READING

Keith Haring Familiefestival in het Stedelijk

Keith Haring Familiefestival in het Stedelijk

Woensdagmiddag 25 oktober vindt in het Stedelijk het Keith Haring Familiefestival plaats. Een festival voor kinderen tussen 6 en 12 jaar oud en hun familie geheel in het teken van straatkunst legende: Keith Haring.  Maar er worden wel wat familieleden vergeten: of zou het stiekem toch ook iets voor jongere kunstfanaatjes zijn?

Keith Haring
Keith Haring begon in 1980 met het tekenen van graffiti in de New Yorkse metro, maar nadat hij zich in 1982 verbond aan de Tony Shafrazi Gallery exposeerde hij wereldwijd. Hij wilde echter geen elitaire museumkunstenaar worden, en maakte zijn werk dan ook voor iedereen toegankelijk door merchandise als T-shirts en buttons te verkopen. In 1986 had hij zijn eerste museale tentoonstelling in Nederland, in het Stedelijk Museum Amsterdam. Keith Haring overleed in 1990 aan de gevolgen van aids.

Stedelijk Museum Amsterdam
Heel bijzonder is dat een gigantisch doek van Haring na meer dan dertig jaar afwezigheid vanaf 12 oktober weer terug is boven de historische trap in het museum. De Amerikaanse kunstenaar en activist beschilderde het doek in 1986 speciaal voor zijn solotentoonstelling in het Stedelijk. Voor deze tentoonstelling wilde Haring niet alleen bestaande werken aan de muur hangen, hij stond erop ook nieuw werk te maken. Hij beschilderde het doek van 12 bij 20 meter in één dag met spuitbusverf op de vloer in één van de museumruimtes. Daarvan maakte hij een energieke performance: onder toeziend oog van fotografen en journalisten bewoog hij zich, op hiphop muziek, met een ritmische snelheid al schilderend over het doek. Hij vulde het met tekeningen van dansende en gebarende poppetjes, kruipende baby’s en krioelende beesten. 

Foto: Tomek Whitfield

Familiefestival
Joepie! Een festival voor kinderen en hun ouders tussen de kunstwerken. Van onder de luifel tot bovenaan de trap: in het hele museum is mega veel te doen. Tijdens deze editie wordt de straatkunst van de straat naar binnen gehaald. Ook kun je samen met jouw kunstfanaatjes de tofste moves leren tijdens breakdance workshops of je tag achterlaten terwijl de hip hop beats door het museum galmen. Dat klinkt als een super activiteit. Wel vinden we het jammer dat er bij dit ‘Familiefestival’ niet aan álle familieleden gedacht is, zoals de allerkleinsten. Projectmedewerker Marie Mart Roijackers legt uit waarom: “Bij onze educatie programma’s maken wij inderdaad onderscheid tussen peuters (kinderen van 2 t/m 5 jaar) en kinderen van 6 t/m 12 jaar oud. Dat doen we om er zeker van te zijn dat de activiteiten goed aansluiten. Vorig jaar hebben wij bijvoorbeeld speciaal voor peuters het 1-Meter Festival georganiseerd om te vieren dat kinderen een 1 meter waren geworden. Ook organiseren we vaak speciale peuterrondleidingen. Wat betreft het Keith Haring Familiefestival: jongere kinderen zijn natuurlijk welkom en kunnen vast ook wel meedoen met sommige onderdelen. We hebben er alleen niet  specifiek rekening mee gehouden.” 

Bij de Familiedag rondom de de overzichtstentoonstelling van Ed van der Elsken werd er geen leeftijdsgrens gecommuniceerd. Danielle schreef een blog over haar ervaringen op deze dag. 

Informatie
Datum: 25 oktober 2017 
Tijd: 13.30 – 17.30 uur
Locatie: door het hele museum
Toegang t/m 18 jaar gratis
Reserveren is niet nodig

Ben jij weleens op een Familie-event in het Stedelijk geweest? Deel jouw ervaringen met ons in een reactie hieronder!


Brigitte (37) is de oprichter van Stichting Kunstfanaatjes. Met haar freelance werk richt ze zich op publieksbereik (educatie & communicatie) in de culturele sector. Ook is ze een enthousiast museumdocent. Ze woont samen en en heeft een zoontje, Max van bijna 4 jaar oud.

COMMENTS ARE OFF THIS POST