Een Calder feestje in de Kunsthal

Een feestje! Zo kun je ‘Calder Now’ in de Kunsthal wel omschrijven. Ik bezocht de tentoonstelling samen met twee vriendinnen en hun kids Tijn (8), Rosie (4) en natuurlijk mijn eigen kunstfanaatje Max (7). Lees je mee?

Alexander Calder
Voorafgaand aan het bezoek praten we met de kinderen over Alexander Calder. Hij was de eerste die zijn sculpturen ophing in plaats van neerzette. Zijn wereldberoemde ‘mobiles’ (zeg: moobieles) lijken te zweven in de lucht. Het zijn wonderlijke installaties die de zwaartekracht tarten en alle zintuigen aanspreken. Er is ook werk van andere kunstenaars te zien. Die vonden de kunst van Calder zo bijzonder dat ze ook zoiets gingen maken.

Even ruiken
Snif… wat ruiken we hier? De organische vormen van Ernesto Neto zijn gevuld met kruidnagel, kurkuma en komijn. Welke geur is jouw favoriet? Volgens Max lijken de grote zuilen tussen de vloer en het plafond op dierenpoten.
In de volgende ruimte zien ze een andersoortige mobile van Olafur Eliasson, die licht reflecteert op de omringende muren. Hier moet even gedanst en op de grond gelegen worden!


Tijn: ‘ik wil nu naar die grote frikandel!’ Dit blijkt ‘The Lost Compass’ te zijn, een grote bruine staaf, gemaakt door dezelfde kunstenaarIn de installatie van Sara Sze ontdekken we allerlei spullen: papier, pennen, lijm, een plantje en een koffiebeker. Waarom zouden die hier zijn achtergelaten?

Dansende linten
Gebiologeerd kijken de kinderen naar een 3-D tekening op de muur waarbij de stroken tape door een ventilator tot leven komen. Het werk ‘Flaming Tape’ van de Litouwse kunstenaar Žilvinas Kempinas is geen moment hetzelfde Het lijken wel dansende figuren!


Lawaai
Bij de mobiles van Calder staan we stil, knijpen onze ogen een paar seconden dicht en kijken weer. Wat is er veranderd? Hier hebben de kids geen geduld meer voor zodra ze een oorverdovend lawaai horen. Het blijkt een parachute, gemaakt door Carsten Nicolai, die elke twintig minuten wordt opgeblazen (sorry spoiler-alert!). Het witte hemd waarvan de mouw aan een ballon hangt, is ook interessant. Je blijft kijken, zal de ballon uiteindelijk het hemd van de grond tillen? 


De hangende sculpturen Gate 2, 3 en 4 zijn gemaakt van oude oude metalen poorten en hekken die verwrongen zijn tot abstracte vormen. ‘Kapotte auto’s!’Welke titel zou jij dit kunstwerk geven? Rosie (3): Een muizenglijbaan!

Prentenboek
Dankzij het prentenboek van Sieb Posthuma is Alexander geen onbekende voor mijn zoontje, al sinds dat hij twee jaar geniet hij van het verhaal over deze bijzondere man die alles wat hij in zijn hoofd zag, kon maken met een ijzerdraad. Het boek is echt een aanrader, koop ‘m in de winkel van de Kunsthal!

Zelf aan de slag
De Kijk & Doetocht (6+) staat vol prikkelende vragen en opdrachten zoals Welke vormen zie je om je heen? Kan een kunstwerk bewegen? En kun je een kunstwerk ook horen of ruiken? In het Kunsthal Lab kunnen kids zelf aan de slag: het creëren van een kettingreactie te creëren met de verschillende materialen.  

Wij zeggen: gaan! De tentoonstelling is nog tot en met 29 mei te zien.

Praktisch
Kunsthal Rotterdam
Museumpark/ Westzeedijk 341
Geopend van dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur.

Ben jij al bij Calder Now geweest? Laat ons weten wat jij ervan vond!

Benieuwd naar andere ervaringen over Kunsthal Rotterdam? Lees Kinetische Kunst in de Kunsthal, Hyperrealisme Sculptuur of een Aaibaar beeldverslag vol katten.


COMMENTS ARE OFF THIS POST