobra Museum organiseert ook leuke, creatieve kinderfeestjes. Tijdens een verjaardagsworkshop in het Cobra Museum gaan de kinderen als een echte kunstenaar aan de slag. En natuurlijk wordt er gewerkt in de geest van CoBrA: spontaan en experimenteel. Ze mogen knoeien en worden aangemoedigd om buiten de lijntjes te kleuren.

#3. Kosten entree & workshop vrij hoog
Ik vond de deelname voor de workshop een beetje prijzig. Zo ligt de drempel lijkt mij voor de meeste mensen best hoog. De kosten voor de workshop zijn ‚ā¨12 per kind en daar komen de entreekosten van ‚ā¨7,50 per kind bij. Tijdens de workshop krijgen de kinderen maar een klein deel te zien van de expositie. Na de 2 uur durende workshop gaan de meeste mensen niet nog eens het museum in met hun kind.

Meer informatie

Cobra Museum
In het Cobra Museum gaan de kunst van CoBrA, moderne en hedendaagse kunst hand in hand. De CoBrA beweging, die uit een internationaal vooruitstrevend jong gezelschap van kunstenaars bestond, veroorzaakte in Nederland in de jaren na de Tweede Wereldoorlog een revolutie: een doorbraak in de moderne kunst die tot op de dag van vandaag doorwerkt in kunstopvattingen en kunstuitingen. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst in Amstelveen bestaat sinds 1995. Het museum maakt het erfgoed van de CoBrA-beweging zichtbaar en houdt het gedachtegoed van de kunstenaars levend.

De CoBrA beweging
De groep werd op 8 november 1948 opgericht in het Café Notre-Dame in Parijs. De naam CoBrA is een acroniem van de hoofdsteden waar de oprichtende leden vandaan komen: Copenhagen, Brussel en Amsterdam.  Ze zochten naar de verbinding tussen het volk en de kunst. Door de muren tussen de verschillende kunstdisciplines af te breken, werkten ze multidisciplinair. Ze spraken zich uit over de vorming van de maatschappij. Ze werkten als groep samen, inspireerden elkaar en genereerden samen meer impact.

Adres, openingstijden en tickets  
Cobra Museum
Sandbergplein 1
Amstelveen

Dinsdag t/m zondag geopend van 11:00 – 17:00
Iedere zondag kun je met kinderen tussen 11 en 14 uur knutselen in het atelier. 

Ticket workhop kinderen van 6 t/m 12 jaar¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ‚ā¨12
*Om de workshop te volgen moet je tevens een entreekaartje voor je kind aanschaffen √° ‚ā¨7,50

Tickets museum
Kinderen t/m 5 jaar                          gratis
Kinderen van 6 t/m 18 jaar ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ‚ā¨7,50
Volwassene¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬† ¬†‚ā¨12,00
Toegang met museumkaart            gratis

Wisselende tentoonstellingen 
Nog te zien t/m 25 februari 2018:
The Aalto Natives¬†van Nathaniel Mellors en Erkka Nissinen (Fins paviljoen van de Bi√ęnnale in Veneti√ę 2017)

Nog te zien t/m 28 januari 2018:
Spectres of Want van Christian Friedrich. Winnaar Cobra Kunstprijs Amstelveen 2017

Nog te zien t/m 20 mei 2018:
De Cobra Museum-collectiepresentatie

Wat zouden jouw kinderen van het Cobra Museum vinden? Laat het ons horen in een reactie!


Eleonore (36) is geboren en getogen in Amsterdam. Sinds een paar jaar woont ze samen met haar man en 2 kinderen in Amstelveen. Opgeleid als modeontwerpster, heeft ze 10 jaar lang haar eigen modelabel gehad onder haar eigen naam; Eleonore de Ruuk. Ze is moeder van Loua (6) en Ilan (3). Zelf opgevoed met een overdosis kunst, wil ze die nu ook graag aan haar eigen kinderen doorgeven.

COMMENTS ARE OFF THIS POST