READING

Miauw! Een aaibaar beeldverslag vol katten in de K...

Miauw! Een aaibaar beeldverslag vol katten in de Kunsthal

Is het misschien omdat we middenin de stad wonen en er overal kunst en cultuur om ons heen is? Is het omdat mijn dochter heel moe is en eigenlijk niks wil?  Of komt het omdat ik een aanmodder-moeder ben…? Hoe dan ook, mijn dochter Eline (3) en ik gaan op zaterdagmiddag totáál onvoorbereid naar de Kunsthal om de tentoonstelling ‘Kattenliefde’ te bekijken. We kopen onderweg in de stad een diadeem met kattenoren en dan is ook mijn dochtertje er klaar voor.

Adembenemende katten
Eenmaal binnen is het meteen feest. Eline laat trots haar toegangsbewijs zien, we lopen de gang door en betreden de ruimte. De grote kattenfoto mét kroon trekt meteen de volle aandacht (door Marie Cécile Thijs, genaamd ‘His Majesty’ uit 2011). Ook de andere, prachtig bewerkte, foto’s van Thijs zijn adembenemend en een krachtig begin van de tentoonstelling. 

Geheim kattenluik
De volgende zaal met kleurrijke werken kunnen ook op de goedkeuring van mijn dochter (en mij) rekenen. En dan wordt Eline door vriendelijke dames op een bankje op het kattenluikje gewezen. Een luikje naar een ander zaal in de tentoonstelling, speciaal voor kinderen. Ik loop snel om en vind haar met een hele grote glimlach terug in een andere zaal.

Vele andere mooie kattenschilderijen passeren de revue. Het schilderij van Kees van Dongen vinden we allebei heel mooi. De kleurrijke schilderijen van onder andere Walasse Ting en Ayako Rokkaku (met veel roze) spreken mijn dochter enorm aan en ik kan haar geen ongelijk geven.

Een klein katje
En dan sluipt mijn dochter een grote hal in en verandert ze van een meisje in een kat… Ze springt en valt als een kat op de trampoline, balanceert op de evenwichtsbalk en sluipt door de struiken terwijl de honden haar willen wegjagen met luid geblaf. Een belevenis!

De hele ruimte is aantrekkelijk gedecoreerd met prachtige oude reclame-posters aan de muur, veel groen en een enórm aantal zitzakken met, uiteraard, poezen erop geprint.

We sluiten af met de kattenkaraoke en ik werp nog een blik in het souvenirwinkeltje met heel veel leuke dingen maar om drama (mag ik díííít…) te voorkomen, loop ik snel door.

Tijdnood
Via de foto’s van Marie Cécile Thijs, mijn dochter wil nóg een paar foto’s maken, verlaten we de tentoonstelling. We hadden nog uren kunnen blijven maar we willen in de laatste 15 minuten dat het museum open is, nog heel kort een rondje maken door enkele andere zalen. We komen al snel tot de conclusie dat we snel terug moeten, er is véél teveel te zien! Een greep uit de huidige tentoonstellingen: ‘Conny Janssen danst 25’, ‘10 jaar Rotterdam in 100 covers’ en de nieuwe tentoonstelling ‘Cabin crew’.

Kattenliefhebber of niet, een dagje naar de kunsthal met het gezin is een grote aanrader. Pas bij thuiskomst zag ik dat de tentoonstelling ‘familietentoonstelling’ genoemd wordt en dit is zeer treffend. Kunst die iedereen aanspreekt, nergens een zenuwachtige suppoost gezien en volop entertainment voor de kinderen. Kunsthal: petje af! Hier kan menig museum een voorbeeld aan nemen!

De tentoonstelling ‘Kattenliefde’ is te zien tot 14 januari 2018.

Heb jij de tentoonstelling al bezocht met jouw kleine kunstfanaatjes? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen! 

 


Nienke werkt in het Erasmus MC op de afdeling Keel- Neus en Oorheelkunde en heeft een passie voor fotografie en reizen (dichtbij of ver weg). Ze woont samen met de vader van haar kinderen Mees (4) en Eline (3) in Rotterdam en probeert zoveel mogelijk leuke dingen te ondernemen. Motto: collect memories, not things. Volgen? www.instagram.com/traveling_with_our_kids

COMMENTS ARE OFF THIS POST