Hoe peuter-proof is het FOAM?

Een uitje dat al een hele tijd in de planning stond. Ik ben zelf erg fan van fotografie en bezoek het FOAM regelmatig zonder kinderen. Mijn jongens zijn gek op musea, maar fotografie is natuurlijk wel iets anders dan de vrolijk gekleurde schilderijen die we tot nog toe zagen. Mijn insteek van dit bezoek is dan ook: loopt mijn peuter net zo warm voor fotografie als voor schilderkunst? En is het FOAM peuterproof?

Lekker rustig bezoekje                                                                 
Het is een gewone donderdagmorgen. Een mooi moment voor mij en mijn zoontje Matthew om samen een bezoek aan het Fotografiemuseum in Amsterdam te brengen. Even alleen hij en ik, geen grote broer en niet te veel andere mensen. Dat blijkt te kloppen, op een groepje studenten en een enkele geïnteresseerde na is er niemand in het museum. 
Dit maakt het voor mij als moeder ook meteen een stuk relaxter, hoef ik niet steeds te sssshhh-en als hij het uitgilt in zijn enthousiasme.


Danielle van Ark                                                                                                                                                                        
Van historische foto’s, kunstfoto’s, nieuwsfoto’s tot modefoto’s, het FOAM toont verschillende fotografische genres.  Zelf wil ik graag het werk van Danielle van Ark (1974) zien. Zij begon haar carrière als fotograaf, maar exposeert nu als beeldend kunstenaar en geeft in onbruik geraakte beelden een nieuw leven. De tijd waarin fotografie nog zeldzaam was, combineert ze met onze tijd, waarin iedereen elke dag foto’s maakt. Danielle heeft haar foto’s opgesteld als een archief, deze opstelling spreekt mijn peuter direct aan.

Een heel aantrekkelijk beeld: wat zit er achter het schilderij? Het wordt een soort spelletje, waarbij Matthew, samen met mij, voorzichtig achter het schilderij kijkt. Omdat er veel alledaagse dingen gefotografeerd zijn, zoals bijvoorbeeld een boekenkast, hebben we ook direct gespreksstof. 

Hierna lopen wij verder naar het gedeelte dat ik graag wil zien, A Picture Of… Hier heeft mijn peuter duidelijk minder aandacht voor. Hij is meer bezig met de uitdagende kruipdoor sluipdoor routing. (Het FOAM is wat dat betreft héél geschikt voor peuters!).  De tentoonstelling ‘Artist’s Proof’  van Danielle van Ark is nog tot en met 10 juni 2018 te zien.

Seydou Keïta                                                                                                                                                                                           
Op naar de volgende tentoonstelling, die van Seydou Keïta, een fotograaf uit Mali. Keïta legde zijn landgenoten vast op een manier die tot dan toe nog niet aan de buitenwereld was gepresenteerd. Mensen kwamen  in de jaren 50 en 60 bij hem om zich op hun mooist te fotograferen, in geleende accessoires: jurken met opvallende stoffen en extravagante vormen, met statige hoofdtooien, of in een Westers pak met strikje, stoer leunend op een motorfiets of met een radio onder de arm.

Matthew is erg onder de indruk van de grote portretten op de felgekleurde muren. Hij wijst naar de bloemetjesjurk van een mevrouw en naar een meneer in uniform.

Behalve de moderne afdrukken zijn ook de vintage prints te zien. Matthew vraagt of ik hem wil optillen, de kleinere foto’s hangen namelijk op ooghoogte voor ons, maar dit wekte toch minder zijn interesse dan de levensgrote afdrukken.  De tentoonstelling ‘Bamako Portraits’ van Seydou Keïta is nog tot en met 20 juni 2018 te zien. 

Hoogtepunt(en)                                                                                                                                                                              Het absolute hoogtepunt voor mijn peuter is een foto van Tereza Zelenkova, hij bleef echt even naar “de hut” staan kijken en kletst er vrolijk op los dat hij daar wel wilde spelen.Behalve lokale legendes en volksverhalen liet deze kunstenaar zich inspireren door de duistere 19e eeuwse gedichten van Karel Jaromir Erben en de sprookjes van gebroeders Grimm en Hans Christian Andersen. 

Hierna genieten wij na in het museumrestaurant. Wij kiezen voor de havermoutkoeken, een croissant en perensap. Ook het personeel is super vriendelijk en geeft goede service.

Kidsproof?                                                                                                                                                                                    Het FOAM is misschien niet direct het eerste museum wat je te binnen schiet om te bezoeken met een peuter, maar het kan zeker! Er zijn jaarlijks zo’n 20 verschillende tentoonstellingen, dus het is slim om van te voren op de website te kijken of de exposities je aanspreken. Niet alles is even geschikt voor kinderen. 

Het museum heeft veel trappen en enkele kleinere gangetjes. Er is een lift, maar niet alle ruimtes zijn hiermee te bereiken. Het is niet handig om je kinderwagen mee naar binnen te nemen in de tentoonstellingsruimtes. Op de toiletten is geen verschoningsruimte. Beneden in het pand zit het Foam Cafe waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje, er is niet veel keus voor kinderen maar een croissantje gaat er vast wel in. 

FotoBaas
Speciaal voor kinderen is er het programma FotoBaas. Kinderen kunnen op reis door het museum met een kleurrijke camera om een FotoBaas te worden. In het spelboek leren de jongste bezoekers van Foam spelenderwijs meer over begrippen in de fotografie, zoals kader, compositie en perspectief. De combinatie van doe- en kijkopdrachten stimuleert het samen kijken naar fotografie tussen volwassenen en kinderen. 

Ik vond het heel fijn op een rustig moment in het museum met mijn peuter te zijn. Lekker met z’n tweeën, zodat ik echt aandacht en tijd had om met hem de foto’s te bespreken. Ook door samen op ontdekking te gaan en er een spel van te maken waar wij zouden uitkomen, hield het uitdagend. 

Praktische informatie
De entree voor het Foam museum bedraagt € 11,- . Kinderen tot en met 11 jaar hebben gratis toegang. Het Foam museum is ook gratis te bezoeken met een Museumkaart, maar voor het kinderpakket Fotobaas betaal je € 3,-.

Adres
Keizersgracht 609
1017 DS Amsterdam

Openingstijden
Dagelijks 10-18
Donderdag en vrijdagavond tot 22 uur.

Tijdens de schoolvakanties vinden er in het Foam Fotografiemuseum regelmatig kinderworkshops plaats. In de kerstvakantie kunnen kinderen van 8 t/m 12 jaar deelnemen aan een fotografieworkshop.

Heb jij het FOAM weleens met jonge kinderen bezocht? We zijn benieuw naar jouw ervaringen! 

 


Francis (33) is een geboren en getogen Amsterdamse. Ze werkt als pedagogisch medewerkster op een babygroep en heeft 2 zoontjes; Josh (4 jaar) en Matthew (1 jaar). Ze is een ondernemende moeder en onderneemt veel met haar jongens, en daar horen museumbezoekjes ook bij!

COMMENTS ARE OFF THIS POST