Een topdag in het Drents Museum

Op vakantie in Drenthe en een voorspelling voor veel regen. Dat, én een gezonde dosis nieuwsgierigheid, brengt ons naar het Drents Museum in Assen. Een avontuurlijk museum waar we kennismaken met bijzondere voorwerpen uit alle windstreken. 

Groot konijn
Bij binnenkomst valt de prachtige entree op. Mooi strak met indrukwekkende trappen die leiden naar een lichte, moderne museumwinkel die we voor een later tijdstip bewaren. Wel kijken we alvast bij het grote konijn dat gemaakt is door Tom Claassen (1964), die bekendstaat om zijn humoristische beelden van dieren. Een grote hit bij onze kinderen Mees (4) en Eline (3). Daarna bezoeken we als eerste de grote zaal waar wisselende tentoonstellingen te zien zijn. 

Handjes op de rug en een klein discodansje bij the Great Liao 
Deze archeologische tentoonstelling is gewijd aan prinses Chen die ongeveer 1000 jaar geleden leefde in de Noord-Chinese provincie Binnen-Mongolië. Deze tentoonstelling is er één voor ‘handjes op de rug’ dus het kan de interesse van mijn peuter en kleuter niet heel lang vasthouden. Wel vindt mijn oudste de film achterin de zaal heel interessant.

We bekijken het gouden dodenmasker van prinses Chen (ze werd niet ouder dan 17) dat uiteraard tot de verbeelding spreekt. Ook is de graftombe nagebouwd, een spannende ervaring om naar binnen te lopen. Een deel is voorzien van blacklight, dus vergelijken we dit met een disco en doen we kort een dansje. Wij als ouders vinden het heel  jammer dat de kinderen niet heel lang geboeid zijn, want een mooie tentoonstelling is het zeker wel. 

Mummies en een verrekijker 
Via een prachtige wenteltrap gaan we naar boven om de rest van het museum te verkennen. We bekijken mummies (spannend!), een mammoet, opgegraven gebruiksvoorwerpen en zien middels oude tekeningen en filmpjes hoe vroeger grote stenen verplaatst werden. Mees en Eline verbazen zich keer op keer. Wel zouden ze in deze zalen iets meer willen ‘doen’. Één keer kunnen ze door een soort verrekijker kijken en dat wordt meteen gezien als dé attractie van deze ruimten. 

Fantaseren bij het grootste Poppenhuis van Nederland 
Opeens staan we voor een enorm poppenhuis. We zien het leven in het 18de eeuwse Drenthe – de kids kijken hun ogen uit! Een tijd waarin pruiken in de mode waren, er nog geen elektriciteit was en communicatie via postduiven ging.

“Zullen we doen alsof we zelf heel klein zijn en door het poppenhuis kunnen wandelen?”, vraag ik. We bekijken rustig alle kamers en de kinderen vinden het súper! Onze jongste vindt het heel interessant dat er eten op de borden ligt dat niet echt is. De oudste is gefascineerd door het haardvuur (ook niet echt). We beluisteren klassieke muziek in de muziekkamer, bekijken hoe klein de bedden vroeger waren en als ik omkijk probeert onze dochter het kaarsje uit te blazen in de slaapkamer. 

Het Poppenhuis bevindt zich in het Ontvangershuis van het Drents Museum (Brink 1, Assen) en is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 – 17.00 uur. Vanwege het monumentale karakter van het gebouw is het Poppenhuis helaas beperkt toegankelijk voor buggy’s. 

Jan Sluijters
De expositie Jan Sluijters (1881-1957) – Werk op papier valt ook goed in de smaak bij onze kunstfanaatjes. Hier zijn stillevens, landschappen, kinderportretjes en vrouwenportretten te zien. Vanwege de kwetsbaarheid van het materiaal is het uniek dat deze werken nu tijdelijk uit het depot zijn gehaald.


Te klein om te giebelen 
Bij de tentoonstelling van Jans Muskee ben ik blij dat ik geen pubers mee heb. Muskee (1961) laat met zijn levensgrote tekeningen een wereld zien die normaal achter gesloten deuren plaatsvindt. Onze kunstfanaatjes stellen nog geen vragen bij ‘al dat bloot’, maar een echte kindertentoonstelling is het niet. Wel levert het vele grappige scenario’s (en foto’s) op en krijgen we van een meneer zelfs het mooie commentaar: ‘van het hele museum geniet ik het meest van jullie kinderen!’. En dat is zeker niet omdat het museum niet leuk is, maar je ziet dat de kinderen het tussen alle kunst gewoon super naar hun zin hebben. Het was een topdag!


Kinderen boven de 8? 
Naast de bovenstaande tentoonstellingen wil ik ook graag de kindertentoonstelling Codename: Energy nog even noemen. Deze opstelling is voor kinderen van 8 tot 14 jaar en leert hen op een speelse manier hoe energie werkt. Leuk en leerzaam tegelijk. Onze kids waren hier dus nog wat klein voor, maar ook zij kunnen even heerlijk vrij rondlopen zonder dat er niet gegild of gerend mag worden. 

Tijd voor een hapje! 
Er is een leuk restaurant bij het museum waar we heerlijk eten. Er is een heus kindermenu, maar omdat onze zoon daar niet dol op is, wordt er speciaal voor hem een eitje bij de frietjes geserveerd. Ook staat ranja niet op de kaart, maar dit werd zonder mopperen achter de toonbank vandaan getoverd. 

Nazorg na de tentoonstelling van Jan Muskee in de museumwinkel 😉

Informatie Drents Museum
Het Drents Museum, geopend in 1854, is een van de oudste musea van Nederland en hét museum voor Archeologie, Hedendaags Realisme en Kunst 1885-1935. Het beroemde meisje van Yde ligt hier, evenals de 6e-eeuwse muntschat die in het voorjaar van 2014 in Drenthe is gevonden. En wat dacht je van de oudste boot ter wereld en de uitgebreide collectie kunst en kunstnijverheid? Kortom: dit museum is een bezoekje waard! 

Drents Museum
Brink 1
9401HS ASSEN
0592-377 773

Tickets
Volwassenen betalen € 13,00. Kinderen t/m 17 jaar en Museumkaarthouders hebben gratis entree in het museum. 

Educatieve activiteiten 
Voor kinderen zijn er de Familieroutes met kijk-, spel, doe- en denkopdrachten voor jong en oud (6+). Drie keer per jaar zet het museum de deuren open speciaal voor gezinnen tijdens de Familiezondagen. Het Drents Museum maakt ook kinderboeken, deze kun je kopen in de museumwinkel of online bestellen. 

Heb jij het Drents Museum weleens met jonge kinderen bezocht? Deel jouw ervaringen met ons in een reactie hieronder!

 

 


Nienke werkt in het Erasmus MC op de afdeling Keel- Neus en Oorheelkunde en heeft een passie voor fotografie en reizen (dichtbij of ver weg). Ze woont samen met de vader van haar kinderen Mees (4) en Eline (3) in Rotterdam en probeert zoveel mogelijk leuke dingen te ondernemen. Motto: collect memories, not things. Volgen? www.instagram.com/traveling_with_our_kids

COMMENTS ARE OFF THIS POST