READING

Naar het Rijksmuseum met twee peuters

Naar het Rijksmuseum met twee peuters

Het Rijksmuseum in Amsterdam is een bijzonder gebouw met een wereldberoemde collectie schilderijen. Ik ben hier zelf al een tijd niet meer geweest en lijk het overzicht even kwijt. Met twee enthousiaste peuters is het net een doolhof, zelfs mét een plattegrond. Of komt het misschien doordat ik me met twee kleintjes erbij niet zo goed kan concentreren?

Op maandagochtend heb ik met een vriendin afgesproken om samen met onze kindjes naar het Rijksmuseum te gaan: Gaia van 2 en Ilan van bijna 4 jaar oud. 


Wij dachten vandaag te ontkomen aan de drukte, maar al kunnen we zo doorlopen, binnen is het best druk, voor een maandagochtend dan. Ik ben zelf al een tijd niet meer in het Rijksmuseum geweest en ben het overzicht even kwijt. Het lijkt net een labyrint met twee peuters.  Op de plattegrond is het lastig te zien waar je nou wel kan doorlopen en waar niet. Doordat het museum erg groot is en we niet een duidelijk plan hebben verliezen we tijd beneden bij het Middeleeuwse gedeelte, waar je binnenkomt. Wat nou niet direct onze voorkeur heeft.


Tijd
Wat de kinderen allebei erg leuk vinden, is dat ze hun eigen toegangskaartje krijgen, dat ook gescand wordt door de beveiliging. Gaia vindt de lift bij binnenkomst reuze interessant en rent in en uit. Iets waar we gelijk tegenaan lopen en hier een beetje uit de toon valt, is Grandfather clock van Maarten Baas, uit 2009. Als er één woord is dat in essentie alles samenvat wat het Rijksmuseum doet, is dat ‘tijd’. Of hoe ze het zelf omschrijven ‘Het museum vangt de tijd en vormt zo een baken in een veranderende wereld.’ Vandaar dat deze klok hier juist wel op zijn plek is. Ilan kijkt gelijk op zijn Spiderman horloge, even checken of de tijd wel klopt.

Op een gegeven moment roept Gaia dat ze getild wil worden. Haar 38 weken zwangere mama (alle lof dat ze het nog aandurfde om mee te gaan) ziet dit niet zitten en krijgt gelijk door een behulpzame suppoost een buggy aangeboden. Bij het Rijksmuseum hebben ze meerdere buggy’s te leen voor ouders met kleine kinderen. Handig!  

De Nachtwacht
De eerste missie van Ilan is de Nachtwacht. Hier heeft hij zijn grote zus Loua al eerder over horen praten. Ook heeft hij deze in het kinderboek gezien dat we thuis hebben liggen. De avond voor ons museumbezoek hebben mijn zoontje en ik ter voorbereiding het kinderboek Aap & Mol in het Rijksmuseum gelezen. De volgende dag is zijn missie: het vinden van alle schilderijen en kunstvoorwerpen uit het boek.

Aangekomen bij de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn, uit 1642, valt zijn oog gelijk op alle indrukwekkende wapens. In het echt is het schilderij natuurlijk nog indrukwekkender!

Het meisje, dat opvalt tussen alle voornamelijk mannelijke figuren op het doek, is opvallend licht weergegeven naast het overwegend donker. Wat zou ze daar doen?

Ik wil nog allemaal vragen stellen, maar de kids zijn er al snel klaar mee. Op naar het volgende doek! Ilan spot Het melkmeisje van Johannes Vermeer, die ook in het kinderboek voorkomt. 

Regie in handen
Aan het einde van de Eregalerij komen we aan in de hal met een mooie ingelegde mozaïekvloer. En het leuke is: deze komt ook voor in het kinderboek. De kleine kunstfanaten vinden het allebei prachtig om zelf foto’s te mogen maken. Gaia slaakt zelfs een gilletje uit enthousiasme.

Leuk om te zien dat je kinderen zo blij kan maken als je ze, al is het maar heel even, de regie in handen geeft. Ze kiest twee kindjes uit om te fotograferen. Het sterrenbeeld tweelingen. Ilan maakt een foto van zijn eigen sterrenbeeld die op de grond staat afgebeeld. En voelt zich ook een ware fotograaf.

We vervolgen onze weg langs een immens groot schip. Een model van een Nederlands oorlogsschip uit 1698. Met allemaal kanonnen aan de zijkant, die mijn zoontjes interesse wel weet te wekken. Voor de oude bibliotheek komen we langs een tafel met een familiewapen, “Zo’n wapen staat toch op jouw ring mama?” vraagt Ilan.

Speeltuin
Onderweg hoop ik dat we langs het poppenhuis komen, maar het museum is zo groot. Als je met kinderen gaat, kun je beter je route van tevoren uitstippelen. Gaia wordt een beetje onrustig, dus besluiten we naar de Picknick te gaan, een ruimte speciaal voor families met kinderen. Helaas blijkt deze alleen in het weekend open te zijn. Dan maar een frisse neus halen. De kleine meid wordt buiten aangekomen gelijk geboeid door de straatmuzikant. We besluiten verder te lopen naar de speeltuin op het museumplein. Onder het genot van een kopje koffie blijkt dit best een goed idee. Na een tijdje is Gaia erg moe en dus besluiten zij en haar mama om naar huis te gaan. 

Terug het museum in
Ilan en ik gaan op zijn verzoek nog even terug het museum in. Om de overige objecten uit het kinderboek op te zoeken. Per toeval komen we langs een ruimte met allerlei wapens, harnassen, boten en  vuurtorens. Een echte jongenskamer. Maar desalniettemin wil hij daarna maar al te graag naar het poppenhuis. Zijn favoriete speelgoed thuis!

We komen ook langs een Middeleeuwse houten wieg. Ilan wil gelijk opgetild worden om te kijken of er ook echt een baby in ligt. Van allemaal schattige dingen komen we soms ook langs nogal schokkende taferelen. Afgehakte hoofden en een schilderij waar kindertjes worden vermoord. Maar snel doorlopen… 


Het schilderij “Pronkstilleven” van Adriaen van Utrecht, uit 1644, trekt gelijk Ilan’s aandacht. Het is heel realistisch geschilderd en er gebeurt ontzettend veel. Dit vraagt om een spelletje” Ik zie ik zie wat jij niet ziet…”

We komen nog langs kanonnen, geweren en een mooi versierde schoorsteen. “Zou Zwarte Piet daar wel doorheen kunnen komen mama?”

Op verschillende plaatsen in het museum, bij de hallen die naar de trappen leiden, kun je  door glas in lood ramen kijken. Met iedere keer weer andere patronen. Erg handig om te gebruiken als rustpunt met kinderen tussendoor. Bij één hal kan je ook op de bank tot rust komen, terwijl je de plafondschildering bewondert.

We gaan verder. “Kijk!” Roept Ilan. “Het engeltje uit het boek!” En doet het gebaar tot zwijgen na. Daarna volgt het Hollands porselein. Het aapje dat een nootje lijkt te eten, uit 1733, komt ook voor in het kinderboek. De porseleinen dieren zijn sowieso erg leuk om te bekijken met je kind. Een aapje dat zijn tong uitsteekt zorgt voor veel gegiechel. Ssst… 

Op de Delfts blauwe afdeling vinden we de bekende bloemenvaas. Als ik door wil lopen, wijst mijn zoontje mij erop dat we voorbij de grote vaas met deksel uit China zijn gelopen waar aap zich in het boek in had verstopt. Onze missie is volbracht. We hebben ze bijna allemaal gevonden. Behalve het gevechtsvliegtuig en het schilderij van de zwaan. Moe maar voldaan kunnen we ein-de-lijk naar huis!

Kunstfanaatjes proof
Het Rijksmuseum is best te doen met kleine kunstfanaatjes, mits je jezelf goed voorbereidt. Er zijn allerlei voorzieningen aanwezig, zoals een buggy die je kunt lenen, kinderstoelen in het restaurant en een verschoonplek bij de toiletten. Voor de allerkleinsten kan je tijdens je bezoek even uitrusten in de speciale ruimte “de Picknick”, dat zich op de begane grond bevindt. Een ruimte waar kinderen vrij kunnen bewegen en meegebracht eten kan worden genuttigd. Hier kunnen de kinderen ook lekker tekenen. Helaas is de Picknick niet iedere dag geopend en visten wij naast het net. 

In deze zelfde ruimte kun je op iedere zondag met het hele gezin gratis terecht voor verfdemonstraties. Er wordt dan getoond hoe schilders in de Middeleeuwen en in de 19e eeuw te werk gingen en met welke materialen ze werkten. Daarnaast kan je in de Picknick sinds kort gratis Rembrandt’s tekenles volgen. Het Rijksmuseum biedt veel activiteiten aan voor kinderen vanaf 6 en 8 jaar. Deze activiteiten spelen zich allemaal af in de Teekenschool, dat naast het Rijksmuseum ligt. Hier kun je leuke dingen leren én beleven: tekenen, schilderen, fotograferen en geschiedenis. Er zijn allerlei workshops en cursussen voor volwassenen, kinderen, complete families en schoolklassen. Er hoort altijd een rondleiding door het Rijksmuseum bij en je kunt er zelfs je verjaardagspartijtje vieren!

Tip:
Ook als je zelf over een museumkaart beschikt, moet je even bij de kassa langs om een gratis toegangskaartje op te halen voor je kind. Houd je kaartjes goed bij de hand, want op verschillende plekken in het museum vragen ze naar je toegangskaart/museumkaart. 

Het Rijksmuseum
Museumstraat 1, Amsterdam
Dagelijks geopend van 9:00 – 17:00
Kinderen t/m 18 jaar gratis
Gratis entree met museumkaart
De Rijksmuseumtuin, Rijksshop en Café zijn zonder entreeticket te bezoeken van 9:00 – 18:00

Picknick ruimte
Elke zaterdag en zondag van 11:00 – 16:00 vrij toegankelijk
In schoolvakanties (m.u.v. de zomervakantie) dagelijks van 11:00 – 16:00

Rembrandt’s tekenles  in de Picknick
Leer net als Rembrandt goed tekenen door te kijken en te doen onder begeleiding van een kunstenaar-docent.
Iedere zondag van 14:00 – 16:00
Op feestdagen en dagelijks in de vakanties, van 11:00 – 16:00
Gratis deelname. Reserveren niet nodig.

Verfdemonstraties in de Picknick
15 oktober 2017 t/m 7 januari 2018
Elke zondag van 12:00 – 16:00 (elk half uur)
Gratis deelname. Reserveren niet nodig.

Teekenschool
Dagelijks geopend tussen 10:00 en 16:00

Ben jij al met je kinderen naar het Rijksmuseum geweest? Hoe vonden ze het? 


Eleonore (36) is geboren en getogen in Amsterdam. Sinds een paar jaar woont ze samen met haar man en 2 kinderen in Amstelveen. Opgeleid als modeontwerpster, heeft ze 10 jaar lang haar eigen modelabel gehad onder haar eigen naam; Eleonore de Ruuk. Ze is moeder van Loua (6) en Ilan (3). Zelf opgevoed met een overdosis kunst, wil ze die nu ook graag aan haar eigen kinderen doorgeven.

COMMENTS ARE OFF THIS POST