READING

Het nijntje museum – een speelparadijs voor ...

Het nijntje museum – een speelparadijs voor kinderen

‘Nijntje lief klein konijntje’, klinkt het als we naar buiten gaan. Aiden (2) is duidelijk al helemaal enthousiast. En wij ook! Papa mag mee en gewapend met een tas vol; luiers, doekjes, rozijnenbiscuits, water, een boekje en de fotocamera lopen we naar de trein.

Voordat we in de trein stappen kopen we een koffie voor mij en voor Jody (de vader van Aiden) zit er een emergency energiedrankje in de tas. Hoppa! Daar zitten we. Onze zoon is uit de buggy want hij is twee en wil dus op de stoel zitten. Vanaf Utrecht CS is het nog een stukje met de bus. Je zult altijd zien dat de kleine dat korte stuk nog in slaap valt….zo ook nu.  

Niet veel later komen we aan bij het nijntje museum. Als je met de auto komt, kun je vlakbij het museum parkeren, maar dat is wel betaald parkeren en niet goedkoop. Dus beter ga je met de bus of zet je je auto in een woonwijk neer en loop je een stukje.

Ik haal de kaarten op aan de overkant waar het Centraal Museum zit en de museumwinkel. Aiden slaapt nog. Toch maar even kijken of hij wakker wil worden. Vrijwel meteen gaan zijn ogen open. We hebben hem voor de gigantische nijntje voor de ingang gezet en hij lacht nog een beetje slaapdronken. Binnen is de slaap er snel vanaf. We leggen de spullen die we niet nodig hebben in de kleurrijke kluisjes en beginnen het avontuur. 

Er is geen vaste route die je in het museum moet volgen, je mag er rennen, je mag overal aanzitten en opklimmen. Spelenderwijs leren ze hun leefwereld beter begrijpen, want, zoals Dick Bruna zegt: “Ik wil niet belerend zijn, ik wil dat het gewoon leuk is voor een kind.” En dat is het!

Het huis van nijntje
De eerste zaal die we bezoeken is het huis van nijntje: een compleet keukentje, eetkamer met een interactief bord dat het woord waar je kind op drukt uitspreekt met het bijbehorend plaatje. “De kast” “de kast” “de kast” horen wij de vriendelijke stem zeggen. Knopjes zijn er uiteraard om een paar keer achter elkaar op te drukken toch? Aiden klimt hierna al snel via de kleine trap naar boven daar is een badkamer en een slaapkamer nagemaakt. De nagemaakte tuin is ook erg leuk met al die fanatieke kids die met grasmaaiers rondlopen of rond het tuinhuisje rennen.  

In de themaruimte is er vooral oog voor de grote blauwe kast want daar ziet hij een aardbei en dat is bij ons thuis favoriet. De telefoon en de lichtbak laat hij ook niet links liggen. Voor kindjes die nog nooit eerder in een museum zijn geweest is er ook een leuke ruimte. Maak kennis met de kunstwerken van Dick Bruna, ga zelf aan de slag met vorm en kleur, of bouw een kunstwerk met blokken.  

Hapje en drankje
In het nijntje musem is helaas geen museumcafé waar papa en mama een lekkere bak koffie kunnen drinken. Maar ik denk dat de gezellige picknickruimte in het museum veel ouders blij maakt. Je mag hier meegebrachte etenswaren nuttigen: het favoriete koekje van je kind of dat ene zo onwijs lekkere “sappie”. Wil je uitgebreid eten? Dan moet je dat doen in het Centraal Museum aan de overkant.

Auto’s, auto’s en nog meer auto’s
Naar boven! Langs een nijntje op een wolk die in het trapgat hangt, komen we in de kamer waar onze peuter vervolgens steeds weer enthousiast naar terug loopt. Auto! Er is hier een heel parcours met auto’s bussen, fietsen, stoplichten en alles wat daarbij hoort.

In de kamer met het bos ernaast maakt Aiden een snel rondje langs de magnetische vissen, naar de glijbaan even op de berg met blokken klimmen, snel nog een aai voor het schaap en dan weer héél snel terug naar de auto’s.

Knutsel- en kleurfanaten
Voor echte knutsel-en kleurfanaatjes is er een speciale kunstruimte, waar ook workshops worden gegeven. Aiden kan zijn focus niet lang op de kleurplaten houden, want die kamer met de auto’s was toch wel heel mooi. Ofwel: we moeten weer terug. Na heel veel rennen, spelen en lachen is het tijd om te gaan, maar wat vond hij het fijn. Ook voor de ouders is het een feest!

Kindvriendelijk Nijntje museum
Kidsproof? Yes het is duidelijk dat het museum zich richt op kinderen van 2 t/m 6 jaar oud. Ook jongere kids zullen genieten van een bezoek, maar kijk uit dat die niet letterlijk onder de voet worden gelopen door de hordes enthousiaste peuters en kleuters.

Echt overal in het museum is aan de allerkleinsten gedacht: er zijn lage leuningen en kapstokken. Bij binnenkomst kun je makkelijk je buggy of kinderwagen parkeren. Ook is er een lift en zijn er gratis kluisjes voor je spullen. Je mag een tas mee naar binnen nemen met daarin wat te eten en te drinken. Ieder toilet is ruim en heeft een verschoonkussen. Nu had ik Jody bij me maar als moeder die de kleine graag meeneemt kan ik in hippe termen wel zeggen dat het normaal ‘de struggle is real’ is. 

Museum of indoor speeltuin
Het nijntje museum oogt als een enorme binnenspeeltuin. Het is er druk en als ouder kun je op een bankje aan de kant toekijken hoe je kids klimmen en klauteren. Toch is er in elke ruimte ook echt iets te leren voor zowel ouders als kind. Zo staan er vitrines met werk van Dick Bruna, waarin zijn ontwikkeling zichtbaar wordt. Ook kun je ontdekken dat Bruna zich liet inspireren door kunstenaars als Mondriaan en Matisse. 

Blokkenschema
Om er voor te zorgen dat de kinderen genoeg speelruimte hebben en het niet te druk wordt, werkt het Nijntje museum met een blokkenschema. Het is dus handig om voor je bezoek een online ticket te kopen, vooral in de vakantie en in het weekend. 

Wat een leuke plek is dit waar de allerjongste groep museumbezoekers op een speelse manier kennis kan maken met kunst en cultuur. Het bezoek is ook een mooi excuus om thuis nog een keer nijntje voor te lezen wat ook weer goed is voor de ontwikkeling. Bedankt meneer Bruna en Kunstfanaatjes voor de mooie dag wij komen graag nog eens terug! Liefs van ons. 

Heb jij het nijntje museum weleens met jouw kleine kunstfanaatjes bezocht? Deel jouw ervaringen met ons in een reactie hieronder!


Sharon is de trotse mama van Aiden (2) en woont samen met zijn knappe papa Jody. Ze houdt ervan om op stap te gaan met haar kleine man(nen) en vrienden. Alhoewel haar droom is om met een foodtruck de vrijheid op te zoeken, werkt ze op dit moment als trainer en medewerkster service bij een van de grotere media bedrijven. Haar passie is het fotograferen van voornamelijk steden, architectuur en alles wat haar hart of dat van een ander sneller laat kloppen. Bekijk haar foto's op www.instagram.com/sharon_infiniteprints

COMMENTS ARE OFF THIS POST