READING

Naar het museum in coronatijd – go or no go?

Naar het museum in coronatijd – go or no go?

Joepie! Vanaf vandaag kun je in veel Nederlandse musea weer genieten van de mooiste tentoonstellingen. Maar er gelden wel nieuwe regels. Spontaan een museum bezoeken zit er niet meer in. Zo moet je van tevoren reserveren en ben je gebonden aan een tijdslot. Ook werken sommige musea met looproutes, zodat je zo min mogelijk andere bezoekers tegenkomt. Wij vragen ons af: is dit wel te doen voor families met jonge kinderen?

Protocol en maatregelingen
Er gelden minder beperkende voorwaarden voor musea, dan bijvoorbeeld voor theaters en bioscopen.Naast de landelijke richtlijnen van het RIVM houden de musea zich aan het protocol van de Museumvereniging. Wij zijn natuurlijk super blij dat de meeste musea weer opengaan. En door alle maatregelen die musea moeten nemen, is het er lekker rustig: je struikelt niet over andere bezoekers en toeristen.

Foto Bibi Veth

Uitdaging
Door al die nieuwe regels wordt het voor families met jonge kids een uitdaging om sommige musea te bezoeken. Behalve het praktische gedeelte vragen we ons ook af: wat blijft er nog over op het gebied van de beleving als kinderen niet meer vrij door het museum kunnen dartelen? Ook je museum-beleving delen, door mooie Insta-plaatjes van je kroost te schieten, is in veel musea op dit moment niet toegestaan.

Foto: Bibi Veth

Vooraf reserveren
Verplicht je tickets vooraf reserveren? Dat zorgt vast voor veel voorpret. Maar hoeveel fijner is het om spontaan te besluiten dat je naar het museum wilt. Met jonge kinderen is dit laatste een must. Je weet namelijk nooit hoe hun pet staat. Zijn ze cranky door te weinig slaap, ineens niet lekker of matcht hun middagdutje niet meer met het gereserveerde tijdslot? Gelukkig mag je bij veel musea op het laatste moment je ticket nog wijzigen.

Foto: Stacii Samidin

Vaste looproutes en eenrichtingsverkeer
Het is hartstikke leuk om samen met je kleine kunstfanaatjes door het museum te slenteren. Voor ouders is dit vaak een heel unieke ervaring waarin ze zien dat hun kinderen, zelfs baby’s al, een heel eigen smaak op het gebied van kunst hebben. Zo herinner ik me nog dat mijn tweejarige zoontje in het Stedelijk Museum Amsterdam tot wel drie keer terug wilde naar zijn favoriete kunstwerk helemaal aan het begin van de tentoonstelling. Met een vaste looproute en het verplichte eenrichtingsverkeer is dit niet mogelijk.

Heb je weleens met een dronken octopus gewandeld? Zo voelt het weleens wanneer je met je zwalkende dreumes op stap bent. Succes met het eenrichtingsverkeer in de museumzalen! Met jonge kinderen kun je lastig inschatten wanneer ze hongerig zijn of ineens (twee keer achter elkaar) behoefte aan een plaspauze hebben. En in sommige musea moet je kinderen zelfs het hele bezoek aan de hand houden. Hoe doe je dat met een peuter in de ‘nee’ of ‘wegren’ fase?

Het juiste museum kiezen
Door de nieuwe regels is het nóg belangrijker om voorbereidingen te treffen en het juiste museum te kiezen. Heb je geen auto, bezoek dan een museum bij jullie in de buurt. De overheid adviseert namelijk nog steeds om het openbaar vervoer zoveel mogelijk te vermijden. Kies een museum met een grote tuin of een speeltuin in de buurt, zodat jouw kunstfanaatjes lekker kunnen uitrazen. Is er geen horeca open in het museum? Neem dan zelf wat lekkers mee voor een gezellige picknick. Check de informatie op de websites van de musea, zodat je goed op de hoogte bent van de actuele regels.

Wil je meer weten over een museum bezoeken in coronatijd? Lees dan ons artikel 7x naar het museum tijdens de coronacrisis

Welk museum gaan jullie als eerste bezoeken? Of wacht je liever nog even door al die nieuwe regels? We zijn benieuwd naar jullie ervaringen!




Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST