READING

Familiedag in het Stedelijk: voor één dag de werel...

Familiedag in het Stedelijk: voor één dag de wereld op zijn kop

Een museum is van iedereen wanneer niemand het idee heeft dat hij zich op een bepaalde manier moet gedragen. Het is een plek waar je hardop kan lachen, zonder je ervoor te schamen. Een plek waar je even naar binnen kan gaan om warm te worden. Een plek waar kinderen door de gangen kunnen rennen. Musea moeten een plek zijn waar iedereen zich welkom voelt, bepleit conservator in opleiding Roxy Jongewaard (1994) in haar betoog voor openbare én gratis toegankelijke musea. (Red Pers, 13 januari 2017)

Het Stedelijk Museum Amsterdam kwam afgelopen zondag dicht in de buurt van dit ideaalbeeld: het krioelde er van de lachende, rennende kinderen én families hadden vandaag gratis toegang. Bovendien werden de gangen van het museum bevolkt door allerlei flamboyante dames, die zó van de straat leken geplukt. Je kon ouderwets plaatjes met ze draaien, een tarotkaart laten leggen, gedichten lezen of gewoon gezellig een praatje maken.


Niet voor niets natuurlijk: deze familiedag stond in het teken van de overzichtstentoonstelling van Ed van der Elsken ‘De verliefde camera’. Als straatfotograaf ging hij in steden als Parijs, Amsterdam, Hong Kong en Tokio op zoek naar bijzondere types. Hij hield van échte mensen en maakte pure portretten, voordat wij allemaal massaal het dagelijks leven gingen vastleggen met onze smartphones.

In de centrale hal van het museum waren kapsters aanwezig, een rek vol (verkleed-)kleren uit de jaren 50 en een photobooth. En zo liepen er in de loop van de ochtend heel veel kinderen (én ouders) in Ed van der Elsken stijl rond met vetkuif of suikerspinkapsel. Voor oudere kinderen was er in het auditorium een workshop Lightpainting met PIPS:lab. En buiten een workshop straatfotografie onder leiding van Manique Hendriks.

Boaz (3) leek geen workshop nodig te hebben: hij fotografeerde er lekker op los en maakte foto’s van alles wat hij mooi vond. Wel knutselde hij met papa een camera obscura (een verrekijker waarmee je de wereld op zijn kop ziet) bij kunstenares Floortje Zonneveld.

Om het kwartier waren er familierondleidingen op de bovenverdieping. Gezinnen konden met een gids op zoek naar het verhaal achter de foto’s van Van der Elsken. Wij kozen voor de speciale peuterrondleiding en gingen creatief aan de slag bij drie kunstwerken uit de vaste collectie.

Toen wij rond 13:00 eindelijk in de Limonadebar waren beland, werd er omgeroepen dat het ochtendprogramma was afgelopen. Op een zonovergoten Museumplein speelde Boaz verder met zijn mede-kunstfanaatjes en probeerden ze hun zelfgemaakte camera obscura uit.

Heb jij weleens een Familiedag in het Stedelijk Museum bezocht? Deel jouw ervaringen met ons hieronder!


Danielle (42) is de moeder van de driejarige Boaz. Opgeleid als leerkracht basisonderwijs en werkzaam als remedial teacher bij een schoolbegeleidingsdienst. Danielle is altijd op zoek naar bijzondere activiteiten voor jonge kinderen op het gebied van cultuur en natuur. Ze is de auteur van het boek ‘Babyspel’ (maart 2016, Uitgeverij SNOR) met 59 originele spellen voor baby's van 0-2 jaar.

COMMENTS ARE OFF THIS POST