READING

Hoera! Kunstfanaatjes bestaat 1 jaar!

Hoera! Kunstfanaatjes bestaat 1 jaar!

Joepie! Vandaag, precies een jaar geleden werd kunstfanaatjes.nl gelanceerd. Wat is er veel gebeurt in 1 jaar. We ontvingen ontzettend veel aandacht vanuit de (inter)nationale media (zelfs tot in Koeweit!), ons redactieteam schreef meer dan 150 artikelen en het projectteam ontwikkelde verschillende activiteiten. 

Kunstfanaatjes.nl
Op de dag van de lancering bezochten maar liefst 1500 mensen de website, wat een geweldige start! Het afgelopen jaar werd kunstfanaatjes.nl bijna 100.000 keer bezocht. Op Facebook zijn we het afgelopen jaar gegroeid naar 2155 volgers, en op Instagram en Twitter staat de teller op 935 en 414. Nu zijn jullie vast benieuwd welke artikelen het best gelezen zijn in 2017? De combinatie van musea en wetenschap is een onderwerp dat duidelijk aanspreekt! 

#1. Kunst broodnodig voor het kinderbrein

#2. Wat doet kunst met je hersenen.  Mark Mieras legt het uit. 

#3. Tussen Kunst & Kids: Dick Swaab 

#4. Tien tips om een museumbezoek met kinderen te overleven 

#5. Kunstfanaatjes Baby Museum Tour groot succes

Activiteiten
Offline ontwikkelden we de Kunstfanaatjes Baby Tour in het Gemeentemuseum Den Haag, de allereerste van Nederland! Boogie Woogie, Baby! is een interactieve tour waarin baby’s en begeleiders met liedjes, live-muziek en voorwerpen worden meegenomen door het leven en werk van Piet Mondriaan.

Als ouders samen met hun baby’s kijken en spelen versterkt dit hun band. Het kijken naar kunst heeft bovendien een positief effect op de ontwikkeling van kinderen, het stimuleert de grove en fijne motoriek, de cognitieve en de sociaal-emotionele ontwikkeling. En het is ook gewoon hartstikke leuk! De tour eindigde in het museumrestaurant, waar we onze Kunstfanaatjes Babyhoek installeerden. Een familieruimte waar ouders een kopje koffie konden drinken, nakletsen en hun kinderen verzorgen. Alles was aanwezig, van verzorgingsproducten, hapjes en speelgoed voor de baby’s tot een afgeschermde hoek om borstvoeding te geven. We ontvingen meer dan 400 aanmeldingen vanuit het hele land.

Tijdens de Kunstfanaatjes Peuter Tour werkten we voor het eerst samen met een kinderopvangorganisatie, COKD Kinderopvang in het Dordrechts Museum. Op de crèche zijn kinderen vaak creatief bezig: van muziek, tekenen, knutselen tot dansen. Er zijn allerlei materialen aanwezig waarmee ze kunnen experimenteren. De doelgroep 0-4 jaar is heel geschikt om een kunstmuseum mee te bezoeken, zo sluit het aan bij thema’s als kleur en vorm en maken kinderen kennis met de begrippen museum, kunst en schilderij. Het praten over kunst bevordert bovendien de verbale vaardigheden. Toch bezoeken nog heel weinig kinderopvangorganisaties een kunstmuseum met de jongste kinderen. Als we navraag doen waarom dit zo is, geven veel kinderdagverblijven aan dat musea aangeven dat er voor deze doelgroep geen aanbod is.

We ontwikkelden een Peuter Museum Tour bij de tijdelijke tentoonstelling “Een koninklijk paradijs” in het Dordrechts Museum. De peuters werden met liedjes, muziek, beweging en voorwerpen meegenomen in de wereld van de dierenschilderijen van kunstenaar Aert Schouman. Het (waargebeurde) verhaal van Hans & Parkie was ons uitgangspunt. “Volg het kind” is ons basisprincipe. De tour eindigde met een creatieve opdracht en een picknick in de tuin van het museum.

Ook leerden we grote mensen om onbevangen als een kind naar kunst te kijken in onze workshop bij Kasteel Duivenvoorde. Tijdens de Kunstfanaatjes Museum Meet-Ups, onder andere in de Kunsthal Rotterdam, merkten we dat ouders het heel gezellig vinden om elkaar te ontmoeten en samen een tentoonstelling te bezoeken. 

Dank dank dank aan al onze volgers, redacteuren, lezers, het projectteam en alle samenwerkingspartners! Komend jaar staan er weer mooie activiteiten gepland, houd onze website in de gaten.

WINNEN
En.. wie jarig is, die trakteert natuurlijk. De prijs is een pakket vol mooie kinderkunstboeken én een Museumkaart. Hiermee kun je gratis naar heel veel musea. Wie gun jij dit voor 2018?  Tag diegene in een Facebook comment onder dit bericht. Meedoen kan t/m 15 januari. 


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST