Dick Bruna overleden

Nijntje, Betje Big, Boris, Barbara en Snuffie. Wie kent ze niet? Overal ter wereld groeien kinderen op met de verhalen van Dick Bruna. De tekenaar overleed gisteren in zijn slaap. Hij is 89 jaar geworden.

Mevrouw Pluis gaat naar het museum. ‘Wie gaat er mee’, vraagt zij. ‘Ik’, zei meneer Pluis, ‘maar hoor eens vrouw is nijntje niet te klein?’ ‘Welnee, te klein, hoe kom je daar nu bij, ik ben al groot’, zei nijn.

Beroemd konijntje
Overal ter wereld groeien kinderen op met de verhalen van Dick Bruna. Bruna tekende in totaal 124 prentenboeken, maar ook vele affiches en de omslagen voor de boekenreeks van de Zwarte Beertjes. In 1955 verscheen het eerste boek van nijntje, wereldwijd zijn er meer dan 85 miljoen boeken verkocht. Daarnaast kreeg het beroemde konijntje ook een hoofdrol in televisieseries en een musical en in 2013 kwam ‘nijntje de film’ uit. Naast nijntje was Bruna de geestelijk vader van het varken Betje Big, de beren Boris en Barbara, de hond Snuffie en het koalabeertje Ko. In 2016 ontving hij de Max Velthuijs-prijs voor zijn gehele oeuvre.

Ik zag Matisse en ik bedacht nijntje. 

Invloed
Bruna heeft een heel herkenbare stijl: nijntje en andere illustraties bestaan uit eenvoudige tekeningen met slechts enkele kleuren en dikke zwarte lijnen. In zijn werk zie je veel kenmerken van de kunststroming “De Stijl terug. Hij werd beĂŻnvloed door kunstenaars zoals Bart van der Leck, Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld, en ook door Franse schilders Fernand LĂ©ger en Henri Matisse. Toch deed hij het ook een beetje anders. Dick Bruna gebruikte bijvoorbeeld wel de kleur groen. En hij maakte de lijnen niet recht, maar rond. Bruna was heel open over het feit dat hij zich liet inspireren door grote kunstenaars. Zo bracht hij in het boek nijntje in het museum al een hommage aan zijn artistieke helden. In dit boekje bekijkt nijntje werk van Mondriaan, een installatie Ă  la Alexander Calder en ook maakte Bruna een variatie op de bladeren van Matisse. Kunstfanaatjes tipt dit boek om samen met je kids te lezen voordat je naar een museum gaat. Het is dĂ© perfecte voorbereiding. 

Een groot kunstenaar waar vele generaties in Nederland, en ver daarbuiten, mee zijn opgegroeid. Ouders die er vroeger uit werden voorgelezen, lezen er nu hun kinderen uit voor. En zij zullen nijntje op hun beurt doorgeven aan hĂșn kinderen. 

Groot kunstenaar
In 1977 wordt Dick Bruna voor het eerst in een museum gepresenteerd als kunstenaar. Na een van de eerste tentoonstellingen over zijn werk, vraagt Bruna aan de juffrouw van het restaurant hoe de tentoonstelling heeft gelopen. ‘Mijnheer,’ zegt ze, ‘er is hier nog nooit zoveel ranja verkocht!” In 2015 is de tentoonstelling Dick Bruna. Kunstenaar in het Rijksmuseum te zien.

Het werk van Bruna leeft voort in het Centraal Museum en het tegenover gelegen nijntje museum. Marco Grob, zakelijk directeur van beide musea noemt het overlijden van Dick Bruna een groot verlies voor de Nederlandse vormgeving. “Niet alleen is zijn werk een inspiratiebron voor andere kunstenaars, ook is hij ongekend populair bij onze bezoekers. De collectie van Bruna die het Centraal Museum in bruikleen heeft is dan ook van grote waarde voor het museum. Ik kan gerust stellen dat Dick Bruna tot de belangrijkste kunstenaars uit onze collectie behoort, samen met Gerrit Rietveld waar hij vroeger nog zo tegen opkeek. Het Centraal Museum is er trots op dat het jong en oud kennis kan laten maken met zijn werk. Deze erfenis is universeel en blijvend.”

Minister Bussemaker van Cultuur noemt Dick Bruna “een groot kunstenaar waar vele generaties in Nederland, en ver daarbuiten, mee zijn opgegroeid. Nijntje in de Speeltuin, nijntje op School, nijntje in het Museum, wie kent ze niet? Zijn werk is tijdloos in zijn eenvoud, waardoor iedereen zich er wel in herkent. Ouders die er vroeger uit werden voorgelezen, lezen er nu hun kinderen uit voor. En zij zullen nijntje op hun beurt doorgeven aan hĂșn kinderen. Daar ben ik van overtuigd.”

In de tentoonstelling Atelier Dick Bruna ligt een condoleanceboek klaar, waar iedereen in mag tekenen. Het Centraal Museum is tot en met vrijdag 24 februari 2017 gratis toegankelijk. Het museum is elke dag open van 11.00 tot 17.00 uur, behalve op maandag. Op meerdere plaatsen in Utrecht, zoals bij het nijntje museum en het beeld van nijntje op het Nijntje Pleintje, zijn bloemen neergelegd ter nagedachtenis aan de geestelijk vader van het konijntje.

Bronnen:
NOS
NRC


COMMENTS ARE OFF THIS POST