Help! Met kids naar het museum

Kunstfanaatjes geeft je graag tips & trucs om het bezoek aan het museum met kids tot een relaxte en onvergetelijke dag te maken. Want: kunst kijken is leuk & je kunt er niet jong genoeg mee beginnen! 

Blote billen 
Het is zo ver. Je loopt samen met je koters ontzettend cultureel te doen in een gigantisch kunstmuseum. Wat ben je toch een fantastisch pedagogisch verantwoorde ouder dat je hiervoor gekozen hebt, in plaats van hetzelfde rondje park, de kinderboerderij of een vreselijk indoor speelparadijs. Maar dan gebeurt het. Je peuter gooit zichzelf melodramatisch op de grond, ramt met zijn handen op de grond en krijst het uit. Want hij mocht van jou (en de streng kijkende bewaker) niet schoppen tegen de glazen vitrinekasten. En dat vindt hij flauw. Dan gilt de kleuter het uit ‘Waaaaaaaaaaaaahahaha ik zie daar blote billeeeeen’, waarna hij bijna struikelt over een hedendaagse installatie met veel glas en snoertjes die vast duizenden euro’s waard is. Je loopt inmiddels paars aan.

Trial & error
Ben je van plan een bezoek aan het museum te skippen tot je peuter geen driftbuien meer heeft en zijn stemvolume tot fluisteren weet te temperen? Totdat de kleuter begrijpt dat ‘niet aanraken’ ook echt niet prikken in een peperduur kunstwerk betekent? Niet nodig aldus Kunstfanaatjes. Yeps, het blijft een uitdaging – vooral met een peuterpuber, driftig als hij iets niet mag pakken & met zijn favoriete woord ‘nee!’ Toch is juist hem of haar meenemen naar het museum een fantastische ervaring. Wij hebben inmiddels al diverse musea bezocht en hebben tijdens het proces een aantal dingen geleerd: trial & error! Dit willen we hier graag met je delen. Het is namelijk allemaal echt niet zo moeilijk als het lijkt. Zo hoef je geen kunstexpert te zijn om samen met kinderen van kunst te kunnen genieten. Alleen al door goed te kijken, jezelf open te stellen voor wat je ziet en uiteraard een goede voorbereiding maak je jullie museumbezoek tot een onvergetelijke ervaring! Het is zo bijzonder om een museum vanuit de ogen van een kind te zien. En onderzoek leert: kinderen die nu naar een museum gaan, zullen er later als volwassene ook graag terugkeren.

Kunstfanaatjes
We zijn het online platform Kunstfanaatjes gestart om alle (groot)ouders, tantes en ooms, buurvrouwen die weleens oppassen, crĂšcheleidsters, juffen en meesters te inspireren. Samen kijken naar kunst is leuk en verrassend. En wij vinden dat je niet jong genoeg kunt beginnen met het bezoeken van musea – zodat kinderen kunst en cultuur al met de spreekwoordelijke paplepel meekrijgen. Maar hoe pak je het aan? Kunstfanaatjes geeft tips ter voorbereiding en leert je hoe je samen met jonge kids naar beeldende kunst kan kijken, zodat het een fijne- wat: GEWELDIGE! – dag wordt – voor iedereen!


COMMENTS ARE OFF THIS POST