READING

Eerste Baby Museum Tour Nederland groot succes!

Eerste Baby Museum Tour Nederland groot succes!

Kunstfanaatjes laat baby’s kennismaken met het werk van Piet Mondriaan.

In het buitenland wordt er jaren al flink mee geëxperimenteerd: babytours in de kunstmusea. In Nederland is er in de musea nog geen aanbod voor kinderen onder de drie jaar oud. Tot nu: vandaag organiseerde Kunstfanaatjes de eerste Nederlandse babytour in het Gemeentemuseum Den Haag. Een primeur. En wat blijkt:
baby’s zijn dol op het kleurrijke werk van Piet Mondriaan!

De animo voor de allereerste Baby Museum Tour was groot. We ontvingen meer dan 400 aanmeldingen! En vandaag was het zo ver: acht baby’s tussen de vier maanden en anderhalf jaar oud mochten mee op avontuur samen met hun ouders door de tentoonstelling ‘De Ontdekking van Mondriaan’ in het Gemeentemuseum Den Haag.

Met de allerkleinsten naar het museum
Een kunstmuseum bezoeken met een baby? Voor sommige mensen is dit toch even wennen. Baby’s kunnen vanaf 4 maanden oud vormen en kleuren onderscheiden. Het bestuderen van interessante vormen, lijnen en kleuren bevorderd de neurologische verbindingen in de hersenen en leidt bij jonge kinderen al tot een groot observatievermogen. En daarnaast is het ook heel leuk om samen met je kleintje een museum te bezoeken.

Via hun lichaamstaal kun je erachter komen wat de voorkeur van baby’s is: ze fixeren op een detail, glimlachen of proberen een beeld of object aan te raken. In de Verenigde Staten, Engeland en Duitsland zijn er al heel wat musea die programma’s voor de allerkleinsten en hun ouders aanbieden. Ook in België wordt er sinds vorig jaar al flink mee geëxperimenteerd. In Nederland blijft de doelgroep kinderen van 0-4 jaar onderbelicht. Daar liggen dus kansen, omdat het voor veel gezinnen met jonge kinderen nog niet vanzelfsprekend is om tijdens een ‘dagje uit’ te kiezen voor een kunstmuseum.

Boogie Woogie, Baby!
Boogie Woogie, Baby! is een interactieve rondleiding ontwikkeld door Stichting Kunstfanaatjes. Een tour vol liedjes, beweging, spel en muziek door de wonderlijke wereld van Piet Mondriaan. Van zijn felgekleurde molens, appelbomen en kleurvakken in rood, geel en blauw tot zijn laatste meesterwerk: de wereldberoemde Victory Boogie Woogie.

Baby’s Boaz, Louise, Jasmijn, Lennon, Bodhi, Evi, David, Asya en Femke keken vanochtend de ogen uit: ze waren geboeid door de kunstwerken, ze kraaiden van plezier en er werd enthousiast gezwaaid. Vooral Mondriaans laatste meesterwerk de Victory Boogie Woogie en het mini-concert van klassiek celliste Lidy Blijdorp werden gewaardeerd door de kleintjes. Na de tour dronken we nog een kopje koffie en thee met elkaar in de speciaal ingerichte Babyhoek in het museumrestaurant.

Bekijk hieronder de video:


Heb jij weleens een kunstmuseum met je baby bezocht? Deel jouw ervaringen met ons in een reactie hieronder!

Film: Maarten J. Boer (Minimal Video)
Fotografie: Bram Vreugdenhil 
Met dank aan: Gemeentemuseum Den HaagIk neem je mee (Draagdoekconsulent), Beach Kids kinderopvangSpeelgroep Kinderspel, De Kleine Keuken en Ella’s Kitchen. 


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST