READING

Kanjers van koppen in het Nederlands Fotomuseum

Kanjers van koppen in het Nederlands Fotomuseum

“Dat gaat die kleine nooit volhouden:, verzuchten vele ouders als ik ze tip op een tentoonstelling. Hebben ze dan nog nooit van Kunstfanaatjes gehoord?! Die snuffelen in mama’s buik al aan kunst. En om de visie van Kunstfanaatjes nog maar eens te herhalen: ‘je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.’ Dus haak in en ik koers je door de tentoonstelling Bigh Heads in het Nederlands Fotomuseum met vijf hoogtepunten. 

Naar het museum met de allerkleinsten
Nèèh, naar het museum met hun dreumes – daar wachten heel wat kersverse ouders nog wel een paar jaartjes mee. Onderweg naar de expositie Big Heads in het Nederlands Fotomuseum spreek ik in de trein een vader met vier kinderen. De zelfstandige IT-servicemanager uit Rodenrijs schudt zijn hoofd. Naar een museum? Dat gaat‘m niet worden en dat terwijl hij best zou willen. ‘Mijn vrouw heeft notabene kunstgeschiedenis gestudeerd’. Maar, vraag ik, ken je het online platform Kunstfanaatjes? Daar krijg je een behoorlijke hoeveelheid tips en trucs aangereikt. Over bijvoorbeeld hoe je goed voorbereid met je peuter naar het museum kunt. Hij kent de website van Kunstfanaatjes niet. Daarom speciaal voor deze vader en eigenlijk alle ouders met jonge kinderen 5X Big Heads van de Amerikaanse fotograaf Martin Schoeller in het Nederlands Fotomuseum.

Martin Schoeller Big Heads Nederlands Fotomuseum Rotterdam

Kidsproof tentoonstelling
Wat een geweldige expositie om met je kleintje naartoe te gaan. De beelden zijn egaal belicht, van groot formaat en super scherp! Wedden dat je topvoetballer in de dop stil valt, als hij oog in oog staat met zijn idool. Tussen de reusachtige hoofden van wereldsterren zoals Obama, Jack Nicholson, Dolly Parton en Donatella Versace hangt ook een Nederlands hoofd. Weet jij al wie het is? En ook al hebben jouw kleintjes nog helemaal geen idee wie de geportretteerde is, mensen van heel dichtbij bekijken is altijd leuk. De beroemdheden zijn zo dicht op de huid gefotografeerd dat elke rimpel, elke porie, elke pukkel zichtbaar is. 

Met oudere peuters kun je al fantaseren wat voor persoon het zou zijn. Samen bedenk je een heel verhaal.  Naast de serie Close-Ups van celebrities is ook een deel van de serie Identical te zien. Hierin plaatst Schoeller eeneiige tweelingen naast elkaar. Ziet jouw kleine speurneus de minimale verschillen? Leuk: kinderen kunnen ook een levensgroot masker van een beroemdheid! De workshop is doorlopend tijdens de openingstijden van het museum. 

Close up
Vorige week, zaterdag 19 mei werd de tentoonstelling geopend. “Kijken naar en bekeken worden”, betitelt directeur Ruud Visschedijk de tentoonstelling van Martin Schoeller. De serie Close ups laat mensen zien die je al zo vaak zag in de krant, op social media en televisie. Nooit eerder waren ze zo dichtbij. Iedere wimper kun je tellen, net als de rimpels in het gezicht. Of de donshaartjes op een oorlelletje, rond een neusvleugel of bovenlip. De directeur van het Nederlands Fotomuseum heft het glas en wijst ons erop dat we een speciale Big Head-foto kunnen laten maken. Dát lijkt me geweldig voor je peuter! We zijn het immers allemaal meer dan waard om naar te kijken. 

Tijdens de opening is ook de fotograaf himself aanwezig. Dit is een vriendelijke goedlachse man met een hoofd vol kleine rasta’s. Iemand waarbij je je kunt voorstellen dat hij geen enkele probleem heeft om Angela Merkel op haar gemak te stellen en te melden dat ze er groots opstaat. Martin Schoeller is iemand die je aardig vindt zonder dat je hem kent. Dan lukt het je om al die beroemdheden vast te leggen. In 1993 verhuisde van oorsprong Duitse fotograaf naar New York en werd daar assistent van sterfotografe Annie Leibovitz.

Cultuuronderwijs
Na zeventien jaar houdt de directeur van het Nederlands Fotomuseum het voor gezien, las ik onlangs. In september treedt Visschedijk in dienst als directeur bij het Kenniscentrum Cultuuronderwijs in Rotterdam. Kijk, daar worden grote en kleine Kunstfanaatjes héél blij van.  

5x Big heads

#1. Zlatan Ibrahimović
Houdt jouw kleintje ook van voetbal? Gezichten van voetballers zie je nooit zo dichtbij. Het zijn rennende poppetjes op een groot grasveld. Ibrahimović is een Zweeds voetballer en geliefd bij velen. Hij was van januari 2001 tot en met juni 2016 international van het Zweedse voetbalelftal, waarvoor hij 116 interlands speelde en 62 keer een doelpunt maakte.

 #2. Lionel Andrés Messi Cuccittini 
Messi is een Argentijns-Spaans profvoetballer. Kijk in zijn ogen en lees… Messi werd in 2009, 2010, 2011, 2012 en 2015 uitgeroepen tot beste voetballer ter wereld!

 #3. Rihanna 
Google je Rihanna en je krijgt een lange lijst met hits. In totaal heeft de power-zangeres wereldwijd dertig miljoen albums en 120 miljoen singles verkocht. In de Nederlandse Top 40 is ze sinds 2016 de meest succesvolle artiest aller tijden op puntenaantal, boven Madonna en The Rolling Stones. Je kleine kunstfanaatje zal de naam ‘Rihanna’ vast nog niets zeggen, maar misschien kun je heel zachtjes een liedje (met koptelefoon) laten horen ter illustratie.

 #4. Taylor Swift 
Nog zo’n Amerikaans singer-songwriter, muzikante en actrice met power. Ze werd bekend in Nederland door de single Love Story (2008) en scoorde daarna hits als You Belong With Me (2009), I Knew You Were Trouble (2012), Shake It Off (2014), Blank Space (2014) en Look What You Made Me Do (2017). Met ruim 30 miljoen abonnees heeft Taylor Swift de meeste abonnees van een vrouwelijke artiest op YouTube. Wederom zal er een liedje aan moeten! 

 #5. George Clooney
In 1994 kwam Clooney’s doorbraak, door zijn rol als dr. Douglas Ross in de ziekenhuisserie ER. Zijn populariteit in de serie gaf zijn filmcarrière een belangrijke impuls. Inmiddels is Clooney vader van een tweeling, regisseur en producent met meer dan dertig filmprijzen en nominaties op zijn naam. Voor de film Syriana won hij een Oscar voor beste mannelijke bijrol. Door Martin Schoeller werd hij versnipperd geportretteerd.                              

De tentoonstelling is van 19 mei tot en met 2 september te zien in het Nederlands Fotomuseum, Rotterdam.


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST