Fan van Villa Zebra

Het is niet ons eerste bezoek aan Villa Zebra – misschien kun je zelfs wel zeggen dat we een beetje fan zijn – maar nooit eerder gingen we als ’testers’ voor Kunstfanaatjes een kijkje nemen.

Villa Zebra is een museum en kunst¬≠laboratorium speciaal voor kinderen. Er zijn twee tentoonstellingen: voor kinderen van 3-6 jaar en voor oudere kids van 7 tot 12 jaar. Omdat we natuurlijk niet als gew√≥ne bezoekers kwamen maar als ‚Äėtesters‚Äô voor Kunstfanaatjes vragen we (moeder Nienke met Mees van 5 en Eline van 3) of we naast ZELF! ook de tentoonstelling DIEP IN HET BOS mogen bezoeken. Deze tentoonstelling is voor kinderen van 7 tot en met 12 jaar en neemt je mee naar een diep bos vol fantasie.

Voordat we naar boven gaan hangen we onze jassen op de kapstok, de tassen kunnen in een van de kleurrijke, gratis kluisjes. En we zijn overduidelijk in een kindermuseum, want de toiletten zijn heel kindvriendelijk: er staat een krukje klaar zodat ook de allerkleinsten hun handjes kunnen wassen. Dan krijgen we een zaklamp mee en komen na het beklimmen van de trap aan bij de vuurplaats. Spannend!

Plattegrond
Een zeer vriendelijke medewerker, inclusief rugzak, wandelt met ons mee het avontuur in. Hij praat op het juiste niveau met de kinderen, stelt leuke vragen en zorgt dat de fantasie van de kinderen op volle toeren gaat draaien. We krijgen een plattegrond en een kaart met uitleg over de werken die we tegenkomen. Ook staan er vragen bij zodat je in gesprek kunt gaan met de kinderen over de werken die je tegenkomt.

Avontuur
Via drie verschillende routes kom je steeds dieper in het bos. Speurneuzen gaan als detective op zoek naar verdachte zaken, natuurliefhebbers onderzoeken planten en dieren en dromers verdwalen in een sprookje. Overal horen we vreemde geluiden en de kinderen wandelen over bruggetjes en fantaseren de mooiste verhalen bij elkaar. We dwalen langs de verschillende werken en ontdekken mooie, enge en spannende kunst.

De vragen zijn voor de kinderen nog wat abstract maar dat is te verwachten want de aanbevolen leeftijd ligt dus ook fors hoger dan de leeftijd van mijn kinderen. Na het bezoeken van deze tentoonstelling, valt er nog van alles te knutselen maar dat slaan we over, we hebben nog zóveel te zien en te doen!

ZELF!
We vervolgen ons bezoek naar de tentoonstelling ZELF! Voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar. Wij zijn hier al veel vaker geweest en het is altijd weer een feest. Peuters en kleuters leren het meest door zelf te doen en te ontdekken. En dat kan hier volop met de vijf kunstinstallaties waarmee gespeeld mag worden. Ze zijn ontwikkeld in samenwerking met heuse kunstenaars zodat kinderen al jong in aanraking kunnen komen met kunst. Je kan (als je je fantasie gebruikt) rijden in een auto, wonen in een caravan of experimenteren in een laboratorium.


Favoriet
Onze favoriet is waarschijnlijk wel ‘Circus Gibra’ van Studio Maki. Je kan hier een heus circus naspelen, inclusief verkleedkleding, een show-spiegel bij de artiesteningang en applaus dat klinkt na het drukken op de knop.

De felle kleuren nodigen uit tot fantasievol spel en de kinderen kunnen hun outfits bewonderen in de mooi verlichte spiegel. Uiteraard is er ook een plek om daadwerkelijk op te treden.

Ook ‚ÄėHet eiland‚Äô is voor mijn dochter een favoriet. Ze vaart met een bootje over de zee, neemt daarbij vele knuffels mee, en komt aan op een prachtig eiland. Op de wanden staan namelijk grote kunstwerken vol jungle en als je goed kijkt, zie je boomhutjes, dieren en allerlei prachtige kleuren. We voelen ons op vakantie op een tropische bestemming!

We spelen met de tangramelementen en maken de dieren die op de muren staan compleet. De vlaggetjes met de Tangramkat willen we ook wel thuis! De installatie is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Maranke Rinck & Martijn van der Linden van Uitgeverij Lemniscaat.

Zelf maken
Naast de vijf kunstinstallaties is er nog veel meer te beleven. Favorieten van mijn zoon zijn de zandtafel met kinetisch zand en de legotafel waar je kan bouwen met witte lego. Vaak valt er ook wat te knutselen, we slaan dit deze keer over maar een andere keer maakten de kinderen (onder andere) een schatkaart met een heuse schat. Alle opdrachten zijn goed doordacht en verassend.


Poppenhuis
Nieuw voor ons is het grote poppenhuis. Mijn dochter vindt dit geweldig! Er is van alles te ontdekken in de verschillende kamers. Jammer dat er bordjes hangen dat je er niet ín mag en dat ouders dit dan toch toestaan.

Honger?
Er is geen enkele reden om bij Villa Zebra niet even wat te eten. De keuze is voldoende (lekkere poffertjes of tosti’s gaan er hier goed in!) en zeer vriendelijk geprijsd.¬†Er kijkt echter ook niemand raar op als je een liga uit je tas haalt. Voor ouders liggen er blaadjes om te lezen en er zijn lange banken en tafels om aan plaats te nemen. Ik las er ooit een hele zaterdagkrant uit terwijl mijn kinderen hoge torens bouwden met Lego en Magna-tiles.

Villa Zebra ligt op de Kop van Zuid, direct aan de Maas en door de grote ramen kijken we tijdens het eten heerlijk uit over de skyline van Rotterdam. Als je geluk hebt, zie je ook nog enkele cruiseschepen voorbij komen.


Gaan!
Dit kindermuseum is meer dan een museum. Het is √©√©n grote speeltuin voor kinderen en deze speeltuin laat kinderen kennis maken met prachtige kunst die je kan voelen, zien, horen en meer. Wat hierbij heel belangrijk is, is de begeleiding. En dat is hier ongekend goed. De mensen die hier werken zijn oprecht ge√Įnteresseerd, weten hoe ze kinderen van verschillende leeftijden kunnen interesseren voor kunst en hebben een grenzeloos geduld. Petje af.

7 x handig om te weten:
#1. Villa Zebra is niet elke dag geopend. Alleen op woensdag, vrijdag en in het weekend van 12:00 ‚Äď 17:00 uur. In de schoolvakanties is het kindermuseum ook open op dinsdag en donderdag.
#2. De Museumkaart is hier niet geldig. Toegangsprijs kinderen en volwassenen ‚ā¨ 7,00¬†(incl. workshop voor kinderen. Kleine kunstfanaten tot 3 jaar en Rotterdampas gratis.
#3. Vanaf Wilhelminaplein is het 5 minuten lopen naar Villa Zebra. Je kunt (betaald) parkeren op het terrein aan de voorzijde van Villa Zebra of (gratis) parkeren aan de overzijde van de Koningshaven op het Noordereiland. 
#4. De tentoonstelling DIEP IN HET BOS is te zien tot 4 maart 2018.
#5. Iedere maand is er een Voorleesmiddag en een Klooimiddag. Op de voorleesmiddag wordt steeds een bijzonder prentenboek op een beeldende manier tot leven gebracht met een creatieve opdracht. Iedere keer is er een andere invulling. 
#6. In Villa Zebra kun je een creatief kinderfeestje voor jouw kunstfanaatje organiseren. Voor kinderen tot 6 jaar kun je kiezen uit twee programma’s: Circus Party of Party Eiland.¬†
#7. Vergeet de kleine museumwinkel niet! Boordenvol creatieve, leuke cadeautjes voor kinderen. 

Heb jij Villa Zebra weleens met jouw kids bezocht? We zijn benieuwd naar jullie ervaringen!


Nienke werkt in het Erasmus MC op de afdeling Keel- Neus en Oorheelkunde en heeft een passie voor fotografie en reizen (dichtbij of ver weg). Ze woont samen met de vader van haar kinderen Mees (4) en Eline (3) in Rotterdam en probeert zoveel mogelijk leuke dingen te ondernemen. Motto: collect memories, not things. Volgen? www.instagram.com/traveling_with_our_kids

COMMENTS ARE OFF THIS POST