READING

Een hyperrealistisch gezinsuitje naar de Kunsthal

Een hyperrealistisch gezinsuitje naar de Kunsthal

Een dagje uit naar het museum met het hele gezin, dat is voor ons een nieuwe ervaring.  Het weekend staat voor de deur. Onze agenda is nog leeg, dus ik opper om samen naar de Kunsthal te gaan. Vanuit Museumnacht-bezoekers in onze omgeving hoorde ik namelijk veel positieve geluiden over de tentoonstelling Hyperrealisme. 50 jaar schilderkunst. Een mooie aanleiding om hier eens een kijkje te gaan nemen met onze peuter en dreumes. Ik ben erg benieuwd hoe ze het gaan vinden!

Met de zon op onze gezichten in de auto en nog een klein slaapje van de kleinste komen we aan in het Museumpark. Op zich al een feest om hier te zijn met dit heerlijke weer. Het park valt dan ook in smaak bij zoonlief Mats (3). Een fontein, een brug, dieren, planten… alles wordt benoemd. En wat een mooie gebouwen die musea, en vooral ook groot! Nou daar wil hij wel naar binnen. Alleen valt dan zijn oog op een enorm skelet bij het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. ‘Gaan we daarnaartoe?’ Helaas papa en mama hebben vandaag andere plannen. Een volgende keer! Eenmaal binnen in de Kunsthal vergeet Mats het skelet. Hij is verrast door alles wat hij ziet: een winkel, bewakers en de garderobe. Spannend en leuk! Hij stapte kordaat het museum in op zoek naar hal 2 voor de tentoonstelling.

Handen op de rug
Rustig lopen is er niet meer bij. Mats rent de hal in. En wat mij opvalt, hij doet direct z’n handen op zijn rug. Volgens hem moet dat in een museum. Grappig dat hij dit doet, want noch ik, noch mijn vriend hebben hem hierop gewezen. Blijkbaar heeft hij dit ergens anders gezien of gehoord. Ook hier benoemt hij weer alles wat hij ziet: een paard, auto’s, een kermis!

Hyperrealistisch dat is de tentoonstelling zeker. De thema’s spreken beide kinderen aan. Bij het prachtige Gebakken Ei van de Nederlandse schilder Tjalf Sparnaay zegt Bente (1) dolenthousiast ‘hmmmmm’, zoals ze wel vaker zegt als ze iets ziet waar ze trek in heeft. Niet alleen wij, maar ook medebezoekers moeten erg lachen om de reactie van haar. Het ziet er ook allemaal erg lekker uit. Mats blijft dan ook niet voor niets wat langer staan voor een schilderij vol snoep van Robert Bernardi Confini Segreti.

Kunst in het digitale tijdperk 
Na deze hal wordt het volgens Mats nu wel echt tijd om naar dat skelet te gaan.  Gelukkig is er in de Kunsthal nog meer te bekijken zoals HUMAN / DIGITAL: a symbiotic love affair, een tentoonstelling over hedendaagse kunstenaars die internet en digitale technieken als inspiratie gebruiken. Met de lift naar beneden komen we in een heel donkere hal terecht, spannend en het maakt direct nieuwsgierig: wat is daar allemaal te zien?

Bente wil direct haar wandelwagen uit om rond te stappen. Want al die beelden, kleuren en geluiden dat spreekt onze kinderen aan. Er wordt lang gekeken bij een werk van de Amerikaanse kunstenaar Tabor Robak A, waarbij meerdere beeldschermen een object vormen. Een wat oudere bezoeker naast ons geniet met volle teugen van de reacties van de kinderen. De heldere kleuren en de wisselende beelden maakt dat ze 5 a 6 minuten bij dit werk blijven hangen. Tof om te zien dat deze wat nieuwe kunstvorm dus duidelijk echt de nieuwe generatie aanspreekt. Ik ben zelf ook erg benieuwd naar de ontwikkelingen hier verder in.

Vrije dansexpressie
Nóg een succesnummer bij deze tentoonstelling is een werk waarbij alleen een kruis te zien is. En waar het beeld steeds van kleur veranderd en abstractere muziek wordt gespeeld . Een uitnodiging voor een heuse dansvoorstelling van Mats. ‘Dames en heren jongens en meisjes hier is Mats’ en daar gaat hij in de vrije dansexpressie. We gaan duidelijk meer naar theater dan naar musea, maar het is prachtig om te zien dat dit soort kunst dat dus oproept in een kind!

Ons eerste gezinsuitje naar een museum is meer dan succesvol. We sluiten het af met zelf tekenen en schilderen in het Reality Lab, de educatieve ruimte van de Kunsthal. En daarna taart en koffie in het restaurant. De kaart is niet heel kindvriendelijk, maar goed genoeg voor een ochtend bezoek. ‘Mama, gaan we nu naar het skelet?’ Binnenkort dus op naar het Natuurhistorisch Museum Rotterdam!

De tentoonstelling ‘Hyperrealisme. 50 jaar schilderkunst’ is nog t/m 4 juni te zien.
‘HUMAN / DIGITAL: a symbiotic love affair’ loopt nog t/m 2 april 2017.

Wat zijn jullie ervaringen in de Kunsthal met jonge kinderen? Deel het met ons hieronder in een reactie!


Vivian (37) woont in Delft samen met haar vriend en twee kinderen Mats (3) en Bente (1). Ze viert graag het leven door de dingen te blijven doen naast het moederschap en het werk die haar blij maken. De pijlers daarbij zijn uren kletsen met haar vriendinnen, het stylen van haar huis en shoppen (met name voor de kids!) Ze werkt in de kunst & cultuursector als stage coördinator.

COMMENTS ARE OFF THIS POST