READING

Hallo Rembrandt! Een uitje naar het Mauritshuis

Hallo Rembrandt! Een uitje naar het Mauritshuis

Dit jaar staat Nederland in het teken van Rembrandt en de Gouden Eeuw. Na een uitje naar het Rijksmuseum bezoekt Brigitte met haar zoontje Max (4) de doe-expo ‘Hallo Rembrandt’ in het Mauritshuis.

Musea zoals het Rembrandthuis, Mauritshuis, Fries Museum, De Lakenhal en het Rijksmuseum eren Rembrandt met grote tentoonstellingen. Wij gaan vandaag (voor de eerste keer!) naar het Mauritshuis, hier is namelijk de doe-expo ‘Hallo Rembrandt’ (3+) te zien tot en met 15 september, we zijn super benieuwd!’

Ons bezoek
We zijn precies om 10.00 uur bij het Mauritshuis. Max is erg onder de indruk van het gebouw. Het lijkt wel een paleis volgens hem. Ook herkent hij direct het ‘Meisje met de Parel’ (onze buurvrouw heeft er een reproductie van in haar huis hangen). Het is nog rustig en we worden vriendelijk welkom geheten door verschillende medewerkers. Max heeft twee doelen vandaag: hij wil Maurits Muis ontmoeten (we lezen dat prentenboek thuis) en hij wil verven net als Rembrandt. Here we go!

Doe-expo
Hallo Rembrandt! is dé doe-tentoonstelling van het Rembrandtjaar voor families met kinderen van 3 tot 11 jaar. En het is ook nog eens een low budget uitje, want kinderen zijn (tot 18 jaar) hier, net als in de meeste andere kunstmusea, gratis!

Spelen met licht
Wat een top-tentoonstelling is dit! Kleine kunstfanaatjes spelen met licht en schaduw, leren kleuren mengen en ontdekken verborgen lagen in de schilderijen. Ook kunnen zij zich verkleden, net als Rembrandt deed op zijn zelfportretten. O en heel fijn voor Max: ook Maurits Muis is in de tentoonstelling aanwezig met zijn prentenboek over Rembrandt én een eigen muizenschilderatelier! Max vliegt de eerste paar minuten wat rond, er is ook zoveel te zien en te doen. Na een tijdje gaat hij geconcentreerd aan de slag. Om hem uiteindelijk iets minder door te tentoonstelling te laten razen, lees ik de teksten voor en stel hem tussendoor wat vragen.

Wauw, de kleuren veranderen mama! Hoe leuk is het spelen met kleur en licht, Max is niet weg te slaan van de overheadprojector. De film en het fotohokje op zoek naar het unieke licht van Rembrandt, zijn duidelijk bedoeld voor oudere kinderen. Hier is Max dan ook snel klaar. Ook de tijdlijn, met leuke weetjes over het roerige leven van Rembrandt, kan hem niet bekoren. ‘Kom nou mama, ik wil nu verven!’.

Alles zit goed in elkaar
Alles in deze doe-tentoonstelling zit zo goed in elkaar, en overal is over nagedacht. Knap dat er dingen zijn voor de allerkleinsten, maar ook genoeg te ontdekken voor oudere kids. Ik vind het altijd belangrijk dat, naast het spelen, ook het goed leren kijken en de interactie met elkaar gestimuleerd wordt. En dat gebeurt hier de hele tijd, zo leren je kids spelenderwijs veel meer dan je denkt! Het is wel jammer dat in ‘Hallo Rembrandt!’ geen originele werken getoond worden, hiervoor moet je naar de ‘grote mensen tentoonstelling’ ‘Rembrandt en het Mauritshuis’.

Ging Rembrandt naar school?
In de tentoonstellingszaal worden de kleine bezoekers aangemoedigd om meer te weten te komen over Rembrandt. Ging hij naar school? Had de kunstenaar ook broers en zussen? En waar werd verf in de zeventiende eeuw van gemaakt? Dan ziet Max verkleedkleding hangen, hij dost zich enthousiast uit met een cape, grote witte kraag een zwarte baret. Pfff het is toch wel warm, snel trekt hij de kleren weer uit.

Een van de favoriete onderdelen vond mijn zoontje het raden van de emoties van Rembrandts modellen. Hij kan nog niet lezen, dus ook heel gezellig om dit samen te doen!

Aan de slag in het atelier
In het atelier gaat Max enthousiast aan de slag. Dankzij de verschillende malletjes is het voor elke leeftijd goed te doen, al is het voor jonge kinderen nog wel lastig te begrijpen hoe dat nu werkt met de verschillende lagen. Ach, het eindresultaat is prachtig en vooral het droog-föhnen valt in de smaak bij Max. Het kunstwerk krijgt een mooi plekje bij ons in de woonkamer!

We zijn nog niet klaar!
Als we uit de tentoonstelling ‘Hallo Rembrandt’ lopen, zijn we nog niet klaar. Het is duidelijk dat Max nog meer op zijn lijstje heeft staan. Het nieuwe prentenboek over Maurits Muis moet nog worden gelezen, hij wil nog een paar ‘echte’ schilderijen zien die hierin staan én er moet nog een muizenholletje worden gevonden. Terwijl we in de gang op het bankje zitten te lezen, blijven er wat oudere mensen bij ons staan die het heel schattig vinden zo’n kleine jongen in het museum.

Op zoek naar Rembrandt
Hier zie ik geen schilderijen van Rembrandt mama! Wacht ik ga het aan de suppoost vragen, zegt hij stoer. Uiteindelijk moet ik het samen met hem vragen, want het is toch wel een beetje spannend om zo’n meneer in uniform aan te spreken. We worden doorverwezen naar de tweede verdieping.

Zou Maurits Muis tevoorschijn komen?
Eindelijk, we hebben het schilderij gevonden uit het boek. Max bekijkt het werk heel grondig (met en zonder verrekijker) want nu kunnen we goed zien hoe Rembrandt er zelf uit zag. Dan blijft hij een tijdje doodstil zitten, want ‘misschien dat Maurits Muis dan toch even om het hoekje komt kijken.’ Helaas, het is blijkbaar toch te druk op zaal voor de muis!

Na het bewonderen van de plafonds en de trappen in het Mauritshuis is ons uitje ten einde. Het was een leuke ochtend! In de lift vermaken we ons nog met het maken van gekke geluiden (want het klinkt hier super hol!) – natuurlijk waren er geen andere mensen bij! En dan gaan we richting het strand! In de trein terug naar huis wordt het boek van Maurits Muis nog een keer gelezen en vertelt Max mede-treinreizigers over hoe leuk het Mauritshuis was. Een geslaagde dag!’

(Note to het Mauritshuis: als er meer van zulke enorme Maurits Muis fans zijn zoals mijn kleuter, zou ik de merchandise rondom dit diertje uitbreiden in de museumwinkel. Hoe leuk zou een knuffeltje zijn, stickers of een tas?)

Ben je benieuwd naar onze ervaringen met Rembrandt in het Rijksmuseum? Lees dan ook de volgende blogs:

Wil je ‘Hallo Rembrandt!’ nog bezoeken? Wees dan snel, want de doe-expo is nog maar tot 15 september te zien in het Mauritshuis.




Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST