Cultuur snuiven in Zeeland

Op vakantie in Zeeland? Overweeg ook eens een bezoek aan Middelburg en het Zeeuws Museum. Daar krijg je een mooi overzicht van het Zeeuwse erfgoed en verrijk je zo je verblijf in deze provincie. Dat deden wij ook, met Jasmijn (4) en Matthijs (1).


Oud en nieuw
Middelburg is een mooie stad met een rijke geschiedenis. In een deel van de oude abdij vind je het moderne museum. In 2001 is het Zeeuws Museum volledig gerenoveerd, waardoor er bijvoorbeeld een ruime lift is en een licht en fris museumcafé aan de voorkant van het gebouw. Op de kaart vind je ook lekkere boterhammetjes en limonade voor de kleinere kunstfanaatjes. Er staat zelfs een speciale balie met kleurpotloden en kleurplaten. De museumwinkel verkoopt allerlei mooie (kunst)boeken en andere souvenirs over Zeeland, met ook het nodige voor kinderen. Niet genoeg? Breng dan ook een bezoek aan De Drukkerij aan de Markt, een van de mooiste boekhandels van het land.


Speurtocht
Het Zeeuws Museum geeft een rijk beeld van de geschiedenis en de cultuur van Zeeland. Het museum telt vier verdiepingen: de eerste twee meestal voor tijdelijke tentoonstellingen, de bovenste twee bevatten de vaste tentoonstelling.Het Zeeuws Museum beheert de kunstcollectie van de Provincie Zeeland. Deze collectie omhelst ongeveer 1.150 werken van Zeeuwse kunstenaars. Bekende topstukken uit de collectie zijn bijvoorbeeld Gebed voor de maaltijd van Jan Toorop, Blauwe Boom met golvende lijnen I van Piet Mondriaan (geen Zeeuw, maar hij bracht wel veel tijd door in Zeeland.)

Voor de vaste collectie is een speurtocht gemaakt en word je met een bingo-kaart op pad gestuurd. Deze is goed te doen vanaf een jaar of 3. Sommige stukken staan er wel in tekst op, dus daar moet je als (groot)ouder even bij helpen. Aan het eind mogen ze dan ook nog een mooi steentje uitzoeken als aandenken.

Bij deze speurtocht viel het ons op hoeveel er al op ooghoogte voor de kleintjes te zien is, en dat is wel zo prettig met een (ik wil zelf lopen!)peuter en een kleuter. Bovendien hebben ze door deze speurtocht oog voor meer verschillende dingen. Een klein stoeltje bedekt met zoutkristallen zouden we anders zo voorbij zijn gelopen!

Overal schepen en zee
Zo moet er ook een bepaald schip op de enorme wandtapijten van zeeslagen uit de 16de eeuw worden gevonden. Zes momenten uit de Tachtigjarige oorlog zijn hier afgebeeld. Ieder tapijt is rijk aan details en zit barstensvol verhalen. De ruimte ontlokt een “WOW!” aan de kleinste en hij bleef maar ‘boot’ roepen en wijzen. Met de jongste doen we ook een speurtocht naar dieren: dat vindt hij nu het leukst. Jasmijn is vooral onder de indruk van een schilderij over het bezoek van de Hertog van Alva in de Tachtigjarige Oorlog, met details van straffen op de achtergrond… (niet voor de tere kinderzieltjes). De suppoost schiet gelukkig te hulp om alle waarom?’s te beantwoorden en deelt zijn kennis.

Ontspannen suppoosten
De suppoosten zijn sowieso erg vriendelijk en ontspannen. Wanneer zoonlief op een gegeven moment met zijn vingertje bijna op een wandtapijt drukt en ik vervolgens ingrijp, vindt de suppoost het duidelijk niet nodig om zich er ook nog mee te bemoeien.

Verstoppertje spelen tussen rariteiten
De bovenste verdieping is echt een feest voor kinderen. Het museum heeft daar rariteitenkabinetten (van de buitenkant grote houten kisten) met allerlei bijzondere objecten in vitrines, in kastjes en in laatjes (ook achter glas).

Elk laatje herbergt weer verrassingen en dat bleek een ware ontdekkingstocht. Al moet ik toegeven dat onze peuter het vooral heel erg leuk vindt om uit elk ‘kabinet’ te voorschijn te springen! Kiekeboe kun je hier dus ook heel goed spelen, afgewisseld met wat aandacht voor een mummie, bijzondere gewaden en sieraden en beeldjes of opgezette dieren.

Schelpen zoeken
Nog een laatste tip. Ga vooral ergens midden in je vakantie naar het Zeeuws Museum. De grote kunstwerken van schelpen op de derde verdieping dienen uitstekend als inspiratie voor eigen kunstwerken van schelpen en zand of wat je kind verder maar op het strand (of in de Zeeuwse klei) weet te vinden.

Heb jij het Zeeuws Museum weleens met jouw kids bezocht? Deel jouw ervaringen met ons!


Patricia (33) woont in Groningen samen met haar man, dochter van 4 en zoon van bijna 2. In de afgelopen tien jaar heeft ze ervaring opgedaan als docent Grieks en Latijn, waarbij ze ook zoveel mogelijk uitjes naar musea en theaters organiseerde voor haar leerlingen. Nu probeert ze de liefde voor kunst en cultuur aan de kinderen over te brengen.

COMMENTS ARE OFF THIS POST