READING

Horen kinderen niet thuis in een museum?

Horen kinderen niet thuis in een museum?

Musea zijn volgens de Britse kunstenaar Jake Chapman geen geschikte plaats voor kinderen. Als het aan hem ligt laten ouders hun kroost voortaan thuis als ze een dagje cultuur gaan snuiven.  Hij noemt ouders ‘arrogant’ als zij denken dat hun kinderen de complexiteit van kunstenaars als Mark Rothko en Jackson Pollock begrijpen.

Chapman geeft zijn pittige mening in een interview met het Britse dagblad The Independent. En hij doet er nog een schepje bovenop door te zeggen dat een kind voor de verfspatten van Pollock zetten een belediging is voor de kunstenaar. “Het is net alsof je op die manier zegt dat het werk even imbeciel is als een kind. Kinderen zijn nog geen mensen.” Naast het idee dat kinderen kunst zouden begrijpen, heeft Chapman ook geen goed woord over voor mensen die de eenvoud van het werk van kunstenaars als Henri Matisse vergelijken met kinderwerk. “Er is geen verband. Iedereen die zegt dat het er wel is, is een dorpsgek. Het is belachelijk om te zeggen.”

De kunstenaar, die met zijn broer het duo Jake en Dinos Chapman vormt, werd in 2003 genomineerd voor de belangrijke Turner Prize. Zelf heeft de kunstenaar drie kinderen. Met zijn broer maakt hij vaak werken die choqueren. Zo maakten ze in 2012 een midgetgolfbaan waarin onder andere een balletje door de maag van Hitler geschoten moest worden.

Kunst moet je niet ontcijferen. Je moet het voelen.
Na Chapmans uitlatingen volgden onmiddellijk een groot aantal reacties uit de kunstwereld. Er zijn maar weinig kunstenaars die het met bad boy Chapman eens zijn. Collega-kunstenaar Anthony Gormley reageerde in de Times: “Ik geloof niet dat kunst begrepen moet worden, je moet het beleven. Kunst moet je niet ontcijferen. Je moet het voelen. Voelen komt voor het begrijpen.’’

“Het is wél waardevol om kinderen kennis te laten maken met kunst”, gaat Beth Schneider, hoofddocent van de London’s Royal Academy of Arts, in de tegenaanval. “Ik denk niet dat het de verdienste of de complexiteit die grote werken kunnen hebben, naar beneden haalt”, zegt ze in de pers. “Niemand zou ooit zeggen dat je een kind niet naar een natuurhistorisch museum moet meenemen, omdat ze het niet even goed bevatten als de beste wetenschappers.” Een woordvoerder van de National Gallery onderschrijft juist het belang voor kinderen om musea bezoeken. ‘Het verbreedt hun horizon, prikkelt de leer- en nieuwsgierigheid, stimuleert creativiteit, bevordert vakmanschap en het vertellend vermogen.’


Belgische kunstkenners zijn het hiermee eens. “Ik denk persoonlijk dat je kinderen zo vroeg mogelijk in contact moet brengen met musea en kunst”, zegt Phillip Van den Bossche, curator van het Oostendse MuZEE. Ook daar hebben ze verschillende programma’s uitgewerkt voor kinderen. “Je moet ergens beginnen”, benadrukt ook Veerle Keuppens, coördinator van de jaarlijkse Kunstendag voor Kinderen, elke derde zondag van november. “Dat is iets wat kinderen in hun rugzak stoppen”, zegt Keuppens. “Natuurlijk hebben ze begeleiding nodig. Maar het gaat er niet zozeer om of kinderen de kunst ‘begrijpen’, het gaat om de beleving. Het is zoals Pablo Picasso ooit zei: elk kind is een kunstenaar. Als volwassene is het zaak om de verwondering vast te houden.”

Ondanks hun uitspraken maakten de Chapman-broers een kleurboek voor kinderen die te koop is in de Whitechapel Gallery.

Bronnen:
http://www.nu.nl/cultuur-overig/3844609/britse-kunstenaar-jake-chapman-hekelt-museumbezoek-kinderen.html
http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/art/news/a-gallery-visit-leave-the-children-at-home-says-top-artist-9644678.html

Wat vind jij van de uitspraak van Jake Chapman? Horen kinderen thuis in een museum? Laat het ons weten in een reactie hieronder!


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST