READING

8 tips voor kunstfanaatjes tijdens Festival De Bet...

8 tips voor kunstfanaatjes tijdens Festival De Betovering

Tijdens de herfstvakantie barst het feest weer los in Den Haag met Festival De Betovering. Kinderen van 2 t/m 12 jaar kunnen tien dagen lang genieten van een uitdagend programma vol toneel, dans, muziek, beeldende kunst, films, workshops en nog veel meer. 

De nadruk van het Festival De Betovering ligt op de podiumkunsten. Er zijn ruim 500 nationale en internationale voorstellingen geprogrammeerd in grote zalen, wijktheaters, musea, bibliotheken en op straat. Behalve kijken naar voorstellingen en acts kunnen kids zichzelf uitdagen bij een van de vele Betovering workshops in onder andere het Gemeentemuseum Den Haag, het Mauritshuis, Panorama Mesdag, het Nederlands Dans Theater, Het Koorenhuis, Theaterschool Rabarber, het Filmatelier en zoveel meer. 

Museumactiviteiten tijdens het festival
We zien dat het theateraanbod tijdens het festival start bij de leeftijd van 1 jaar. De organisatie wil graag een bijdrage leveren aan de ontwikkeling¬†van een zo breed mogelijk samengestelde groep kinderen door hen buiten school, in hun vrije tijd, actief, receptief en reflectief kennis te laten maken met kunst. Volgens De Betovering: “De periode tussen 2,5 en 12 jaar is de leeftijd waarop de culturele basis van kinderen moet worden gelegd. De tijd om te zaaien is dus beperkt. Het festival vindt jaarlijks plaats in de herfstvakantie. In de dynamiek van jonge gezinnen is dit een rustpunt in het jaar.”

Wij van Kunstfanaatjes vinden natuurlijk dat die zaaitijd al start vanaf de babytijd. Daarom is het jammer dat de museumworkshops tijdens het festival zich enkel richten op een oudere doelgroep: kinderen vanaf 4 jaar of ouder. Een gemiste kans, er is voor baby’s en peuters zoveel leuks te verzinnen in het museum naast het uitdagende theaterprogramma!¬†

Acht activiteiten voor enthousiaste kunstfanaatjes:

#1. Installatie De Kudde – Die Herde der Maschinenwesen (3-12 jaar)
18 t/m 21 oktober buiten op verschillende locaties 
Stampend, smakkend, stomend. Tandwielen draaien, ketting kletteren, metalen ogen glanzen. Herders proberen de kudde van mechanische wezens op koers te houden. Tot leven gekomen door gerecyclede fietsen zijn deze wezens de visualisatie van technische vooruitgang, maar heeft deze vooruitgang ook daadwerkelijk zin? 

#2. Wie is jouw held? (4+)
17 t/m19 oktober Museum Beelden aan Zee
Kom in de herfstvakantie naar museum Beelden aan Zee om de bijzondere beelden van Tirzo Martha te bekijken. Ge√Įnspireerd door deze kunstenaar uit Curacao bedenk je wie jouw held is en die zet je dan vervolgens letterlijk op een voetstuk! Je maakt in het museum je eigen heldenstandbeeld.¬†

#3. Ik ben Mondriaan (4+)
17 t/m 20 oktober in Gemeentemuseum Den Haag
Ken jij Piet Mondriaan al? Hij was een wereldberoemde kunstenaar. Het Gemeentemuseum heeft bijna 300 kunstwerken van hem! Op de tentoonstelling gaan we op zoek naar de schilderijen die hij in zijn atelier maakte. Welke kleuren gebruikte hij? Welke vormen zie je? Daarna gaan we naar het museumatelier om het zelf te proberen. Kan jij al knippen en plakken? En rechte lijnen maken met tape? Ge√Įnspireerd door Piet Mondriaan maak je je mooiste compositie!

#4. Ontwerp jouw huis in stijl (6+)
17, 19 en 20 oktober in Gemeentemuseum Den Haag
Tijdens deze workshop laat je je inspireren door de architectuur van De Stijl. Zie jij de overeenkomsten met een schilderij van Piet Mondriaan? In het museumatelier gaan we een maquette maken; een driedimensionaal ontwerp in het klein, bijvoorbeeld van een huis. Niet één met bruine bakstenen, maar in stijl met blauw, rood en geel. Wordt het een toren of een huis met zeven kamers? Laat maar eens zien hoe origineel jij kan zijn, binnen de regels van De Stijl! 

#5. Maak je eigen muziekinstrument (6+)
17 oktober in het Haags Historisch Museum
Samen met een museumdocent bezoek je de tentoonstelling over Cupido en Sideron, twee jongens die in de 18e¬†eeuw in Cura√ßao en Guinee leefden en opgroeiden met het geluid van de tamb√ļ, een soort trommel.¬†Toen ze naar Nederland werden gebracht om aan het hof te werken, hoorden ze ineens het geluid van een harp en een luit.¬†Welk instrument vind jij het mooist klinken? Ga aan de slag met verschillende materialen en maak je eigen muziekinstrument.

#6. Maurits Muis (4+)
17 t/m 20 oktober Mauritshuis
Maurits Muis woont in het Mauritshuis en laat je graag zijn favoriete schilderijen zien. Samen met een museumdocent lees je het prentenboek van Maurits Muis, zoek je hem op in het museum en bekijk je de mooiste schilderijen van de Gouden Eeuw. Daarna heb je vast zin om zelf ook te schilderen. Dat kan! In onze eigen Kunstwerkplaats met echte schildersmaterialen. 

#7. Zelfportretten (7+)
Mauritshuis
Ontdek samen met een museumdocent de mooiste portretten die in de Gouden Eeuw gemaakt zijn in Vlaanderen. Een schilder, een kind, een familie. Hoe zijn ze geschilderd en wat vertelt het schilderij over hen? Vervolgens schilder je in onze Kunstwerkplaats een portret van jezelf.

#8. Mijn ideale speelplek (9+)
17, 18 en 19 oktober door Stroom in het Atrium Den Haag 
Ook al zijn computerspelletjes, chatten en bellen heel erg gaaf, toch is buitenspelen ook niet mis. Springen, glijden, klimmen, rollen, liggen, hangen, noem maar op. De wereld op z’n kop. Als jij je fantasie erop los zou laten, hoe ziet jouw gedroomde speelplek er dan uit? Cathelijne Montens en Krijn Christiaansen zijn ervaren ontwerpers en hebben iets geweldigs bedacht. Doe je mee?! Deze workshop speelt zich af rond om de tentoonstelling Speel je stad/Play your city die van 2 t/m 22 oktober te zien is in het Atrium.

Meer informatie 
Voor: iedereen van 2 t/m 12 jaar
Waar: in zo’n 50 culturele instellingen in en rond Den Haag
Wanneer: vrijdag 13 t/m zaterdag 21 okt 2017
Kosten: De meeste voorstellingen en workshops kosten ‚ā¨7,00¬†
Programma/reserveren: debetovering.nl

Eten en drinken 
Bij de meeste festivallocaties is er gelegenheid om eten of drinken te kopen. In het festivalcentrum in Theater aan het Spui is het menu helemaal toegespitst op De Betovering en om half zes kun je ook mee-eten in het Filmhuis. Bij de Boterwaag op de Grote Markt kun je terecht voor Betoverende pannenkoeken en bij de restaurants op het Rabbijn Maarsenplein, vlak bij het festivalcentrum, midden in Chinatown, kun je terecht als je de Oosterse sferen wilt uitproberen.

Blijven slapen 
Voor kinderen en hun ouders die niet in Den Haag of omgeving wonen, maar het festival wel bezoeken: op loopafstand van het festivalhart en de meeste andere locaties in de Haagse binnenstad zijn er diverse leuke hotels en hostels. Bij Novotel City Centre, op loopafstand van een groot deel van de festivallocaties, mogen gratis op de kamer van de ouders en krijgen ze gratis ontbijt. Lees onze ervaringen over dit hotel. 


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST